van der Horst

Ypres Rally: Belgisch leger tegen buitenlandse toppers

Freddy Loix-Johan Gitsels - Skoda Fabia R5
Freddy Loix-Johan Gitsels - Skoda Fabia R5
Komend weekend staat met de 52ste Kenotek Ypres Rally de zesde manche in het Europees Kampioenschap Rally, en het Belgisch Kampioenschap Rally, op het programma. In dat laatstgenoemde kampioenschap gaat Freddy Loix op zoek naar zijn elfde zege, maar de Limburger krijgt stugge tegenstand uit binnen- en buitenland. Ieper krijgt met 28 R5-wagens een vijfsterrenveld aan de start.
Loix swingt voorlopig in het BRC met een perfecte vijf op vijf, en zakt dus vol vertrouwen, en met een flink pak punten voorsprong, af naar zíjn Ieper. "We komen om te winnen, maar het is duidelijk dat we het verstandig moeten aanpakken na de zware regenval. We mogen niet rijden zoals de voorbije jaren, toen het droog lag." Uit eigen land moet hij vooral rekening houden met andere kampioenschapsrijders zoals Kris Princen (Peugeot 208 T16) en Vincent Verschueren (Skoda Fabia R5). Loix houdt ook beter de jonge garde in de gaten met Kevin Demaerschalk en Guillaume Dilley voorop, beide in een DS3 R5. Ook Cédric Cherain (Ford Fiesta R5) en Ghislain de Mevius (Skoda Fabia R5) kunnen een rol van betekenis spelen, net zoals Pieter Tsjoen en Bernd Casier (Fiesta R5) die de Westhoek op hun duimpje kennen.

Stéphane Lefebvre - Citroën DS 3 R5
Stéphane Lefebvre - Citroën DS 3 R5
Uit het buitenland lijkt de belangrijkste tegenstand uit Frankrijk te komen met runner-up van vorig jaar Bryan Bouffier (DS3 R5) en WRC-vedette Stéphane Lefebvre (DS3 R5). De Rus Alexey Lukyanuk (Fiesta R5) is één van de attracties van de Ypres Rally. Hij wil vooral punten scoren om de kloof met  kampioenschapsleider Kajetan Kajetanowicz, de grote afwezige, te dichten. Ook Nederlander Hermen Kobus kan met zijn Fabia R5 verrassen. "We starten met een topwagen dus er zijn geen excuses", aldus Kobus die niet met de Kumho-banden rijdt, maar wel op Michelin's.

Daarnaast zijn er nog een reeks gevaarlijke streekrijders zoals Davy Vanneste (Fiesta), Claudie Tanghe (Fiesta), Fredericq Delplace (Fabia) en Melissa Debackere. "We zijn helemaal terug. We hebben twee rally's gereden als test en deze turbowagen ligt me", aldus Debackere over haar Fabia.

Op het programma staan 17 proeven, goed voor 250 wedstrijdkilometers verspreid over vrijdag en zaterdag. Donderdag is er wel nog de Qualifying Stage die wel eens heel belangrijk zou kunnen zijn, na de overvloedige regen van de jongste weken.

Foto's: Vincent Wouters & Racing International PhotographyDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Belgian Rally Championship op woensdag 22 juni 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Kenotek Ypres Rally.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons