van der Horst

Xavier Stevens: Naast piloot ook specialist in banden, velgen en uitlijning

Stevens Banden Zwevezele
Stevens Banden Zwevezele
Veel mensen staan er niet bij stil, maar de banden van een wagen zijn het enige contact tussen het voertuig en de ondergrond. Rijden met versleten rubber, de verkeerde keuze maken tijdens een wissel of een slechte bandendruk kunnen dus oordelen over veilig of onveilig de weg opgaan. Stevens Banden kan bogen op een ervaring van 50 jaar en weet perfect de eisen van de klant en wagen in te willigen. Daarnaast beschikt Stevens Banden niet zomaar over een gewone doordeweekse bandencentrale. Stevens is ook gespecialiseerd in velgen in alle prijsklassen en is uniek wat betreft het herstellen en (her)spuiten van velgen.

Sportieve toppers

De trouwe Autosport.be-lezer associeert zaakvoerder Xavier Stevens zonder twijfel met het Belcar Endurance Championship waarin de man uit Zwevezele bij Tielt ploeg vormt met Lieven Goegebuer en de broers Wauters in de Lamborghini Huracán Super Trofeo EVO 2. Vorig jaar won Xavier Stevens met Independent Motorsports (het vroegere MExT Racing) nog de felbegeerde 24 Hours of Zolder in een Porsche 911. Ook zoon Jochen is ondertussen met succes uit de startblokken geschoten met de BMW M235i Racing Cup. En dit samen met Laurent Vandervelde Van EasyOrder, het bedrijf dat ook de flanken kleurt van de Lamborghini, naast Keyware Technologies, het bedrijf van zijn vader.
Velen zullen zich uiteraard ook nog Fernand Stevens herinneren als bandenleverancier van de toenmalige succesvolle Dunlop Sport Maxx Endurance Cup. Fernand was ook niet onverdienstelijk als piloot in rallycross en oval racing. Jochen is dus de derde generatie die naast de noeste arbeid in de ouderlijke bandencentrale ook daadwerkelijk actief is in autosport. Het zit in de genen, want zowel senior als junior weten zich te meten met de toppers in hun respectievelijke klassen. De autosport loopt als een rode draad door het leven van de familie Stevens. Niet alleen zijn ze zelf betrokken bij Independent Motorsports of Stevens Motorsport, maar door de ruime ervaring in de sport zijn er een pak klanten die voor banden, velgen en uitlijning met hun competitiemateriaal de weg vinden naar de bandencentrale van Stevens in Zwevezele. Maar uiteraard is dit niet de hoofdzaak voor Stevens Banden. De particuliere klanten worden in de schitterende nieuwe zaak in de watten gelegd en de winter- en zomerbanden worden netjes bijgehouden in het immense magazijn en gereinigd terug op de wagen gemonteerd bij de overgang van zomer naar winter en omgekeerd.

De klant blijft koning         

Stevens Banden Team Zwevezele
Stevens Banden Team Zwevezele
“De zaak bestaat reeds sinds 1970 en mijn vader combineerde de bandencentrale met het aanleveren van banden op de rallycross en oval racing, terwijl hij ook zelf reed. Hij beweerde altijd dat hij met de winst die hij maakte via het aanleveren van banden op de wedstrijden zijn onkosten van het racen kon betalen. Maar wij dachten daar het onze van”, lacht Xavier als we herinneringen van weleer ophalen. “Mijn vader was een noeste werker en we gunden hem zijn sport. Het is trouwens via de rallycross en oval racing dat ik in contact kwam met de autosport en de microbe te pakken kreeg. Idem nu met Jochen die nu ook in mijn voetsporen zal treden op professioneel en sportief vlak. Spijtig dat mijn vader het niet meer kan meemaken. Hij zou fier geweest zijn op wat we tot hiertoe hebben bereikt op professioneel en sportief vlak. Op beide vlakken is Jochen immers de derde generatie.”

Xavier vormt dus de tweede telg en startte 25 jaar geleden samen met zijn echtgenote Anneleen een eigen bandencentrale in Zwevezele. Afgelopen jaar werd dit beklonken met een nagelnieuw en zeer indrukwekkend gebouw waar tegelijk 11 wagens en 2 vrachtwagens kunnen worden bediend. Daarnaast is er ook een zeer indrukwekkende showroom voor de velgen en een speciale afdeling waar de gedeukte, gescheurde of aangevreten antieke velgen een tweede leven krijgen. Gezien de ligging in West-Vlaanderen komen ook veel boeren hun tractoren voorzien van nieuw schoeisel.

Stevens Banden Zwevezele onthaal
Stevens Banden Zwevezele onthaal
Xavier: “Na 25 jaar in de ‘oude’ gebouwen hebben we op het industrieterrein hier recht tegenover een nieuwe vestiging gebouwd. Nog groter om nog meer klanten tegelijk te kunnen bedienen en om nog meer de nadruk te kunnen leggen op onze velgen die ondertussen ook een specialiteit zijn geworden. We hebben een enorme stock en we verdelen verschillende merken. Hierdoor kunnen we aanleveren binnen ieders budget. En dit met de zekerheid dat het over zeer degelijk en veilig materiaal gaat. En indien een klant schade oploopt door een borduur of een aanrijding, dan kunnen we dit intern herstellen met de meest moderne machines. Van oude originele velgen maken wij nieuwe. Daarvoor hebben we een speciale afdeling gebouwd. Verzamelaars van oude wagens kunnen we perfect helpen met de wielen te restaureren. Ook worden de wielen van onze klanten telkens goed bekeken en terug in goede staat afgeleverd, waarbij uiteraard eveneens de uitlijning van de wagen met de grootste zorg in de gaten wordt gehouden om abnormale bandenslijtage te voorkomen. De klant blijft koning en alle dagen doen we ons uiterste best om op die manier het verschil te maken en iedereen tevreden en veilig opnieuw naar huis te sturen.”

Ervaring is van kapitaal belang

Stevens Banden Zwevezele atelier
Stevens Banden Zwevezele atelier
Xavier Stevens is ook een meester in het afstellen van racewagens en deze ervaring helpt hem ook in het dagelijks leven als banden- en velgen-expert.

“De competitie-Porsche 911 heeft geen geheimen meer voor mij. De ploegmaten zullen het beamen dat er voor ieder probleem van onderstuur of overstuur een oplossing is. Een wagen afstellen waarin alle piloten zich kunnen vinden is een compromis uitwerken, want iedereen heeft een andere rijstijl. Met de Lamborghini was het een nieuwe uitdaging en ik denk dat ik er opnieuw goed ben in geslaagd. Het was een leerjaar met enkele podiumplaatsen en vooral hard werken en dit met beperkte trainingsdagen. Een natte vinger bestaat niet, gezond verstand en logisch redeneren wel.”

Ondertussen heeft ook Jochen zijn eerste volledige seizoen Belcar achter de rug met de BMW M235i Racing Cup en, de crash tijdens de 24 Hours of Zolder buiten beschouwing gelaten, heeft ook de derde generatie binnen de familie Stevens indruk gemaakt. Stevens Motorsport kocht deze cupwagen van VR Racing. De wagen werd volledig ontmanteld en terug tot in de details opgebouwd. Ondanks een crash tijdens de 24 Hours of Zolder waar het team een pak punten liet liggen werd het bij de eindafrekening toch derde in de klasse. De BMW staat nu te koop en het is afwachten wat er zal volgen. Hopelijk zal het duo Stevens/Vandervelde de ingeslagen weg verder samen bewandelen. Laurent Vandervelde droomt ervan om te racen met een Porsche. Xavier kan deze keuze alleen maar toejuichen want een Porsche heeft immers geen geheimen voor hem. Over het programma met Independent Motorsports en de Lamborghini zal later nog worden gecommuniceerd.  

Foto's Stevens banden / Independent Motorsport / Martijn Wouters / Marnik MouchaersSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Varia op woensdag 4 december 2019.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons