van der Horst

Zandvoort: Nabeschouwing GT3.nl

Porsche Groep Zuid heeft tijdens de drukbezochte DTM race op Circuit Park Zandvoort twee podiumplaatsen gescoord. Christiaan Frankenhout werd derde in zijn sprintrace, Max van Splunteren won zijn sprintrace. In de hoofdrace leek het duo op weg naar de zege, toen technische malheur nieuw succes verhinderde. In leidende positie moest Van Splunteren zijn Porsche met een kapot differentieel langs de baan stilzetten. Christiaan Frankenhout begon het laatste evenement in de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux 2013 met nog altijd een kleine kans op de titel. Ondanks dat Frankenhout tijdens de Pinksterraces vanwege andere verplichtingen niet in actie kwam, was zijn achterstand op klassementsleider Jeffrey van Hooydonk nog steeds overbrugbaar. Max van Splunteren had geen kans op de titel, maar relatief gezien scoorde hij van alle coureurs in de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux tot op heden het beste; de jongste coureur in het veld miste vier races, maar van de zes races waarin hij tot nu toe aan de start verscheen won hij er vijf en werd hij één keer derde.
  • Skylimit Events
Christiaan Frankenhout kwalificeerde zich voor zijn sprintrace op de tweede plaats achter Van Hooydonk. Toen de coureurs aan de opwarmronde begonnen kreeg Frankenhout te kampen met een onwillige startmotor en kwam hij niet weg. Pas na een minuut proberen sloeg de motor eindelijk aan en begon de onfortuinlijke rijder aan zijn opwarmronde, maar omdat het hele veld hem inmiddels gepasseerd was moest hij nu starten vanaf de laatste positie.

Getergd maakte Frankenhout een wereldstart, bij het ingaan van de Tarzanbocht leek hij al de derde positie in te nemen door buitenom Melroy Heemskerk te rijden. Die hield de deur echter dicht, zodat Frankenhout van het gas moest. Die verdedigende actie kostte de GT3-coureur twee posities, als vijfde achter Bert Longin vervolgde hij zijn jacht. In de daarop volgende ronden bewees Frankenhout zijn klasse. Hij passeerde Longin al spoedig, drong heftig aan bij Heemskerk en passeerde hem met een mooie inhaalactie bij het opkomen van het rechte eind. Het gat naar de nummer twee Xavier Maassen was helaas te groot om te overbruggen, zodat Frankenhout zich tevreden moest stellen met de derde podiumplek. Jeffrey van Hooydonk won de race en behaalde daarmee de titel.

Max van Splunteren heeft dit seizoen niet alle races in de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux kunnen rijden, omdat hij voor het GT3.nl Junior Team ook in de Formule Ford North Sea Series uitkomt. De races die hij wel reed wist hij echter veelvuldig te winnen en wellicht dat hij titelkandidaat geweest was indien hij alle evenementen had meegedaan.

In de tweede race ging Van Splunteren achter Hunter Abbott van start, maar de jonge Porsche-racer had een wereldstart en ging als leider de Tarzanbocht in. Aanvankelijk reed hij eenvoudig weg bij Abbott en leek het een makkelijke race te worden. Halverwege kantelde de race echter, zijn voorsprong nam vlot af omdat de afstelling van de Porsche voor de omstandigheden op de baan niet goed meer functioneerde. In de achtste ronde vond Abbott aansluiting bij de GT3.nl Junior.

De ervaren Britse coureur dacht met zijn betere snelheid in Tarzanbocht buitenom langs de Porsche van Van Splunteren te kunnen sturen, maar Van Splunteren pareerde uitstekend. Ook in de daarop volgende ronden bleef Abbott zoeken naar een mogelijkheid om de leiding over te nemen, maar Van Splunteren was attent en maakte geen enkele fout, waardoor de zoon van Paul van Splunteren opnieuw een zege aan zijn indrukwekkende scorelijst kon toevoegen.

Dankzij de kwalificatieresultaten van Frankenhout en Van Splunteren mochten zij de hoofdrace ook als tweede van start gaan. Frankenhout kende nu gelukkig geen tegenslag en had een prima start. Abbott was dit keer zijn directe tegenstander en al in de eerste ronde wist de GT3.nl-coureur de leiding over te nemen. Met zeer sterke rondetijden bouwde Frankenhout een mooie voorsprong op, om zijn jonge teamgenoot zo een mooie uitgangspositie voor de tweede helft van de race te geven.

Van Splunteren volgde het voorbeeld van Frankenhout en reed eveneens uitstekende rondetijden. Achter hem reed Jeffrey van Hooydonk in rap tempo naar de raceleider toe. De rondetijden van Van Splunteren werden minder en minder, maar toen Van Hooydonk aansloot kon Van Splunteren zijn aanvallen toch lang afweren. Bij het uitkomen van de Tarzanbocht kwam de Belg echter toch langszij en precies op dat moment viel de Porsche van Van Splunteren stil. Naar later bleek was een defect aan het differentieel de oorzaak van de afnemende snelheid. Teleurgesteld moest Max van Splunteren zijn auto langs de baan stilzetten. Het betekende zijn enige race waarin hij niet op het podium finishte.  

Porsche Groep Zuid sluit het eerste seizoen in de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux met een goed gevoel af. “Het is jammer dat Christiaan en Max beide niet het gehele seizoen konden rijden, want in dat geval waren zij echt serieuze titelkandidaten geweest. We hebben echter in deze mooie klasse vele zeges en podiumplaatsen gescoord en vooraf hadden wij daarvoor getekend. Volgend seizoen zal er vast nog veel meer moois volgen, want de vooruitzichten in deze mooie klasse voor 2014 zijn zeer positief”, besluit Paul van Splunteren met een brede glimlach.

GT3.nl PressDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Porsche GT3 Cup Challenge Benelux op maandag 30 september 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Zandvoort.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons