van der Horst

Zandvoort Pinksteraces: Nabeschouwing van de organisatoren

Circuit Park Zandvoort
Circuit Park Zandvoort
Met een rijkelijk gevuld raceprogramma, een grote diversiteit aan wedstrijdseries en zonnige weersomstandigheden, werden de 6.609 bezoekers van de Pinksterraces op Circuit Park Zandvoort getrakteerd op een mooie autosportdag. In verschillende races werd gestreden tot het vallen van de vlag, wat de races van begin tot eind interessant maakte.
Een van de hoofdattracties bij de Pinksterraces was de Porsche GT3 Benelux Cup Challenge. De snelste merkencup van de Benelux had in totaal drie wedstrijden op het programma. De eerste wedstrijd op zaterdag werd gewonnen door Xavier Maassen. De Nederlander wist de wedstrijd voor de Belgen Jeffrey van Hooydonk en Jurgen van Hover te finishen. De tweede sprintrace op maandag werd een prooi voor GT3.nl-coureur Mickey Bertram. Met een nipte voorsprong van slechts 0,4 seconden finishte hij vlak voor Clouseau-zanger Koen Wauters. De Belg bewees daarmee eens te meer dat hij ook uitstekend mee kan strijden in een hoogwaardige autosportklasse. De derde podiumplaats ging naar Carlos Rivas. De hoofdrace werd ook een wedstrijd om van te smullen. Vooral de 2e stint van Xavier Maassen, die het stuur had overgenomen van Pierre Piron, trok de nodige aandacht. Maassen wist zich daarbij in de laatste ronde bij de achterbumper te melden van de Porsche van Mickey Betram, die het stuur had overgenomen van Max van Splunteren. Met een fantastische slipstream vocht Maassen zich met de finishvlag in zicht voorbij Bertram, om uiteindelijk de winst te pakken met een voorsprong van slechts 0,05 seconden. De derde podiumplaats werd bezet door Olivier van Oost en Nicolas van Dierendonck.

Niet alleen de Porsches vielen in de smaak. Ook kon het publiek de wedstrijden van de Ribank Mazda MaX5 Cup erg waarderen. Meer dan dertig gelijkwaardige Mazda roadsters verschenen aan de start, met gevechten door het hele startveld. Toch had Rudy Schilders de beste kaarten voor het weekend en pakte hij in beide wedstrijden de zege. Bart Wubben stelde tweemaal de tweede positie van het podium veilig. Het podium van de zaterdagrace werd gecompleteerd door Yardy Hoogwerf, terwijl rookie Job van Uitert schitterde in een prachtige maandagrace en daar een keurige derde eindpositie pakte.

Traditiegetrouw kwam ook het Burando Production Open in actie bij de Pinksterraces, ditmaal met drie wedstrijden op het programma. De eerste twee wedstrijden van BPO divisie I werden gewonnen door Rob Severs, terwijl hij in de laatste race Anthony Ashley voor zich moest dulden. In Divisie II werden de zeges verdeeld door Kevin van Eldik en Jochen Pethke. Bij Divisie III werden alle drie de wedstrijden gewonnen door Pieter van der Wal. Tijdens de BPO-races kwam ook de Porsche Club Racing serie in actie. Algemene winnaars bij deze klasse waren Richard Buitendijk en Bart van Haeren.

Bij de Pinksterraces was er niet alleen aandacht voor racewagens. Ook de imposante racetrucks van The Truckrace Battle kwamen driemaal op het Zandvoortse asfalt in actie. Waar meervoudig EK-truckracer Cees Zandbergen nog relatief gemakkelijk de zege pakte in de zaterdagrace, moest hij in de tweede wedstrijd alle zeilen bijzetten om de leidende positie te behouden, tegenover de Duitser Sasha Lenz. Bij de finish van race twee besloeg het verschil slechts 0,2 seconden tussen de twee koplopers. De derde wedstrijd werd gekenmerkt door een tumultueuze beginfase, waarbij diverse trucks met elkaar in contact kwamen. Heinz Werner Lenz profiteerde optimaal en pakte uiteindelijk de zege. Cees Zandbergen en Sasha Lenz wisten zich na een flinke inspanning terug te vechten tot plaats twee en drie.

Bijzonder waren ook de twee wedstrijden van de KIA Lotos Race, een Poolse wedstrijdserie die voor het eerst in Nederland in actie kwam met gelijkwaardige KIA Picanto Cupbolides. Karol Urbaniak won daarbij de eerste race, terwijl Stanisław Kostrzak de zege in de tweede manche pakte. Gastrijder Peter Hilhorst wist tweemaal een top 15-klassering te behalen.

Liefhebbers van het merk BMW konden volop genieten van de wedstrijden van de DMV BMW Challenge. In beide wedstrijden werd er stevig om de zege gestreden, met Bernd Kleeschulte als winnaar van de twee wedstrijden.

Ook de European Ferrari Trophy kwam in actie op Circuit Park Zandvoort. De Brit John Shirley pakte in beide wedstrijden de zege in zijn snelle Ferrari 360 Modena Challenge racer.

In de Lotus Cup Europe, een internationale wedstrijdserie waarin het merk Lotus centraal staat, ging de winnaarsbokaal in de twee zaterdagraces naar Jonathan Walker in de stoere Lotus Exige V6 Cup R-bolide.

Circuit Park Zandvoort PressSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Circuit Internationaal op dinsdag 10 juni 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Pinksterraces.
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons