van der Horst

Zandvoort Masters: Voorbeschouwing organisatoren

Circuit Park Zandvoort
Circuit Park Zandvoort
Van 4 tot en met 6 juli vindt op Circuit Park Zandvoort de Zandvoort Masters plaats. Het internationale evenement verwelkomt een line-up van indrukwekkende raceseries. De hoofdrol is daarbij voor de Zandvoort Masters-wedstrijd, waarbij Formule 3-coureurs uit verschillende kampioenschappen tegen elkaar strijden. Ook de spectaculaire Blancpain GT Sprint Series, met tot de verbeelding sprekende GT supercars, maakt deel uit van het programma, evenals de BOSS GP Series, het Belgian Race Car Championship, de GT4 European Series, de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux en het Burando Production Open.
  • Hamofa Performance
De hoofdrol tijdens de internationale Zandvoort Masters op 4, 5 en 6 juli, is weggelegd voor de jonge matadoren uit de Formule 3. Zij zullen strijden om de titel “Zandvoort Master” in een wedstrijd over 25 ronden. Coureurs als David Coulthard, Jos Verstappen, Lewis Hamilton, Nico Hülkenberg, Jules Bianchi en Valtteri Bottas wisten allemaal al eens de Zandvoortse wedstrijd te winnen, met een flinke boost in de autosport carrière als gevolg. De strijd om de Masters-titel begint al op vrijdag, met twee vrije trainingen waarin de coureurs direct een goede afstelling voor de auto zullen moeten vinden. Immers volgen op zaterdag meteen de twee bepalende kwalificatiesessies, waarbij er onvoldoende tijd is om een nieuwe set-up uit te proberen. Op zondag is dan de echte strijd, met een race over 25 ronden.

Naast de spannende Formule 3 confrontatie, kent het programma een zeer aantrekkelijke line-up van andere raceseries, met onder andere de spectaculaire Blancpain GT Sprint Series. Hierin verschijnt een ijzersterk startveld met brute GT3 bolides aan de start. De Blancpain Sprint Series wordt ook wel gezien als het officieuze WK voor sprintraces met GT bolides. Dat is ook terug te zien in de grid, met vrijwel alle top auto’s uit de GT-racerij van de partij. Met krachtpatsers als de Lamborghini Gallardo FLII, Mercedes-Benz SLS AMG GT3, BMW Z4 GT3, Ferrari 458 Italia, Audi R8 LMS Ultra en de snelle McLaren MP4-12C kan het publiek zich opmaken voor twee bloedstollende wedstrijden van elk 60 minuten.

Hiermee is het racemenu nog maar nauwelijks gevuld. Immers kan er ook volop genoten worden van de geweldige strijd in de GT4 European Series. Dit nieuwe GT kampioenschap verwelkomt een indrukwekkend aantal GT4 racers, die dit seizoen strijden om de Europese titel. En met de teambazen van de “grote broers” van de Blancpain Sprint Series aanwezig, zal het de coureurs er tijdens de Zandvoort Masters alles aan gelegen zijn om op Circuit Park Zandvoort te schitteren. De strijdwapens zijn de BMW M3 GT4, Chevrolet Camaro GT4, Lotus Evora GT4, Aston Martin GT4 en de Porsche 911 GT4. Daarnaast heeft ook de Ginetta G50 zijn potentieel getoond, met als resultaat dat er meer dan tien van deze Britse racebolides op Zandvoort aan de start verschijnen.

Het GT-feest duurt voort met de aanwezigheid van het Belgian Race Car Championship (BRCC). Deze wedstrijdserie vormt de koningsklasse van België, met niet alleen een arsenaal aan ervaren en snelle Belgische coureurs, maar ook nog eens een riant startveld met krachtige GT’s. Ook hier wordt gestreden met GT3 bolides van bijvoorbeeld Audi en Ferrari. Maar daarnaast is ook Aston Martin actief in de serie, met de fraaie Vantage GT3. De wedstrijden van het BRCC zal eht aanzien meer dan waard zijn, want ook de snelle Porsche 911 GT3 R en de Chevrolet Corvette C6.R GT3, evenals een divisie voor cup-racers als de Porsche 997 GT3 Cup en Ferrari 458 Challenge, mengen zich in de strijd om de zege.

Snelle toerwagens zijn te zien in de wedstrijden van het Burando Production Open. Deze wedstrijdserie wist al vaker het publiek te vermaken met een mooie strijd tussen verschillende toerwagens. Op de startopstelling verschijnen o.a. de BMW 335d Coupé, Mercedes-Benz C200, Volvo 850 Estate BTCC, BMW M3 Compact, Audi TT en BMW 123d Modified.

Het autosportspektakel van de Zandvoort Masters wordt gecompleteerd door de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux, de serie die bekend staat als de snelste merkencup van de Benelux. Met snelle racers als Xavier Maassen, Max van Splunteren, Jeffrey van Hooydonk, Maxime Soulet en Jurgen van Hover zijn de wedstrijden spannend tot het vallen van de vlag.

De klap op de vuurpijl komt van de BOSS GP series. De verklaring van de letters BOSS (Big Open Single Seaters) doet de autosportharten al sneller kloppen, maar lang nog niet zo snel als op het moment dat de serie daadwerkelijk in actie komt, met GP2-, World Series by Renault- en Champcar-bolides. De coureurs zetten hun formulewagens in voor het doel waar de auto’s voor gefabriceerd zijn: racen! Om te zien hoe snel deze auto’s voorbij razen is een kijkplek bij de hoofdtribune of op het pitsdak aanbevolen.

Kaarten in voorverkoop verkrijgbaar
Kaarten voor de Zandvoort Masters zijn in de voorverkoop verkrijgbaar via de website van Circuit Park Zandvoort (www.circuit-zandvoort.nl) en via de 450 Primera winkels verspreid door Nederland. Racefans kunnen het spektakel op zondag 6 juli al aanschouwen voor slechts € 12,50. Niet alleen hebben zij dan toegang tot het volledige duinterrein aan de buitenzijde van het circuit, maar ook kunnen zij plaats nemen op de overdekte hoofdtribune (reserveren van stoelen is niet mogelijk).

Bezoekers die de actie van dichtbij willen meemaken, kunnen een paddock kaart aanschaffen voor slechts € 30,00. Naast toegang tot de hoofdtribune omvat het ticket ook toegang tot de Paddock Hill Grandstand (inclusief zicht op videoscherm), toegang tot de paddocks waar de Blancpain GT en BOSS GP auto’s staan opgesteld en kan men ook een bezoek brengen aan de KUMHO Pre-grid, waar de motoren gestart worden en de coureurs de laatste voorbereidingen treffen, voordat de racewagens in actie komen op het Zandvoortse asfalt. Tevens kunnen bezoekers op vertoon van hun paddock kaart voor zondag, gratis een bezoek brengen aan de kwalificaties en races op zaterdag 5 juli.

Kinderen tot 12 jaar ontvangen 50% korting op bovengenoemde prijzen, mits onder begeleiding van een volwassene.

Een volledig overzicht van toegangskaarten en prijzen, alsmede meer informatie, is te vinden op de website van Circuit Park Zandvoort (www.circuit-zandvoort.nl).

Circuit Park Zandvoort Press



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Blancpain GT Sprint op donderdag 12 juni 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Zandvoort Masters.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons