van der Horst

Ypres: Ott Tänak als leider naar slotdag

Ott Tänak - Hyundai i20 Rally1
Ott Tänak - Hyundai i20 Rally1
Ott Tänak mag als leider naar de slotdag van de Ypres Rally, de negende manche van het WRC. De Est heeft een kleine voorsprong op Elfyn Evans. Esapekka Lappi zet een tweede Toyota op het voorlopige podium.
Thierry Neuville (Hyundai) moest zaterdagochtend even de kop laten aan Ott Tänak (Hyundai) die het best uit de startblokken schoot op de proef van Langemark. Maar daarna zette de Belg zich recht om in geen tijd een mooie voorsprong uit te bouwen van een kwartminuut op Tänak en 20 tellen op Elfyn Evans (Toyota). Vooral op de langste proef van de dag, Hollebeke, maakte de Belg het verschil.

Elfyn Evans - Toyota Yaris Rally1
Elfyn Evans - Toyota Yaris Rally1
Maar in de late namiddag ging het helemaal fout. Neuville schoof in een trage bocht naar links in een gracht en beschadigde daarbij een wiel. Eens uit de gracht moest hij alsnog de wagen op kant zetten. Daardoor lag de strijd voor de overwinning wel weer helemaal open. Tänak schakelde in het slot nog een versnelling hoger en mag slapen met een bonus van 8.2 seconden op Evans. Esapekka Lappi (Toyota) is voorlopig derde, op 1 minuut van de kop.

Oliver Solberg (Hyundai) staat tot zijn eigen verbazing op een vierde stek, op bijna drie minuten. Morgen zal hij wel nog Adrien Fourmaux (Ford) moeten zien af te houden. Takamoto Katsuta (Toyota) is ondanks veel problemen opgerukt naar plaats zes.

In WRC2 is er een mooie strijd aan de gang tussen Andreas Mikkelsen (Skoda) en Stéphane Lefebvre (Citroën), al diepte de Fransman zijn voorsprong in het slot wel uit tot 25 seconden.

Morgen zijn er nog vier proeven. Afsluiten doen we in Kemmel met de Power Stage.

Foto: Davy Degryse - RIP



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zaterdag 20 augustus 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Ypres Rally.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons