van der Horst

Zandvoort: Nabeschouwing organisatoren

Porsche GT3 Cup Challenge Benelux
Porsche GT3 Cup Challenge Benelux
De Porsche GT3 Cup Challenge Benelux heeft haar eerste seizoen op de mooist mogelijke wijze afgesloten, met autosport icoon Jeffrey Van Hooydonk als de terechte kampioen. In het prachtige decor van het prestigieuze DTM-evenement op Circuit Park Zandvoort won Van Hooydonk zowel zijn sprintrace als de hoofdrace. De duizenden toeschouwers op de tribunes en in de duinen genoten van autosport op het hoogste internationale niveau. De Porsche GT3 Cup Challenge Benelux heeft in 2013 een prachtige kalender gehad. De spanning in het kampioenschap bleef bewaard tot de laatste races op Circuit Park Zandvoort tijdens de DTM, waar nog zes coureurs aanspraak konden maken op de titel.
Race 1
In de eerste race op zaterdagochtend mocht klassementsleider Jeffrey Van Hooydonk vanaf poleposition starten. Christiaan Frankenhout stond naast hem op de startgrid, op de tweede rij gingen Melroy Heemskerk als derde en Xavier Maassen als vierde van start.

Toen de coureurs aan de opwarmronde begonnen bleef de Porsche van Frankenhout staan. Hij kon wel wegkomen, maar omdat het hele startveld hem al gepasseerd was moest Frankenhout vanaf de laatste startplek beginnen. Heemskerk mocht zo feitelijk als tweede starten, Maassen vertrok vanaf de derde positie.
Van Hooydonk kende een prima start en ging in leidende positie de Tarzanbocht in. Heemskerk moest zich verdedigen tegen Frankenhout, die na een perfecte start probeerde om hem in de Tarzanbocht buitenom te passeren. Maassen profiteerde en stak zijn Porsche binnendoor naar de tweede positie. De aanval van Frankenhout mislukte, hij moest zijn weg vervolgen vanaf de vijfde positie, achter Bert Longin die zich echter toch al in de eerste ronde gewonnen moest geven. Olivier Van Oost moest na de eerste ronde de pits opzoeken, pas na vier ronden kon hij zijn race vervolgen.

Terwijl Van Hooydonk de ene na de andere snelle ronde reed, met een 1:44.770 als beste, volgde Maassen hem op gepaste afstand. De strijd achter het leidende duo was extreem spannend. Heemskerk wist Frankenhout ronden lang achter zich te houden, ondanks vele pogingen vond Frankenhout niet voldoende ruimte om Heemskerk te passeren.

In de tiende ronde was Frankenhout eindelijk succesvol. Bij het uitkomen van de Luyendijkbocht wist Frankenhout zijn Porsche naast die van zijn rivaal te positioneren. Frankenhout stuurde als eerste de Tarzanbocht in en Heemskerk moest zich gewonnen geven. Bert Longin viel op dat moment uit in de pits.

Eenmaal langs Heemkskerk liep Frankenhout snel bij hem weg, zijn achterstand op Maassen was echter al ruim 13 seconden en met nog 4 ronden te gaan kon Frankenhout dat niet meer goedmaken. Zo won Jeffrey Van Hooydonk de race en daarmee tevens het kampioenschap in de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux 2013. Xavier Maassen werd knap tweede en Christiaan Frankenhout mocht op het podium de trofee voor de derde plaats in ontvangst nemen.

Teamprestatie
Van Hooydonk kan weer een mooie titel toevoegen aan zijn toch al indrukwekkende staat van dienst: “Ik heb dit seizoen enorm genoten van het racen in de Porsche GT3 Cup 997. Hoewel ik het in het begin erg moeilijk vond om de juiste set-up te vinden hebben we de auto nu helemaal perfect afgesteld. Door heel netjes te rijden sparen we de banden en zijn we toch snel genoeg. We zijn erg blij, omdat de auto voor ons team DVB Racing een nieuwe ervaring is en we er toch in geslaagd zijn om de auto perfect te krijgen, een groot compliment voor onze engineers. De titel is een mooie teamprestatie, we hebben het samen kunnen volbrengen.”

Race 2
In de tweede race begon DVB-coureur Hunter Abbott vanaf poleposition, maar Max van Splunteren had de beste start en pakte de leiding. Van Splunteren wist een kleine voorsprong op te bouwen en leek op een eenvoudige zege af te gaan. Achter het leidende duo had Carlos Rivas alles onder controle, terwijl Roger Hodenius in de beginfase Frank Beliën wist te verschalken.

Halverwege de race liep Abbott echter weer flink in op Van Splunteren, de Brit was per ronde ongeveer 0.4 seconde sneller en in ronde acht was de aansluiting weer gevonden. In ronde 10 plaatste Abbott de verwachte aanval, hij probeerde in de Tarzanbocht buitenom langs de raceleider te sturen, maar slaagde daar niet in. De Brit hoopte op een misstap van de jonge Van Splunteren, maar die kwam er niet en dus moest Abbott zich tevreden stellen met de tweede plaats. Carlos Rivas maakte het podium compleet.

Extra deelnemers
Tijdens het DTM evenement stonden er naast de drie races in de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux ook twee wedstrijden in de Porsche Carrera Cup Deutschland op het programma. Aangezien de auto’s uit deze klasse voldoen aan de reglementen van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux waren meerdere coureurs uit de Carrera Cup voornemens deel te nemen aan de hoofdrace. Jammer genoeg werd de eerste race in de Carrera Cup gestaakt en verplaatst naar zondag, waardoor deelname helaas niet mogelijk bleek. Dat was met name voor de Carrera Cup-coureurs een tegenvaller, want veel rijders zijn geïnteresseerd om in 2014 te rijden in de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux. In deze klasse is de Porsche 997 volgend jaar namelijk nog steeds inzetbaar, bovendien zijn de benodigde budgetten, mede vanwege het format, zeer interessant.

Race 3
Hunter Abbott mocht de hoofdrace starten vanaf de mooiste positie en had een prima start, hij ging voor Christiaan Frankenhout de Tarzanbocht in. Toch wist Frankenhout al in de eerste ronde de leiding over te nemen. Xavier Maassen en Melroy Heemskerk volgden de raceleiders, maar konden de aansluiting niet vinden. In de vierde ronde vond Maassen aansluiting bij Abbott en al snel wist de Limburger de Brit te passeren. De volgorde wijzigde tot aan de pitstops niet meer.

In ronde 13 kwamen Abbott en Heemskerk binnen voor de rijderswissel, Frankenhout reed nog een ronde door en Maassen wachtte zelfs nog langer met wisselen. Max van Splunteren ging riant aan de leiding, hij heeft een voorsprong van ruim vijf seconden op Carlos Rivas. Jeffrey Van Hooydonk op de derde positie loopt echter rap naar Rivas toe en passeerde hem op het rechte eind. In de ronden die volgden liep de voorsprong van Van Splunteren zienderogen terug, Van Hooydonk reedt ronden in de 1:47 en Van Splunteren in de 1:49.

In de 22e ronde vond de Belg aansluiting bij de jonge Nederlander. Hoewel Van Hooydonk duidelijk sneller was verdedigde Van Splunteren uitstekend, hij wist de leiding in de race twee ronden lang vast te houden. Bij het uitkomen van de Tarzanbocht zette Van Hooydonk zijn Porsche eindelijk naast die van Van Splunteren, maar dan blijkt er helaas iets mis te zijn. De HTC Porsche valt stil en Van Splunteren moet opgeven. Later bleek de Porsche al enige tijd rond te rijden met een kapot differentiëel. Van Hooydonk kon zo zijn kampioenschap opluisteren met een tweede zege, hij won de laatste race voor Carlos Rivas en Roger Hodenius.

Tevreden organisatie
Cup-coördinator Robert van Barneveld is erg tevreden met het verloop van het seizoen in de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux: “Namens de organisatie wil ik graag de teams bedanken voor een bijzonder eerste jaar met mooie races, een verdiend kampioen en boven alles veel plezier in een geweldige sfeer. Er hebben dit jaar maar liefst 33 rijders aan onze klasse meegedaan en we zijn erg blij dat de interesse voor deelname in 2014 nu al erg groot is, ons concept slaat duidelijk aan. De kalender voor 2014 is al in vergevorderd stadium, we rijden wederom driemaal in Nederland en driemaal in België, uiteraard tijdens zeer aansprekende evenementen.”

Eindstand kampioenschap

Pro-class:
1.    Jeffrey van Hooydonk (B), DVB Racing
2.    Hunter Abbott (UK), DVB Racing
3.    Carlos Rivas (LUX), Speedlover

Am-class:
1.    Olivier van Oost (B), Thems racing by Powercars
2.    Nicolas Vandierendonck (B), Thems racing by Powercars
3.    Sven Heyrowsky (D), Attempto Racing

Club-class:
1.    Philippe Richard (F), Speedlover
2.    Sven van Laere (B), Speedlover
3.    Jean-Michel Jerome (B), Speedlover

Contact
Neem voor meer informatie over de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux contact op via: info@GT3CupChallengeBenelux.com

Kijk voor spectaculaire highlight-video’s en uitgebreide raceverslagen van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux op: www.youtube.com/cupchallengebenelux

Porsche GT3 Cup Challenge Benelux PressDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Porsche GT3 Cup Challenge Benelux op maandag 30 september 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Zandvoort.
  • Powercars

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons