van der Horst

Xwift Racing Events komt stilaan op kruissnelheid

Sinds enige tijd is de Belgische autosportscène een naam rijker, een naam die voor het eerst echt van zich liet spreken tijdens de voorbije 24 uur van Zolder: Xwift Racing Events. Het team met basis in Oost-Vlaanderen won niet alleen de klasse TB, het team behaalde ook de derde plaats in diezelfde klasse en liet mooie dingen zien met zowel, de BMW M2 CS, Praga als Radical die onder dezelfde vlag raceten. Afgelopen weekend behaalde Xwift Racing Events dan een dubbele overwinning met de Praga R1T in de Supercar Challenge en ook de Radical stond er opnieuw op het podium. Xwift Racing Events wil zonder meer verdergaan op dit elan, niet alleen dit seizoen, maar de komende jaren en dat met een duidelijke filosofie in het achterhoofd.
Xwift Racing Events is het geesteskind van een ondernemer met een passie voor auto’s en autosport: Pieter Denys, die in zijn dagelijkse, professionele leven aan het hoofd van een transportbedrijf staat, Xwift.
 
“Ik ben enkele jaren geleden voorzichtig beginnen racen, met een BMW 325i Clubsport en de microbe had mij al snel te pakken. Via BGDC, Belcar, de 24 uur van Zolder en tot slot wedstrijden in VLN, heb ik mezelf als rijder kunnen ontplooien en verbeteren, waarna het idee is ontstaan om andere ondernemers te ‘besmetten’ met de microbe en hen een platform aan te bieden om ook te kunnen groeien. Kort samengevat bieden wij met ‘The Race’ een volwaardig traject aan, een traject dat de kandidaten via een theoretische en praktische opleiding, met een team van ervaren en gedegen instructeurs, van een eerste trackday tot een deelname aan de 24 uur van Zolder brengt. De bedoeling is uiteraard om op die manier mensen voor onze sport warm te maken en ze na hun deelname aan de 24 uur van Zolder ook in de sport te ‘houden’. We hebben dit jaar gezien dat onze opleiding zeer degelijk is, want onze kandidaten finishten eerste en derde in de categorie TB, aan het stuur van de beproefde BMW 325i Clubsport. We kenden met geen enkele van onze rijders een incident en iedereen was bijzonder positief na afloop, wat maakt dat we een deel van die mensen ook in de toekomst nog in onze sport zullen zien, wat ook belangrijk is, voor ons, maar vooral voor de Belgische autosport in het algemeen. Uiteraard is het dan ook de bedoeling om enerzijds het traject aan een tweede lichting ondernemers aan te bieden en er volgend seizoen weer bij te zijn en anderzijds die rijders die dit jaar reden, verder te begeleiden en een programma op maat aan te bieden. In die optiek beschikt Xwift Racing Events over andere mogelijkheden dan de diverse BMW 325i Clubsport.”
 
BMW M2, Radical en Praga      
 
Op de ladder van de autosport vormt de BMW 325i Clubsport inderdaad de opstap, waar een BMW M2 CS Racing perfect bij aansluit. Dit pure autosportproduct uit München is gemaakt voor de langere races en is een auto die met zijn 450 pk heel wat rijsensaties biedt, maar ook zeer veel racecomfort heeft en relatief makkelijk onder de knie te krijgen is. 
 
Xwift Racing Events heeft echter ook meer exotische racepistes, waarbij het intensief met twee constructeurs samenwerkt: Radical en Praga.
 
Radical is een Britse constructeur van open sportwagens, met name de SR1 (185 pk) en SR3 (230 pk), wagens die in heel wat competities toegelaten zijn. De Radical SR3 van Xwift Racing Events nam ook aan de 24 uur van Zolder deel en kwam als zesde in de klasse van de prototypes over de meet. Recenter behaalde de auto ook een podium in zijn klasse tijdens de wedstrijden in Francorchamps van de Supercar Challenge.
 
Last but not least is er de samenwerking met het Tsjechische Praga, waarvan Xwift Racing Events exclusief verdeler in de Benelux is. De schitterende sportwagen maakte zijn eerste opwachting tijdens de voorbije 24 uur van Zolder en de auto, met een vermogen van 325 pk (max. 365 pk), was perfect in staat om het ritme vooraan te volgen.
 
Pieter Denys: “Tijdens de race waren er enkele kleine incidenten die maakten dat er tijd verloren ging, maar de aandrijflijn en de motor deden perfect hun ding en op dat vlak was er geen enkel probleem. De Praga is een schitterende machine, die absoluut zijn plaats in onze nationale autosport heeft. De band die wij met Praga hebben is zeer bijzonder, zowel op het vlak van het merk waar in de toekomst nog heel wat nieuwe mogelijkheden zullen zijn, als op vlak van de wagen zelf. De auto is echt een geweldig product met oneindig veel mogelijkheden voor alle types van rijders. Uiteraard is het ons doel als onze wagens in de Belgische autosport te blijven inzetten!
 
De komende weken zal Xwift Racing Events verder communiceren over de diverse mogelijkheden met getuigenissen van medewerkers, instructeurs en rijders.

Xwift Racing Events
 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belcar Endurance op woensdag 27 oktober 2021.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons