van der Horst

Zakelijk rijden voor de startende ondernemer, de tips

Volkswagen Polo GTI
Volkswagen Polo GTI
In tijden van stijgende prijzen en onzekere markten kan het een grote stap zijn om de beslissing te nemen om voor jezelf te beginnen als ondernemer. Ga je wel genoeg inkomen genereren om rond te komen? En hoe ga je alle kosten betalen die in het begin bij ondernemen komen kijken? Allemaal vragen die dan een rol spelen. Toch kan het ook juist nu een slim besluit zijn om voor jezelf te starten. De vraag naar goede werknemers, en dus ook zelfstandigen, is hoger dan ooit. Als ondernemer is één van de prioriteiten vaak goed vervoer om je klanten te kunnen bezoeken. Als boekhouder heb je wellicht genoeg aan je gewone personenauto, maar als zelfstandige in de bouw heb je al snel een grotere auto nodig. Hoe je als startende ondernemer veilig, snel en betaalbaar de weg opgaat? Onze tips.

Koop, huur, lease?

Om een auto aan te schaffen zijn er verschillende mogelijkheden, de bekendste is natuurlijk het kopen van een auto. Dit is privé vaak al een hoge kostenpost maar zakelijk vaak nog meer. Vooral omdat je dan vaak een grotere auto nodig hebt zoals een bestelbus. Daarnaast is het vaak een kostenpost die bij de start nodig is, zonder dat er nog maar iets van winst is gemaakt. Het is zakelijk dan ook veel gangbaarder om een auto te leasen. Dit hoeven tegenwoordig niet meer alleen nieuwe auto’s te zijn, zo is bijvoorbeeld de Volkswagen Caddy zakelijk lease een goede optie. Je leaset de occasion voor een aantrekkelijk tarief per maand. Geen grote kosten bij de start, maar wel het gemak van een goede auto die professioneel oogt. Voor kleine klusjes is het natuurlijk mogelijk om af en toe een auto te huren bij een verhuurbedrijf, realiseer je echter wel dat je dit maar een paar keer per maand hoeft te doen en je dan al op dezelfde kosten zit dan wanneer je een auto per maand leaset.

Gemengd gebruik?

De kosten die je maakt voor zakelijk rijden mag je aftrekken als kostenpost voor de Belastingdienst, uiteraard wel alleen wat betreft de zakelijke kilometers die je maakt. Maar wanneer je een specifieke auto nodig hebt voor je bedrijf, kun je ter compensatie besluiten je privé auto weg te doen. Je kunt dan de situatie omdraaien dat je de auto bij uitzondering ook privé gebruikt maar vooral zakelijk. Hierdoor ontstaat er een fiscaal voordeel wat de kosten overzichtelijker maakt.

Eerlijk delen

Wellicht hoef je als startende ondernemer niet iedere dag de auto te gebruiken. Het kan dan lonen om je auto te delen met een andere ondernemer of zelfs te verhuren via een platform zoals SnappCar. Zeker een bestelbus is vaak populair bij mensen die éénmalig een busje nodig hebben om te verhuizen. Voor je het weet maak je hier zelfs winst op.
 
Kortom, een goede bedrijfsauto is als startende ondernemer vaak een must maar ook een grote kostenpost. Wil je hier niet meteen de hoofdprijs betalen? Neem dan praktische maatregelen die ervoor zorgen dat er aan het eind van de maand toch iets overblijft van je eerste winst!

Persbericht DB Online MarketingDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Automotive op donderdag 21 juli 2022.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons