van der Horst

Xavier Maassen: "Ik kreeg de titel niet in de schoot geworpen"

Dylan Derdaele - Xavier Maassen
Dylan Derdaele - Xavier Maassen
Xavier Maassen behaalde afgelopen weekend zijn tweede titel in de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux. De Nederlandse Limburger was daarmee de eerste rijder die tweemaal de grootste beker veroverde. In een gesprek met Autosport.be blikt Maassen terug op het afgelopen seizoen en het voorbije weekend in het bijzonder, met speciale aandacht voor de dramatische finalerace.
  • St. Paul
Dylan Derdaele en Xavier Maassen vochten heel het seizoen
Dylan Derdaele en Xavier Maassen vochten heel het seizoen
"Een seizoen beslechten in de allerlaatste race is natuurlijk altijd spannend en als je die wedstrijd dan kan afsluiten als kampioen, is dat des te leuker. Vooraf hadden we ons de titel als doel gesteld en zouden we met niets minder tevreden zijn geweest, maar dat was eenvoudiger gezegd dan gedaan. Ik ben dus super tevreden, enkel jammer dat het seizoen op deze manier eindigde. Ik heb het ganse jaar een verbeten strijd uitgevochten met Dylan Derdaele, iemand die als rijder enorm gegroeid is de voorbije jaren. Hij heeft het mij dit seizoen meermaals moeilijker gemaakt dan ik vooraf verwacht had."

Xavier Maassen in Barcelona
Xavier Maassen in Barcelona
"De eerste race afgelopen weekend verliep niet super; ik sukkelde met het gedrag van de wagen, waardoor het een tricky wedstrijd werd en ik zelfs even van de baan ging. Nadien heb ik me goed gefocust en bij de tweede race een puike start genomen. Dylan kende een iets mindere start, maar kon toch aanpikken achter mij. Bij één van de eerste echte remzones in de openingsronde zag ik Dylan naderen en liet een gaatje, waar hij vervolgens in dook. Hij miste echter zijn rempunt een beetje, waardoor zijn exit niet ideaal was en ik hem terug kon passeren. Enkel liep het toen fout, een heel bizarre situatie."

Xavier Maassen - Dylan Derdaele
Xavier Maassen - Dylan Derdaele
"Wat er precies gebeurd is, weet ik nog steeds niet. Ik heb de onboardbeelden uit Dylan's wagen gezien en deze uit mijn wagen en het lijken twee compleet andere situaties. Ik kwam de bocht uit en voelde de auto plots dwars gaan. Door mijn voorruit zag ik de onderkant van Dylan's wagen - en dat is nooit goed. Dylan moest zijn Porsche langs de kant parkeren en ik had schade aan voornamelijk de achtervleugel, maar ik denk ook het achterwiel. Ik kon de wedstrijd uitrijden na een passage aan de box waar het team denk ik een ganse rol tape op de achtervleugel plakte!"

Start Porsche in Barcelona
Start Porsche in Barcelona
"Na de finish had ik een zeer vreemd gevoel. Enerzijds blij met de titel, anderzijds... je wil je titel niet op deze manier behalen. Het was een heel dubbel gevoel, een achtbaan van emoties. Ik had liever een stevig gevecht gehad met Dylan. Echter, over het ganse seizoen bekeken overheerst het positieve. Ik won vier races, reed enkele poles en snelste ronden en pakte uiteindelijk mijn tweede titel in de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux. Het liep echter niet van een leien dakje en ik kreeg de titel zeker niet in de schoot geworpen. Le Mans was bijvoorbeeld een absolute domper, met een crash in de eerste bocht in wat zonder twijfel de mooiste wedstrijd van het seizoen was. Ik kende het circuit, wat een enorm voordeel was, en we hadden de wagen om vooraan mee te strijden en algemeen op het podium te eindigen (in een bomvol startveld met ook deelnemers uit de Franse en Britse Porsche Carrera Cup n.v.d.r.)."

Xavier Maassen
Xavier Maassen
"Er waren echter ook hoogtepunten; het topweekend in Zandvoort waar ik twee keer van pole startte, twee races won en ook tweemaal de snelste rondetijd klokte. Of ook de race in Zolder waar ik op slicks in de regen won. Ik ben ook zeer blij dat ik de eerste rijder ben die tweevoudig kampioen is in de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux. Wat dit voor de toekomst betekent, weet ik nog niet. Ik vind het Junior-programma wat de organisatie opzette dit jaar zeer interessant. Als je kijkt wat mannen als een Glenn Van Parijs in hun debuutjaar presteren, enorm knap. Ik zie het wel zitten om mijn ervaring te gebruiken om jonge rijders kennis bij te brengen. Natuurlijk hangt het ook af van de situatie, als ik opnieuw een volledig seizoen rij, ligt coaching tijdens de weekends natuurlijk al moeilijker. Het blijft wat afwachten, we moeten samen met de partners bekijken wat haalbaar is. Maar eerst genieten van de titel!"

Foto's: Porsche GT3 Cup Challenge Benelux en Racing International Photography



Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Porsche GT3 Cup Challenge Benelux op zaterdag 7 oktober 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Barcelona.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons