Barcelona: Yuri Belevskiy doet meteen gooi naar de titel in Euro RX Super 1600

Yuri Belevskiy
In het kader van de 7de en 8ste manche van het World RX werden ook de eerste en tweede wedstrijd van het Euro RX Super 1600 afgewerkt. Na deze twee races in Barcelona eindigt het bizarre seizoen voor deze piloten op de Nürburgring. Van de 23 aangekondigde wagens kwamen er uiteindelijk amper 12 opdagen voor het eerste weekend. De reden spreekt voor zich. Zodoende was iedereen zeker van een plaats in de halve finales. Wel paraat met opnieuw niet minder dan vijf Audi’s S1 was Volland Racing. Het team dat vorig seizoen het veld domineerde en de top 4 afleverde in het eindklassement was opnieuw torenhoog favoriet voor dit fel ingekort seizoen 2020.
Yuri Belevskiy - Audi A1 Super1600 by Volland Racing
De Russische regerende kampioen Aydar Nuriev was er niet bij, maar de rest uit de top 4 van het seizoen 2019 wel De Hongaar Gergely Marton, de Rus Artur Egorov en de Zwitser Yuri Belevskiy tekenden opnieuw paraat op een Audi van Volland Racing, aangevuld met de Noor Marius Bermingrud en de Rus Marat Knyazev.

Tijdens de eerste wedstrijddag stond er zoals verwacht geen maat op de Audi-armada van Volland Racing met vijf wagens binnen de top zes na de drie kwalificatieheats. Alleen de Fin Rasmus Tuominen kwam zich knap mengen tussen de Audi’s en eiste met zijn Renault Twingo een plaats op in de finale. De Russische vice kampioen 2019 Gergely Marton was de snelste tijdens de kwalificatieheats voor zijn landgenoot met Zwitserse licentie, Yuri Belevskiy. Beiden wonnen hun halve finale in hun respectievelijke Audi en aan de meet in de finale was het Belevskiy, vierde in het EK 2019, die als eerste aantikte voor Marton en een knappe Tuominen die de hegemonie van Audi doorprikte op het podium.

Belevskiy, Marton & Tuominen
De tweede wedstrijddag was er eentje om snel te vergeten voor de snelle Tuominen. Na een derde chrono in de eerste heat kreeg hij vijftien seconden straftijd tijdens de tweede en ging op zijn dak liggen in de derde heat. Hij kwam uiteindelijk nog uit op de 10de plaats en de vijfde startplaats in de halve finale waarin hij tenslotte vierde werd. Aan de kop tijdens de kwalificatieheats was het net andersom als een dag eerder en was het ditmaal Belevskiy die de snellere was van Marton.
De Audi’s van Belevskiy en Kniazev wonnen hun halve finale en bemanden de eerste startrij van de finale voor Marton (Audi), Susta (Skoda), Egorov (Audi) en Tibeiro (Skoda)
Yuri Belevskiy won zijn tweede race op rij voor ploegmaten Kniazev en Marton en zodoende zagen we een volledig Audi-podium ‘made by Volland Racing’.

Yuri Belevskiy versus Joao Ribeiro
Van de 60 te verdelen punten liet Belevskiy er amper eentje liggen tijdens de kwalificaties op zaterdag en scoorde zodoende met 59 punten een quasi perfect weekend. Hij leidt de debatten met een voorsprong van respectievelijk 8, 20, 21, 22 & 27 punten op zijn vier ploegmaten bij Volland Racing en de onfortuinlijke Reanult-rijder Tuominen. Vijf Audi’s dus in de top 5 van de tussenstand terwijl en nog amper één wedstrijd volgt op de Nürburgring. De Rus moet nu nog alleen zijn land- en teamgenoot Marton in de gaten houden tijdens de laatste manche in Duitsland. Marton heeft nog een kans om zijn vice titel van 2019 te verbeteren. Volland Racing is wel reeds zeker dat het ook dit seizoen de Europese kampioen zal afleveren.

Foto's: Jan Kåre Rafoss