van der Horst

Zandvoort: Thed Björk pakt pole in door Lynk & Co gedomineerde kwalificatiesessie

Thed Björk - Lynk & Co 03 TCR Cyan Racing
Thed Björk - Lynk & Co 03 TCR Cyan Racing
't Kan verkeren', Gerbrand Adriaenszoon Bredero's lijfspreuk was, niet eens zo ver weg van diens geboorteplaats Amsterdam, andermaal van toepassing in Zandvoort waar zaterdagmorgen de kwalificatiesessie voor de eerste WTCR-race werd afgewerkt. Vorige week nog nergens op de Slovakia Ring, stond er klokke acht uur geen maat op de dominantie van de Lynk & Co-troepen onder leiding van Nederlander Ron Hartvelt. Nadat elk van de vier Lynk & Co-rijders op een bepaald ogenblik in de sessie van de pole had geproefd, was het uiteindelijk Thed Björk die zich van de eerste startplaats voor race 1 verzekerde, voor diens drie merk- en Cyan Racing-stalgenoten Yvan Muller, Andy Priaulx en Yann Ehrlacher. Mikel Azcona (PWR Racing Cupra) was dan wel 'best of the rest' maar keek toch maar tegen een kloof van 0.721" naar de polesitter en een halve seconde naar Ehrlacher aan! Waarmee nog maar eens is aangetoond hoe moeilijk het voor het technical department van de WSC Group is om een correct genivelleerd deelnemersveld aan de start te brengen.
Yvan Muller- Thed Björk - Andy Priaulx
Yvan Muller- Thed Björk - Andy Priaulx
De boost die constructeur Lynk & Co door de recente wijziging van de balance of performance meekreeg - 2,5% meer motorvermogen plus een turboboost -  legde de lat over één kwalificatierondje duidelijk te hoog voor de concurrentie. Of dit op de rubberhongerige baan in de duinen ook over de volle raceafstand het geval zal zijn dient wel nog afgewacht.
 
Mikel Azcona sloot de na een sortie in de grintbak van Tiago Monteiro voortijdig afgebroken sessie af als vijfde. Voor de PWR Racing Cupra-rijder was de omloop bekend terrein, vorig jaar snelde de latere TCR Europe-kampioen hier naar de zege. De baan op een boogscheut van het populaire strand lijkt ook de thans 30 kilogram lichtere VW Golf GTI goed te liggen, getuige de zesde en zevende tijd van Benjamin Leuchter en Johan Kristoffersson, voor de tweede PWR-Cupra van teambaas Daniël Haglöf.
Het Zweedse team bracht het er deze keer beter van af dan de Comtoyou-Cupra's van Aurélien Panis (P17) en Tom Coronel (P21).
 
Beste Audi-vertegenwoordiger was Jean-Karl Vernay, de WRT-rijder ging Mehdi Bennani (VW) en Nicky Catsburg (Hyundai), de snelste van de drie lokale rijders, vooraf. Onze landgenoot Frédéric Vervisch (P12) die in de slotminuten net aan diens ultieme run was begonnen werd net als Azcona, Catsburg, Michelisz (P13), Girolami (P14) en Panis slachtoffer van de door Monteiro veroorzaakte rode vlag-neutralisatie op anderhalve minuut van het einde van de sessie.
 
Geen wijzigingen in de puntenstand. Van de top 5 scoort enkel Björk vijf punten waardoor die zijn voorsprong op Vernay vergroot. Race 1 staat deze namiddag om 14u30 gepland.

Zandvoort - Uitslag Kwalificatie Race 1
 
Foto: Clement Luck/DPPI en FIA WTCRSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op zaterdag 18 mei 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Zandvoort.
  • Powerkit.shop

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons