van der Horst

Ypres Rally: Kwalificatiesysteem valt in de smaak

Adrien Fourmaux - Ford Fiesta Rally2
Adrien Fourmaux - Ford Fiesta Rally2
Ypres Rally testte donderdagavond een nieuw kwalificatiesysteem uit, geïnspireerd op de Formule 1. De reacties waren achteraf wel positief. Dat was ook te horen op de laatste persconferentie voor de 59ste Ardeca Ypres Rally. Vond organisator SuperStage de oplossing voor een knelpunt in het WRC?
  • De Swert Opticiens
Kort duiden: In de eerste run kregen 30 rijders gisteren de kans om een tijd neer te zetten binnen de top vijftien. Daarna volgde een tweede run waarbij nog eens vijf rijders wegvielen. De tien besten mochten dan strijden om de openingspositie. De winnaar start dus als eerste, straks in Westouter.

De Brit James Williams schoot in Q1 te snel weg en kreeg een straf waardoor hij straks pas als 24ste weg mag. "Ik vond het wel interessant, zeker voor de fans", toonde de Brit, ondanks zijn straf, zich wel enthousiast.
Davy Vanneste beaamde. "Ik ben eigenlijk geen fan van dit soort zaken. Het houdt toch wel bepaalde risico's in, zo kort voor de start van de wedstrijd. Maar eigenlijk was het wel leuk. Het leverde meteen spanning op. En dat gevoel heerste ook bij piloten rond mij."

Adrian Fourmaux blies warm noch koud. "We wilden eigenlijk een andere startpositie maar nu moet je wel vol gaan." Vroeger mocht de beste rijder zijn positie kiezen. Dat systeem is weggevallen, maar misschien is een combinatie van beide wel interessant.

"Of je moet de top tien gaan draaien?", suggereerde Lefebvre, iets waar Fourmaux zich al beter in vond. "Ik was de eerste op de baan, dus iedereen achter mij kent mijn tijd, en kan meer kiezen. Wij moesten wel aanvallen. Nu openen we de baan." 
"Ja, de stand draaien kan wel? Maar wat als het regent", aldus Fourmaux waarop Lefebvre even de schouders ophaalde. De rijder van M-Sport stelde zich ook vragen bij het systeem in onverhardrally's. In ieder geval. Er werd een zaadje geplant door SuperStage.

Vond Ypres Rally de sleutel om de startposities in het WRC te bepalen? Het systeem waarbij de stand in het kampioenschap gebruikt wordt, oogst al jaren kritiek, maar een oplossing kwam nog niet uit de bus. 

De rijders waren wel unaniem. "Voor de fans zit er meteen spanning in", klonk het.

Foto: Davy Degryse - RIP

 Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Belgian Rally Championship op vrijdag 23 juni 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Ardeca Ypres Rally.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons