van der Horst

Ypres Historic Rally: Kampioenschapsrijders Paul Lietaer & Tom Van Rompuy doen goede zaak

Paul Lietaer - Opel Manta 400
Paul Lietaer - Opel Manta 400
Het zaterdaggedeelte van de Las Vegas Ypres Historic Rally werd een afvallingsrace. Leider Mats Van den Brand moest zijn BMW M3 aan de kant zetten na een schuiver op Zillebeke, waar hij de collector beschadigde. Stefaan Stouf had intussen wel zijn opmars al verder gezet, en het leek er op dat hij goed op weg was naar een overwinning. Maar in de laatste ronde kreeg de Nieuwpoortse visboer problemen met de Ford Sierra Cosworth. Uiteindelijk moest hij de handdoek in de ring gooien.
  • Dreamdrive
Tom Van Rompuy - Jens Vanoverschelde  -  BMW M3
Tom Van Rompuy - Jens Vanoverschelde - BMW M3
Intussen waren we ook al kleppers als Harri Toivonen, Jari Latvala, Didier Vanwijnsberghe en Guino Kenis kwijt geraakt door mechanische problemen. Tijdens de refueling vatte de Lancia Stratos van Steve Perez vuur.
Paul Lietaer liet de kans niet liggen om zijn achtste overwinning binnen te halen in de Ypres Historic Rally, deze keer met de wagen waarmee hij in 1986 in Ieper al eens 7dewerd. Dit was trouwens de 158steoverwinning van Paul Lietaer in zijn 40-jarige carrière.

Stouf-Erard - Ford Sierra Cosworth 4x4
Stouf-Erard - Ford Sierra Cosworth 4x4
"Ik moet toegeven dat Stefaan Stouf dit jaar in Ieper de snelste was, maar rally is een mechanische sport en je wagen moet ook betrouwbaar zijn om te winnen. Onze Opel Manta 400 heeft dit jaar nog geen krimp gegeven. Ook deze keer was hij feilloos en ik ben trots op het feit dat we met onze achterwielaandrijver de 4x4's en moderne M3's hebben verslagen. In het kampioenschap doen we in elk geval een gouden zaak. We kunnen met vertrouwen uitkijken naar de volgende wedstrijden," lachte Lietaer.

Tom Van Rompuy best of the rest
Tom Van Rompuy
Tom Van Rompuy
Na de opgaves van merkgenoten Jensen en Kenis vochten Tom Van Rompuy en Danny Kerckhof achter Lietaer uit wie de dichtste ereplaatsen ging bezetten. Via een kanontijd op de laatste snelheidsrit in Zonnebeke kon Tom zijn BMW M3 nog net naar de tweede plaats sturen.
Tom Van Rompuy: "Voor ons het maximaal haalbare, want wat Paul Lietaer met zijn Opel laat zien, daar heb ik enorm veel respect voor. Wij hebben voor die tweede plaats geknokt en we doen een goede zaak in het kampioenschap," aldus Van Rompuy. Een goede zaak inderdaad voor het kampioenschap, want ondanks het feit dat leider Lietaer iets verder uitloopt, komt Tom Van Rompuy post vatten op de tweede plaats. Een mooi verjaardagsgeschenk voor zijn co Jens Vanoverschelde trouwens.


Kerckhof-Dejonghe - BMW M3 E30
Kerckhof-Dejonghe - BMW M3 E30
Danny Kerckhof werd derde, eveneens met een BMW M3, voor Porschisten Johnsen, die op de laatste proef nog op de velg over de finish kwam, en Wagner.Foto's: Wilfried Geerts

 Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Historic Rally Championship op zondag 24 juni 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Ypres Rally.
  • LTF

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons