van der Horst

Zandvoort: Henk Thuis eerste winnaar in Superlights

Podium Superlights
Podium Superlights
Henk Thuis heeft de eerste race van de Superlights in seizoen 2014 op zijn naam geschreven. De Radical-coureur pakte bij de start van de race de eerste plaats over van Bas Schouten en kon na technische problemen bij diezelfde Schouten zonder veel tegenstand naar de overwinning rijden. In de tweede groep van de Superlights ging de overwinning naar Ko Koppejan, voor Wibo Rademaker en het duo Kuijer/Köhler. Het debuut van de Belgische Tatuus van GH Motorsport voor Henk Haane en Naomi Schiff moet noodgedwongen worden uitgesteld naar de tweede race van het seizoen, gezien de nagelnieuwe bolide problemen kende met de elektronica. Er werd wijselijk besloten om de wagen niet te laten rijden om schade te voorkomen.
Bas Schouten - Wolf
Bas Schouten - Wolf
Bij de start van de race was het Henk Thuis die de dragrace naar de eerste bocht won. De Radical-coureur kwam daarna meteen onder druk te staan van Bas Schouten, die zich aan de achterkant van Thuis meldde. De Radical-coureur kon echter stand houden en behield in de eerste ronde zijn eerste plaats.

Henk Thuis kon ook in de daarop volgende ronden de eerste plaats behouden en kon zelfs een gaatje slaan van een paar seconden naar de op de tweede plaats liggende Bas Schouten. Helaas slaagde Schouten er niet in om Henk Thuis goed partij te bieden, want de Wolf-coureur moest al na een paar ronden door een technisch probleem de pitstraat opzoeken. Bij de Wolf bleek een veer kapot te zijn bij de gaskabel, die vervangen werd waarna Schouten zijn weg toch nog kon vervolgen.

Henk Thuis had hierdoor wel een flinke voorsprong op kunnen bouwen en zag hierdoor in het restant van de race zijn eerste plaats niet meer in gevaar komen.

In group 2 van de Superlights was Ko Koppejan het beste weg. De Radical-coureur kon in de eerste ronde zelfs de snelste mannen in het veld aardig bijhouden en kon meteen een gat slaan richting zijn achtervolgers. Achter Koppejan lag Wibo Rademaker na de eerste ronde op de tweede plaats, gevolgd door Rob Kamphues en Nol Köhler. Rick van Geffen moest na een spin in de S-bocht achteraan aansluiten.

Praga
Praga
Tussen de Praga’s was de strijd in de eerste ronden zeer spannend. Nol Köhler lag op de zesde plaats algemeen maar werd op de huid gezeten door Berry van Elk. Van Elk deed verwoede pogingen om aan Nol Köhler voorbij te gaan maar slaagde daar in het begin niet in.

Na een paar ronden lukte het Berry van Elk toch om Nol Köhler in te halen en daarna reed Van Elk ook meteen weg bij zijn concurrent. Van Elk reed hierna snelle rondetijden en kon hierdoor richting Rob Kamphues rijden. Niet veel later slaagde Van Elk er na een mooie strijd in om aan Kamphues voorbij te gaan door Kamphues in de Tarzanbocht buitenom in te halen.

Lang kon Van Elk echter niet van zijn plaats winst genieten, want niet veel later verslikte de Praga-coureur zich bij het uitkomen van de Gerlach-bocht waarna hij de rondte ging. Van Elk kon wel zijn weg vervolgen maar verloor hiermee kostbare tijd.

Rick van Geffen was ondertussen bezig om zijn door zijn spin verloren tijd goed te maken. Van Geffen kon al snel aansluiten bij Nol Köhler en haalde Praga niet veel later in. Voor Rob Kamphues zat de race op dat moment er helaas al op, want hij moest zijn Radical SR3 met versnellingsbakproblemen in de pitstraat parkeren.

Na de pitstops lag Ko Koppejan in group 3 nog steeds op de eerste plaats, gevolgd door Wibo Rademaker. Daarachter volgde Carlo Kuijer op de derde positie. Berry van Elk lag na de pitstops op de vierde plaats in zijn klasse, maar hij noteerde snelle rondetijden en liep ronde na ronde in op Carlo Kuijer.

Berry van Elk meldde zich dan ook aan de staart van de Praga van Kuijer, maar kwam er niet makkelijk voorbij. Kuijer bood goed weerstand en ook meerdere pogingen van Van Elk om Kuijer uit te remmen brachten geen resultaat. Kuijer kon dit tot aan de vlag vasthouden en pakte daarmee de derde plaats in group 3 van de Superlights. Ko Koppejan pakte de overwinning, voor Wibo Rademaker.

Supercar ChallengeSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Supercar Challenge op zaterdag 19 april 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Paasraces.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons