van der Horst

Zandvoort: Voorbeschouwing van de organisatoren

TCR Benelux
TCR Benelux
Hoewel de weersvoorspellingen voor de komende dagen niet echt zomers te noemen zijn - vooral op zondag worden buien verwacht - houdt de TCR Benelux-karavaan dit weekend halt aan de kust. Het is immers het duinencircuit van Zandvoort, in het kader van het prestigieuze DTM-weekend, dat het decor vormt voor de tweede meeting van het nieuwe toerwagenkampioenschap van de Benelux. De kwaliteit van de startgrid is eens te meer hoog te noemen en er zijn heel wat interessante aspecten om volgen.
  • Hamofa Performance
Stéphane Lémeret, na de eerste meeting in Spa-Francorchamps co-leider van het kampioenschap, wordt de te kloppen man. Na in de Belgische Ardennen het gezelschap te hebben gekregen van de Portugees Tiago Monteiro, wordt de rijder-journalist nu bijgestaan door een andere Honda-fabrieksrijder uit het WTCC, de Hongaar Norbert Michelisz. Dat maakt de Honda Civic TCR #18 opnieuw tot één van de favorieten!

Maar ook de andere leider in de tussenstand is opnieuw van de partij. Hoewel hij aanvankelijk slechts één keer van de partij zou zijn dit jaar is ook Tiago Monteiro immers in Zandvoort aanwezig. De voormalige F1-rijder werd immers uitgenodigd om de sublieme Honda Civic TCR Art Car te besturen, een wagen die via Boutsen Ginion Racing door de Fondation Jean Graton wordt ingezet. Met de #13 op de flanken, uiteraard een referentie naar het Michel Vaillant-album 'Nr. 13 aan de start', zal deze Civic TCR als rijdende hommage aan de beroemdste aller striphelden uiteraard niet onopgemerkt voorbijgaan. De Honda-fabrieksrijder - tweede in de huidige WTCC-tussenstand - is ook van plan om de auto helemaal voorin te krijgen. Noteren we nog dat Monteiro een team vormt met de Fransman Jean-Louis Dauger, een bekende naam in de autosportwereld (hij leidde onder andere Eurosport Events) en sinds kort Development Director bij de Fondation Jean Graton.

Voor deze tweede meeting worden een vijftiental wagens verwacht, ondanks het spijtige forfait van de Alfa Romeo van Loris Cencetti en Fabio Marchiafava. In de ateliers van Romeo Ferraris kreeg men de wagen niet tijdig klaargestoomd, tot treurnis van Renga Chif, de concessiehouder die deze wagen inzet, en de beide rijders.

De smaakmakers van de openingsmanche van het seizoen zijn echter wel van de partij aan de Noordzee. Op de SEAT #2 van Delahaye Racing Team wisten de broers Edouard en Guillaume Mondron al te bewijzen dat ze om de zege kunnen strijden en hun recente zege in de 25 Uur VW Fun Cup zal hen zeker een extra boost opleveren!

Hetzelfde geldt voor Alexis van de Poele en Romain de Leval, de huidige leider bij de Juniors. De VW Golf GTI TCR wist in de TCR International competitie al te bewijzen van het niveau van de concurrentie te zijn, maar in de Benelux is ze nog steeds op zoek naar een eerste overwinning.

Uiteraard is ook een vierde merk van de partij: Opel. Met hun Astra TCR #23 uit de ateliers van DG Sport Compétition streden Pierre-Yves Corthals en Frédéric Caprasse (nog een winnaar van de 25 Hours VW Fun Cup !) voorin in Francorchamps. Dit keer willen ze ook op het hoogste podiumtrapje geraken.

De Nederlandse rijders willen voor eigen publiek zeker en vast schitteren. Op de SEAT Leon TCR #10 van Ferry Monster Autosport rijdt Loris Hezemans samen met de jonge Olivier Hart. De zonen van Toine Hezemans en David Hart zijn nog jong, maar willen zich laten zien! Dat geldt ook voor Bas Schouten en Michael Verhaegen, eveneens op SEAT, de #34 van Bas Koeten Racing. Ook zij hebben maar één motto: Oranje boven!

We mogen ook zeker Renaud Kuppens niet vergeten, winnaar van sprints 3 en 4 (al bracht die slechts de helft van de punten op) tijdens het eerste weekend. Samen met zijn jonge teammaat Benjamin Lessennes, pechvogel in Spa, is Renaud één van de titelkandidaten met de Honda Civic TCR #5.
Nog jonge wolven om volgen zijn de twee rekruten van het RACB National Team, Sam Dejonghe en Denis Dupont (op de gele SEAT #7), maar ook de Golfs GTI TCR  van Amaury Richard-Didier Van Dalen en Ronnie Latinne-Maxime Potty. Met Milo Racing blijven we in de Volkswagen-clan, en daar worden twee wagens ingezet. De #21 wordt opnieuw toevertrouwd aan de ervaren Steve Vanbellingen en David Dermont terwijl de #20 wordt bestuurd door de jonge Kevin Balthazar en… Vincent Radermecker! De Luikenaar, in de eerste meeting aan het stuur van een SEAT, zal zijn ruime ervaring in de toerwagenracerij kunnen overbrengen aan het jonge team onder leiding van Christophe Nivarlet.

Nog een andere bekende naam van de Belgische autosport is ook van de partij. Jeffrey Van Hooydonk, ex-F3000-racer en testrijder in de F1, bestuurt samen met de jonge Ghislain Cordeel de SEAT #22 van Bas Koeten Racing. Net zoals Olivier Hart is Ghislain één van de nieuwkomers in de Junior-categorie (16-21 jaar), een categorie die ondertussen al zeven rijders sterk is.

Vrijdagochtend vormen de 45 minuten vrije training (11u45) de gelegenheid om de afstellingen nog wat te verfijnen, maar het laatste kwartier ('Window Fast Lap' genaamd) dient ook om - samen met de 'Make The Grid'-app - de startgrid van de Qualifying Long Race te bepalen. De start van die één uur durende wedstrijd wordt op vrijdag om 14 uur gegeven en de rondetijden die tijdens deze race worden neergezet bepalen de startgrid van de Sprint Races 1 en 3.

Zaterdagochtend om 10 uur nemen de rijders dan de start voor twee Sprintraces van 20 minuten. Na de eerste wordt het hele veld achter een Leading Car gehergroepeerd, waarna een rollende start voor de tweede race volgt. Op zondag om 16u25 kruipt de andere rijder van het team achter stuur voor de Sprints 3 en 4 (verreden volgens hetzelfde principe). Het spektakel zal zeker opnieuw van de partij zijn, verwacht u maar aan enkele gespierde duels!
 
Kampioenschap:

Rijders: 1. Lémeret-Monteiro 120 ; 2. Mondron-Mondron 70 ; 3. Van de Poele-de Leval, 66 ; 4. Corthals-Caprasse, 58,5; 5. Lessennes-Kuppens 57,5; 6. Dejonghe-Dupont 51; 7. Bouvy-Balthazar 28; 8. Richard-Van Dalen 25; 9. Cherain-Cencetti 23; 10. Vandenbalck-Coronel 20; 11. Vanbellingen-Dermont 14,5; 12. Latinne-Potty 14; 13. Hezemans-Radermecker 8

Junior : 1. Romain de Leval 54; 2. Benjamin Lessennes 20; 3. Amaury Richard 17; 4. Maxime Potty 11 ; 5. Jamie Vandenbalck 3 ; 6. Loris Hezemans 0 

Car of The Year: 1. Honda Civic 80,5; 2. SEAT Leon 57; 3. VW Golf 39; 4. Opel Astra 22,5

Kronos EventsDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in TCR Benelux op woensdag 13 juli 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Zandvoort DTM.
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons