van der Horst

Ypres: Thierry Neuville leider na openingsdag

Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Thierry Neuville gaat na de openingsdag aan de leiding van de Ypres Rally, de negende manche van het WRC. Hij heeft een kleine marge op teamgenoot Ott Tänak en Elfyn Evans. WK-leider Kalle Rovanperä vergaloppeerde zich en ging hard van de baan.
De lange vrijdagetappe van acht proeven begon niet al te goed voor Thierry Neuville (Hyundai). De Belg maakte een drietal kleine foutjes op de openingsproef en Vleteren en kreeg meteen tien seconden aangesmeerd van de eerste leider. Dat was Kalle Rovanperä (Toyota) die meteen uithaalde en de tegenstand een tik gaf. Maar de Fin ging op de volgende proef, de scherprechter Westouter-Boeschepe, hard van de baan.

Elfyn Evans - Toyota Yaris Rally1
Elfyn Evans - Toyota Yaris Rally1
Elfyn Evans (Toyota) nam de kop over van zijn teamgenoot om als leider te gaan lunchen
.
Hyundai was na de middag plots een pak sterker. Ott Tänak (Hyundai) en Neuville dichtten de kloof op de Welshman en wipten er beide over op het einde van de dag. Neuville sprong zelfs van drie naar één na een hele reeks snelste tijden. Hij heeft nu een kleine bonus van 2.5 seconden op zijn Estse teamgenoot. Elfyn Evans volgt op 13.7 seconden. Hij kreeg nog een tijdstraf van tien seconden na te laat inklokken.

Esapekka Lappi (Toyota) is vierde op 37.3 tellen. Een bleke Craig Breen (Ford) volgt al op bijna een minuut van de leider, terwijl hij vorig jaar volop mee deed voor winst. Gus Greensmith (Ford) is zesde op anderhalve minuut. Oliver Solberg (Hyundai) volgt al op twee minuten. Adrien Fourmaux (Ford) is achtste. De jonge Fransman kende nochtans een sterk begin, maar had kort voor de middag de pech om te moeten rijden in de regen, waar ruim een minuut verloren ging.

In WRC2 is Stéphane Lefebvre leider, op een negen stek algemeen. Hij gaat Andreas Mikkelsen voor.
Morgen zijn er acht proeven, zondag nog vier.

Foto's: Davy Degryse - RIP
 Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op vrijdag 19 augustus 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Ypres Rally.
  • St. Paul

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons