van der Horst

Zandvoort: Belgium Racing leider in Endurance Pro & Endurance Cup

Belgium Racing
Belgium Racing
Afgelopen weekend werd op Circuit Park Zandvoort de derde manche verreden van het Belgian Racing Car Championship of BRCC. Na de race in Dijon, waar de Porsche GT3 R te kort kwam tegenover de Aston Martin GT3, ging het Limburgse Belgium Racing met verse moed richting het Nederlandse duinencircuit. Ditmaal werd het raceweekend opgesplitst in twee races over 90 minuten. Op zondagavond kon het gezelschap opnieuw terug huiswaarts als nieuwe leider in BK Endurance Pro, terwijl men in het BK Endurance Cup nipt de leiding behoudt tegenover de concurrentie. Missie geslaagd dus, terwijl Dylan Derdaele en Peter Hoevenaars ook nog eens hun klasse toonden in de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux door de endurance wedstrijd afgetekend te winnen.
Teamchef Jan Gabriëls - Belgium Racing
Teamchef Jan Gabriëls - Belgium Racing
Belgium Racing kwam op Circuit Park Zandvoort aan de start met in de hoogste Klasse, de Endurance Pro, een achterstand van drie punten op de leidende Aston Martin GT3 van Verbergt, Redant en Coens. Na de walk-over van de Aston Martin GT3 tijdens de tweede manche van de BRCC in Dijon, werd de Balance of Performance herbekeken en was het voor het team rond Patric Derdaele uitkijken naar de nieuwe onderlinge waardeverhoudingen.

Patric Derdaele: “Laat ons eerst stellen dat we met een tevreden gevoel opnieuw huiswaarts keerden. Kan ook niet anders gezien we afgelopen weekend de leiding veroverden in Endurance Pro en ondanks een
Belgium Racing - Porsche 991 Supercup
Belgium Racing - Porsche 991 Supercup
opgave tijdens de tweede manche in Endurance Cup ook daar nog nipt aan de leiding blijven. Alle piloten hebben een uitstekende job gedaan en alleen een fout van de safety car tijdens de eerste manche heeft ons 36 seconden en mogelijk de eerste plaats gekost in Endurance Pro. Wat de Balance of Performance betreft zitten we zeker nog niet goed. Tijdens de tweede manche was er binnen ons team geen enkele fout te noteren en we eindigden na 50 ronden op 41 seconden van de winnende Aston Martin. En met het supersnelle Francorchamps voor de boeg vrees ik dat we daar opnieuw te traag voor de dag gaan komen indien er niet opnieuw wordt ingegrepen.”

Belgium Racing - Porsche 997 GT3 R
Belgium Racing - Porsche 997 GT3 R
Het was een tumultueuze eerste wedstrijd op zaterdag met tweemaal een interventie van de safety car en waarbij de strategie een belangrijke rol speelde. Belgium Racing speelde daar met de Porsche 997 GT3 R van Dylan Derdaele, Xavier Maassen en Kenneth Heyer handig op in en het trio reed het grootste deel van de wedstrijd aan de leiding. Maar zoals reeds eerder gemeld verhuisden ze na de komst van de tweede safety car naar de derde plaats en ze konden uiteindelijk nog als tweede finishen door de pech van de Lamborghini van NSC Motorsports in het slot van de wedstrijd. De tweede wagen van Belgium Racing, de Porsche 991 Supercup van het trio Van Haeren-Hoevenaars-Hoogaars reed aan de leiding binnen de Endurance Cup tijdens de eerste manche, maar er werd gekozen om deze buiten te laten tijdens de eerste safety car procedure. Een ongelukkige beslissing en hierdoor verhuisden de drie youngsters naar de derde plaats.

Belgium Racing - Porsche 991 Supercup
Belgium Racing - Porsche 991 Supercup
De tweede race van het weekend verliep in normale omstandigheden en daarin bleek dat de Aston Martin GT3 van Bouvy en Schmetz een maat te sterk was voor de Limburgse Porsche 997 GT3 R. Opnieuw een tweede plaats, maar toch voldoende om de leiding in het kampioenschap over te nemen van de tweede Aston Martin GT3 van Verbergt, Redant en Coens. Opnieuw een knappe wedstrijd ook van de Porsche 991 Supercup in Endurance Cup, tot deze de handdoek in de ring moest gooien nadat de aandrijving het begaf. Deze wagen blijft aan de leiding in het Belgisch kampioenschap Endurance Cup, maar verloor een pak punten en gaat richting Francorchamps met één punt voorsprong op de naaste concurrentie.
Dylan Derdaele werd trouwens ook de laureaat van het weekend binnen de BRCC Junior Trophy.
Naast de BRCC tekenden Dylan Derdaele en Peter Hoevenaars ook paraat in de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux.

Podium Porsche GT3 Cup Challenge Benelux
Podium Porsche GT3 Cup Challenge Benelux
Patric Derdaele: “We waren daar aanwezig met een nagelnieuwe Porsche 997 Cup en het was even wennen. Vooral naar de ideale set up en het rijden op de Continental banden was het even zoeken. Maar het ging crescendo gedurende het raceweekend met een overtuigende zege in de laatste race. Dylan werd in zijn sprintrace vierde terwijl Peter een derde plaats wist te veroveren op 37/100 sec. van de tweede. Maar tijdens de Endurance en op een natte piste hebben we een uitstekende strategie toegepast. Dylan nam de start en reed weg van de concurrentie terwijl Peter de situatie perfect wist te consolideren. Ze wonnen deze wedstrijd uiteindelijk met een voorsprong van bijna 20 seconden op de rest van het veld. Mogelijk zullen we ook nog de rest van het kampioenschap afwerken, maar er is nog niets concreet. De wagen is in ieder geval goed bevonden en deze zal ondermeer dienst doen tijdens de 24 Hours of Zolder”.

De volgende wedstrijd van de BRCC wordt verreden in het voorprogramma van de 24 Hours of Spa en wordt opnieuw opgesplitst in twee manches van telkens 90 minuten. 

Belgium Racing PressSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Racing Car Championship op maandag 7 juli 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Zandvoort Masters.
  • Oeste Kart

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons