van der Horst

Zandvoort: Nabeschouwing van de organisatoren

Porsche Carrera Cup Benelux
Porsche Carrera Cup Benelux
Na Spa-Francorchamps en Zolder diende Circuit Zandvoort als decor voor de derde manche van de Porsche Carrera Cup Benelux. Zaterdag kregen de 17 rijders een opdrogende piste voorgeschoteld en op zondag was het circuit poederdroog, maar telkens weer zorgden ze in het duinencircuit voor het spektakel. Max van Splunteren (Team GP Elite) beleefde een schitterend weekend met een eerste plaats in race 1 en een tweede in race 2, die verrassend werd gewonnen door de indrukwekkende nieuwkomer in de Porsche Carrera Cup Benelux, Kay van Berlo (Bas Koeten Racing).
Race 1: Van Splunteren verrast Hartog
 
Loek Hartog (Bas Koeten Racing) wist dan wel de pole positie voor de eerste race te veroveren, bij de start slaagde hij er niet in om zijn plek vast te houden. Max van Splunteren (Team GP Elite), ook op de eerste startrij, nam onmiddellijk het voortouw en gaf dat niet meer uit handen.
 
“Toch kwam ik niet uitstekend weg”, stelde Max. “Maar wel beter dan Loek. Nadien moest ik hard doorduwen om een kleine voorsprong te behouden, maar tegelijk wou ik wel mijn banden sparen. Soms kwam hij wat dichter, maar aan het eind had ik door dat ook hij met hoge bandenslijtage te maken had.”
 
Na lange tijd de leider onder druk te hebben gezet, kreeg de 16-jarige Nederlander in de slotfase te maken met een leegloper, maar hij wist wel nog net zijn tweede plaats vast te houden, ten nadele van Xavier Maassen (DVB Racing). Nieuwkomer Kay van Berlo (Bas Koeten Racing), als vierde gestart, baarde opzien. Na even de vierde plek te hebben verloren ten nadele van Dylan Derdaele, wist Kay snel zijn positie terug te winnen, waardoor hij de kampioen van 2016 belangrijke punten ontzegde.
 
“Pas vorige woensdag reed ik voor het eerst met mijn Porsche 911 GT3 Cup”, stelde de 18-jarige Nederlander. “Ik kom uit een LMP3, een heel andere wagen. Maar ik koos voor de Porsche Carrera Cup voor de kwaliteiten van de auto, en met de hoop carrière te maken op basis van een Porsche Cup, zoals heel wat rijders voor me. Door de wisselende weersomstandigheden kreeg ik de wagen in heel wat verschillende situaties onder de knie, en heb ik ook geleerd hoe de banden te beheren. Een vierde plaats, na Dylan opnieuw te kunnen passeren, is uiteraard een heel mooie start.”
 
Bij de rijders uit Klasse B wist Ziad Geris (Team GP Elite) de hele race lang Roger Grouwels (RaceArt) achter zich te houden. Deze laatste verstevigde echter zijn leidersplaats in de tussenstand, want Nicolas Saelens (Belgium Racing) tiktte pas als derde aan, voor Bas Barenburg (RaceArt). De enige gastrijder in de race, Tijn Jilesen (PG Motorsport), had op het podium van Klasse B kunnen finishen indien hij zich voor deze categorie had ingeschreven.

Race 2: ongelooflijke zege voor van Berlo
 
Na zaterdag al te hebben verbaasd met een vierde plaats, deed Kay van Berlo op zondag nog beter. Als derde op de grid nam de nieuwe rijder van Bas Koeten Racing al bij de start de teugels in handen... om nooit meer de leiding uit handen te geven!
 
Zelfs een safety car interventie, na een aanrijding tussen Roger Grouwels, Tijn Jilesen en Daan van Kuijk (Team GP Elite) bracht de leider niet van streek. Integendeel, naaste achtervolger Max van Splunteren liet zich verrassen door Loek Hartog. Kay van Berlo profiteerde van dat intense duel om de tweede plaats om een kloof te slaan, zeker toen ook Dylan Derdaele en Xavier Maassen zich in de strijd mengden. Hartog ging uiteindelijk in de fout en na een lekke band viel hij terug naar de zesde plaats... om dan na de finish te worden bestraft voor een valse start. Zo scoorde hij enkel de punten voor de tiende plaats.
 
Max van Splunteren en Dylan Derdaele vergezelden de verbazingwekkende van Berlo op het podium. “Als nieuwkomer had Kay niets te verliezen, hij nam dan ook een hele goede start”, stelde Max. “Ik heb nog geprobeerd om het verschil te beperken, maar ik had Loek vlak achter me. Na de neutralisatie wist hij me te passeren, maar ik hield de druk hoog en hij ging in de fout. Deze tweede plek is een goed resultaat en ik kan zo belangrijke punten voor het kampioenschap scoren.”
 
De top-5 werd vervolledigd door Lucas Groeneveld (Team GP Elite),  voor Daan van Kuijk, Jesse van Kuijk (Team GP Elite), Sandra van der Sloot (Snoexx Motorsport) en Loek Hartog.
 
Bij de rijders uit Klasse B herhaalde Ziad Geris zijn zege van daags voordien, en door de opgave van Roger Grouwels doet hij een uitstekende zaak in het kampioenschap. “Twee poles en twee zeges, uiteraard is dit een goed weekend”,  glimlachte hij. “Zowel op een natte omloop gisteren als in het droge vandaag kwam ik goed voor de dag. In deze tweede race had ik een goed ritme en kon ik Nicolas achter me houden. Omdat ik in Spa geen punten kon scoren weet ik dat ik vanaf nu moet aanvallen en voor de zege moet gaan. Hier is dat in ieder geval gelukt!”
 
Ondanks de uitgeoefende druk finishte Nicolas Saelens als tweede in de categorie. Bas Barenburg, Wim Meulders (Speedlover) en Jeroen Kreeft (Squadra Aragosta by Snoexx) vervolledigden de top-5. 
 
De Porsche Carrera Cup Benelux blijft voorlopig in Nederland, want van 19 to 21 juli wordt op het TT Circuit van Assen de tweede seizoenshelft ingezet.

Porsche Carrera Cup BeneluxDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Porsche Carrera Cup Benelux op dinsdag 11 juni 2019.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons