van der Horst

Zandvoort: Buhk en Abril kampioen na thriller

Maxi Buhk en Vincent Abril
Maxi Buhk en Vincent Abril
Met de Bentley van Maxi Buhk en Vincent Abril op pole en de Audi van Robin Frijns op de laatste rij, leek het voor de troepen van HTP, met zelfs één punt voorsprong, dus een eenvoudige klus om de titel te pakken in de Blancpain Sprint Series. Niets was echter minder waar in de duinen van Zandvoort. De WRT Audi zat na één derde wedstrijd al op de tweede plaats in het zog van de Bentley, laatstgenoemde hield slechts heel nipt stand om de zege én de titel binnen te rijven.
Crash bij de start
Crash bij de start
Tijdens de eerste ronde was het chaos alom; bij de start op de relatief smalle baan kwam het meteen tot een contact tussen de BMW van Atila Abreu en de Audi van Niki Mayr-Melnhof. Beiden gingen van de baan en doordat heel wat wagens van hun lijn moesten gaan om de bolides te ontwijken, kwam het ook nog eens tot een contact tussen de tweede BMW van Team Brasil en de Nissan van Sean Walkinshaw. Christopher Mies, de teamgenoot van Frijns, kon zodoende al enkele plaatsen goedmaken in het tumult.

De Bentley nam al snel weer de leiding over
De Bentley nam al snel weer de leiding over
Geen safety car, maar een zogenaamde full course yellow werd gegeven door de wedstrijdleiding, maar tot ieders verwarring verdween die alweer nog voor het beëindigen van de eerste ronde. Mies maakte nog wat plaatsen goed, net als Marco Bonanomi die ineens vanuit het niets de leiding in handen nam in de ISR Audi. Hij werd echter al snel weer gepasseerd door de Bentley en de beide WRT Audi's van Frédéric Vervisch en Mies. Onze landgenoot maakte nog voor de pitstops al plaats voor zijn voor de titel strijdende teamgenoten in de Audi met startnummer 1.

Podium hoofdrace BSS Zandvoort
Podium hoofdrace BSS Zandvoort
Voor de pitstops had Vincent Abril een bonus van vijf seconden op Mies, na de pitstops begon Frijns echter het gat met Maxi Buhk danig dicht te rijden. De spanning was bij beide teams in de boxen op de gezichten af te lezen; de Bentley en de Audi reden het laatste kwartier op minder dan één seconde van elkaar. Frijns had het echter heel moeilijk om een echte aanval te plaatsen door de betere acceleratie van de Bentley, waardoor de Britse bolide op het lange rechte stuk weg reed en Frijns daardoor nooit een inhaalpoging kon doen in de Tarzanbocht. Onze Noorderbuur had bij het vallen van de vlag echter toch nog een reden tot juichen; hij mocht immers de algemene Blancpain GT Series-titel op zak steken.

--- Uitslag BSS Zandvoort Main Race 2015 (PDF) ---

Foto's: Racing International PhotographyDit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in Blancpain GT Sprint op zondag 11 oktober 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Finaleraces.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons