van der Horst

Ypres Historic Regularity: Guino Kenis/Anton Dupan winnen succesvolle derde editie

Guino Kenis/Anton Dupan - BMW 325i
Guino Kenis/Anton Dupan - BMW 325i
De grote markt van Ieper was weer het gedroomde decors voor de derde uitgave van de Ypres Historic Regularity. Alle tenoren in deze discipline tekenden present. De uitermate wisselende weersomstandigheden maakten het er de deelnemers niet gemakkelijker op. Omwille van Covid besloot men de wedstrijd in te perken tot twee in plaats van drie dagen. De moedige toeschouwers werden ondergedompeld in de mooie rallysfeer van weleer.
Op de openingsdag lieten enkele tenoren zich meteen verrassen. Onder meer Yves Deflandre, laureaat van de eerste editie, miste al snel een controle. Ook Michel Decremer kwam al snel in de problemen, net zoals de schaduwfavorieten Guino Kenis en Anton Dupan  (BMW 325i) die de dag besloten op een achtste plaats. Eddy Snaet en Filip Deplancke (Porsche) mochten verrassend als leider naar de tweede dag. Spannend was het wel, met twaalf teams, afgerond met Dirk Van Rompuy (Opel), binnen de minuut.

Grote Markt van Ieper
Grote Markt van Ieper
De tweede dag bracht meer van hetzelfde. Heel wat teams bleven niet foutloos, terwijl Guino Kenis en Anton Dupan dat wel deden en in geen tijd oprukten van P8 naar P2. De strijd om de zege draaide dan ook uit op een duel tussen Eric Piraux/Cathérine Monard (Renault 11 Turbo) en Guino Kenis/Anton Dupan. In de slotfase van de wedstrijd wist Kenis het laken naar zich toe te trekken met winst in de laatste twee RT's. De BMW haalde het nipt van de Renault die wel won in de klasse 2. Voor Guino Kenis en Anton Dupan was het de eerste zege in Ieper. Dupan viel in 2018 nog net naast het podium, naast Jochen Claerhout in een Lancia Stratos. Het Frans duo Christophe Baillet/Pierre Colliard (Porsche 911) pakte de derde plaats.

Guino Kenis - Anton Dupan - BMW
Guino Kenis - Anton Dupan - BMW
"Gisteren hebben we ons laten verrassen door een valstrik van de parcoursbouwer, Bjorn, die normaal mijn vaste navigator is. Hij heeft te hard gelachen," vertelde Guino, die zich niet meer liet verrassen. Op het modderige en natte parcours kon Guino Kenis zijn rally-ervaring perfect exploiteren. Ook voor Anton Dupan was het zijn eerste zege in Ieper. "Dit is ongelofelijk. Vandaag werden we bijna verrast, maar ik ken gelukkig de knepen van Bjorn en ik was net op tijd om de valstrik te ontdekken. Het was mijn tweede wedstrijd samen met Guino, na onze deelname aan de Neige ét Glace in 2020. In het begin moest ik even in het ritme komen, maar vandaag ging het super!"

Meer foto's vindt u HIER.

Tekst en foto's: Wilfried GeertsDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Historic Rally op zaterdag 27 november 2021.
  • St. Paul

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons