van der Horst

Zandvoort: Bleekemolen en Proczyk winnen spectaculaire kwalificatierace

Start kwalificatierace
Start kwalificatierace
Jeroen Bleekemolen en zijn Oostenrijkse teamgenoot Hari Proczyk wonnen de kwalificatiewedstrijd in Zandvoort vanaf de pole, maar makkelijk was het allerminst. Na een droge start zorgde een hevige regenbui vlak voor het pitstop window ervoor dat het eerst vijf minuten op eieren rijden was, waarna vervolgens het ganse veld tegelijk binnenkwam om de slicks te wisselen voor regenbanden.
  • MF Racing
Podium kwalificatierace
Podium kwalificatierace
Toen de regen het circuit bereikte, nam Markus Winkelhock in de #6 Phoenix Racing Audi erg veel risico's op zijn slicks en ging vol in de aanval om posities goed te maken. Dat leek te lukken tot de Duitser iets te overmoedig werd en in de grindbak belandde aan het Scheivlak. Leider Bleekemolen timede vervolgens zijn aansluiting bij de uitgereden safety car perfect waardoor het ganse veld in één keer naar binnen kon om regenbanden te laten opleggen. Bij WRT liep er wat mis bij de bandenwissel van de #1 waardoor César Ramos, die de auto overnam van een op dat moment op de tweede plaats liggende Laurens Vanthoor, een inhaalrace moest inzetten. 

Aanrijding #90 Ferrari en #88 Lamborghini
Aanrijding #90 Ferrari en #88 Lamborghini
De Braziliaan profiteerde na de herstart van het feit dat Dominik Baumann in de #76 BMW zijn merkgenoot Matheus Stumpf rondtikte in de natte omstandigheden. Vervolgens won hij opnieuw twee plaatsen na een aanvaring tussen Stefan Rosina in de #88 Lamborghini en Filip Salaquarda in de #90 Ferrari. Bij dat incident stuurde de wedstrijdleiding opnieuw de safety car de baan op en met nog luttele minuten op de klok maakte iedereen zich op voor een spannende herstart.

#1 WRT Audi Ramos/Vanthoor
#1 WRT Audi Ramos/Vanthoor
Proczyk, die de leidende Lamborghini van Bleekemolen had overgenomen, had de grootste moeite om in die korte eindfase de #84 HTP Mercedes van Maxiilian Buhk achter zich te houden. De Duitser probeerde een drietal keer zijn auto naast de Lamborghini te zetten, maar haalde het uiteindelijk nipt niet. Vanthoor en Ramos mochten verrassend nog mee naar het podium omdat laatstgenoemde een uitstekende herstart nam en de derde plaats overnam van hun teamgenoten Rene Rast en Enzo Ide in de #2 Audi.

--- Uitslag Qualifying Race Zandvoort 2014 ---

Foto's: Georges De Coster, Arne SimonsDit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in Blancpain GT Sprint op zaterdag 5 juli 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Zandvoort Masters.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons