van der Horst

Zandvoort 500: Nabeschouwing van de organisatoren

Circuit Park Zandvoort
Circuit Park Zandvoort
De Zandvoort 500, de openingsrace van het Winter Endurance Kampioenschap, is gewonnen door Pieter van Soelen en Koen Bogaerts met een door JR Motorsport geprepareerde BMW M4 Silhouette. De 500 kilometer tellende wedstrijd op Circuit Park Zandvoort werd gekenmerkt door een mooie strijd in de verschillende divisies.
De poleposition voor de wedstrijd werd veroverd door Bert de Heus en Joey van Splunteren. Het duo verscheen aan de start met een fraaie Wolf GB08 Sportcars, ingezet door het team van Bas Koeten Racing. De geklokte tijd van 1:49,038 bleek niet meer te achterhalen door de concurrentie. De tweede startpositie viel ten prooi aan het BMW-duo Marco Schelp en Donald Molenaar. In diezelfde kwalificatie werden Pieter van Soelen en Koen Bogarts geplaagd door pech. Het duo met de imposante BMW M4 Silhouette kwam niet verder dan een zestiende startplaats.

In de beginfase van de wedstrijd ging Joey van Splunteren er vol gas vandoor en wist hij een riante voorsprong op te bouwen. Daarachter werd volop om de posities gestreden door onder andere Schelp/Molenaar, de BMW Z4 GT3-combinatie van vader en zoon Storm en Jeroen van den Heuvel/Ton Verkoelen in de Hansen GTR. Na twintig ronden zorgden technische problemen voor de nodige opschudding in Divisie I. Zo maakte de leidende auto in het veld, tot dat moment nog altijd de Wolf GB08, een ongeplande pitstop die de nodige tijd in beslag nam. Dit gaf de leidende positie aan Jan Storm jr. die een uitmuntende eerste stint kende. Ondertussen hadden Van Soelen en Bogaerts zich weten terug te vechten tot de top 5.

In het vervolg van de wedstrijd reden Van Soelen en Bogaerts een mooie race met een goede pitstopstrategie. Die leverde hen na 117 ronden racen over Circuit Park Zandvoort dan ook een welverdiende overwinning op. Jan Storm jr en Jan Storm sr. kwamen met de BMW Z4 GT3 als tweede over de finish, gevolgd door Marco Schelp en Donald Molenaar. Door de technische problemen kwamen De Heus en Van Splunteren niet verder dan de zevende plaats in Divisie I.

De strijd in Divisie II ging lange tijd tussen de equipe Bas van de Ven/Simon Knap (BMW 320d WTCC) en de equipe Martin Lanting/Bob Herber (BMW M3). Vooral in de beginfase leken Lanting en Herber het sterkst, maar toch wisten Van de Ven en Knap voor het laatste uur de leidende positie te heroveren en daarmee ook de zege te pakken in Divisie II. Lanting en Herber werden als tweede in de klasse afgevlagd, terwijl Martin van den Berge en Gijs Bessem (SEAT Leon Supercopa) de laatste podiumplaats mochten innemen.

Divisie III werd een prooi voor Ronald Morien en Niels Langeveld (BMW Compact). Het duo was erg gewaagd aan Jacques Groenewegen en Ras Lalmy, dat eveneens met een BMW Compact aan de start verscheen. Een sterke beginfase voor Groenewegen en Lalmy leverde uiteindelijk nipt geen overwinning op, maar wel een keurige tweede plaats, achter Morien/Langeveld. Michael Hermans en Martin van Luik maakten met hun BMW Zilhouette E36 het podium in Divisie III compleet.

Carl Dekker en Karel Neleman pakten de overwinning in Divisie IV. De coureurs maakten gebruik van het toegankelijke reglement van het Winter Endurance Kampioenschap, waarbij sinds dit winterseizoen ook met koppelteams in Divisie IV gereden mag worden. Beide piloten reden ieder om beurten met hun eigen BMW E30, waarbij de pitstops werden benut voor het wisselen van de transponder. Het BMW 123d-trio Aronov/Bogoiavlenskii/Fridman finishte als tweede. De derde podiumplaats ging naar Sjoerd en Dirk Bonder (BMW 318 E36).

Circuit Park Zandvoort Press

Uitslag

1. Van Soelen / Bogaerts, 117 ronden in 3:51:06,578 (130,82 km/uur); 2. Storm sr. / Storm jr., BMW Z4 GT3, op 1:38,877. 3. Schelp / Molenaar, BMW E46, op 1 ronde.

Klassewinnaars

Divisie 1: Van Soelen / Bogaerts; Divisie 2: Van de Ven / Knap, BMW 320d WTCC, 115 ronden; Divisie 3: Morien / Langeveld, BMW Compact, 108 ronden; Divisie 4: Neleman / Dekker, BMW E30 325, 101 ronden.

Volgende wedstrijd: zaterdag 3 januari 2015 – Nieuwjaarsrace – Circuit Park Zandvoort – Gratis toegangDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Circuit Internationaal op maandag 10 november 2014.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons