van der Horst

Dakar: X-Raid Mini pleegt een vroege coup

Carlos Sainz - Mini Buggy
Carlos Sainz - Mini Buggy
De eerste proef van de 43ste Dakar heeft meteen gezorgd voor stevige verschillen. Carlos Sainz won zijn eerste rit van deze Dakar. X-Raid Mini boekte zelfs de dubbel, want Stéphane Peterhansel eindigde tweede. Sainz komt ook aan de leiding in het algemeen klassement.
De rit ging van Jeddah naar Bisha. Daartussen moesten 277 km tegen de chrono worden afgewerkt. Op het duinenwerk is het nog even wachten. De ondergrond van vandaag was voornamelijk onverhard, bezaaid met stenen en dat leek een kolfje naar de hand van officiële Mini's.

Vaidotas Zala (Mini), de man die vorig jaar verraste door de openingsproef te winnen, schoot het snelst uit de startblokken, maar Carlos Sainz (Mini) nam snel over. De winnaar van vorig jaar kon naar het einde van proef even het stevige tempo van Stéphane Peterhansel (Mini) niet volgen, maar de Spanjaard reed een hels slot en ging zo nog voorbij zijn Franse teammakker. Het verschil tussen beiden bedroeg welgeteld 25 seconden. Martin Prokop (Ford) was een verrassende derde. De Tsjech eindigde op 3'18 van de dagwinnaar. 

mathieu serradori - Century
mathieu serradori - Century
De Fransman Mathieu Serradori zorgde in zijn Century voor een Belg in de voorste regionen. Fabian Lurquin loodste Serradori naar een vierde chrono op 6'33 van Sainz. Teamgenoot Yasir Seaidan klokte een vijfde tijd. Khalid Al Qassimi (Abu Dhabi) reed de zesde chrono.

Nasser Al-Attiyah - Toyota Gazoo
Nasser Al-Attiyah - Toyota Gazoo
Toyota, niet vooraan, krijgt dus al een eerste tikje. Giniel de Villiers (Gazoo) beperkte de schade met een zevende tijd. Hij eindigde net voor Nani Roma (BRX) die de Prodrive Bahrain Xtreme dus goed laat debuteren. Jakub Przygonski en Nasser Al-Attiyah sluiten de top tien af, op respectievelijk bijna 10 minuten en ruim 12 minuten.

Op plaats 16 vinden we Tom Colsoul aan de zijde van Bernhard Ten Brinke (Toyota). Zij verliezen al ruim 20 minuten. Ze reden tot drie keer toe lek, en moesten een tijdlang onderweg zonder reservewielen. Kort achter dit duo staat de winnaar van gisteren, Brian Baragnawath (Century), en Sébastien Loeb met de tweede BRX.

De familie Imschoot reed naar een goede 37ste tijd. Alexandre Leroy verloor meteen twee uur.

De top tien in de dagstand is ook de top tien in het algemeen klassement.

Kris Meeke
Kris Meeke
Bij de lichtgewichten leek Kris Meeke (PH) op weg naar een tweede dagwinst. De Brit reed iedereen los, tot de wagen even vuur vatte. De Brit zal worden gesleept naar het bivak.

Bij de motoren was er winst voor Toby Price (KTM), voor Kevin Benavides en Matthias Walkner. Dat is ook de top drie in het klassement. Walter Roelants eindigde 78ste.

Morgen wordt het andere koek. Dan wacht een etappe van 457 km tegen de klok riching Wadi Ad-Dawasir. En vooral... de eerste duinen duiken op. De Mini's wacht een moeilijke taak als eerste wagens op de baan.

Stand om 18u30

Foto: ASO DPPI - Red Bull Pool Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op zondag 3 januari 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons