van der Horst

Zandvoort: Thed Björk snelst in tweede oefensessie

Thed Björk - Cyan Racing Lynk & Co 03 TCR
Thed Björk - Cyan Racing Lynk & Co 03 TCR
Terwijl in België alle aandacht naar het DTM-optreden in Zolder gaat, werken de deelnemers aan het WTCR-kampioenschap in Zandvoort reeds de vierde meeting van het seizoen af. De Jumbo Racedagen waarbij andermaal meer dan 100.000 racefans worden verwacht wordt voor Circuit Park Zandvoort een eerste generale repetitie met het oog op de langverwachte komst van de F1 naar de duinenomloop. Jammer genoeg wordt de WTCR-meeting ook één van de laatste meetings op de oude 'old school'-omloop die in functie van de koninginneklasse ingrijpende wijzigingen zal ondergaan. Zandvoort is de thuishaven van Nederlanders Tom Coronel, Niels Langeveld en Nicky Catsburg, het drietal zal er alles aan doen om uit de schaduw van publiekslieveling Max Verstappen te treden.
  • LTF
Lynk&Co kreeg na twee voor het Chinese merk moeilijke meetings een aanpassing van de BoP. De Cyan Racing-bolides komen weliswaar tien kilogram zwaarder aan de start maar kunnen voor het eerst dit seizoen op 100% motorkracht beroep doen tegenover 97,5% in de tot dusver afgewerkte races. Dit vertaalde zich in de op vrijdag verreden oefensessies in de besttijd voor Thed Björk in FP2, de Zweed deed 0.082"  beter dan merkgenoot Yann Ehrlacher. Norbert Michelisz liet de derde tijd noteren, de Hongaar leek in dit vroege stadium van de meeting geen hinder te ondervinden van de maximale 60kg succesballast die de Hyundai i30 N TCR hier mee aan boord krijgt.
 
De vierde en vijfde tijd van Johan Kristoffersson en VW-test- en ontwikkelingsrijder Benjamin Leuchter laat dan weer beterschap vermoeden voor de VW Golf GTI TCR die 30kg minder ballast meezeult dan op de Slovakia Ring waar het merk 60kg kreeg opgelegd na een wissel van de nieuwe ECU voor deze van vorig seizoen. Ook de Alfa Romeo's Veloce, vorig weekend nog top of the bill zijn met slechts 30kg succesballast onderweg maar Kevin Ceccon en racewinnaar Ma Qinghua bleven voorlopig op een 17de en 18de tijd steken.
 
Van bij de openingsmeeting in Marrakech was duidelijk dat de Cupra's zich niet tot een figurantenrol zouden beperken en ook in Zandvoort staken Comtoyou-rijders Olivier Panis-Tom Coronel en PWR Racing-vertegenwoordigers Daniël Haglöf-Mikel Azcona reeds de neus aan het venster met een resp. 6de,7de,8ste en 10de tijd. Esteban Guerrieri wierp zich met een negende tijd op als snelste Honda-rijder, puntenleider Nestor Girolami vonden we op P13 terug aan boord van de tien kilogram lichtere Civic TCR.

In het Audi-kamp hielden de Belgische teams WRT en Comtoyou elkaar in evenwicht met een 11de en 12de chrono voor resp. Jean-Karl Vernay en Niels Langeveld en een 21ste en 24ste tijd voor Frédéric Vervisch en Gordon Shedden; de Audi's RS3 LMS TCR die met 40kg ballast onderweg zijn wachten mogelijk een moeilijk(er) weekend. Gabriele Tarquini (Hyundai) sloot het rijtje met een 26ste tijd.
 
De hostiliteiten worden zaterdagochtend om 08.05u hernomen met de kwalificatiesessie voor race 1, de rest van het programma wordt zoals gebruikelijk op zondag afgewerkt.
 
Timing Jumbo Racedagen Zandvoort:
Zaterdag 18 mei:
First Qualifying: 08h05-08h35
Race 1 (12 r): 14h35

Zondag 19 mei:
Second Qualifying Q1: 08h00
Second Qualifying Q2: 08h25
Second Qualifying Q3: 08h40
Race 2 (12 r): 13h15
Race 3 (15 r): 16h35

Zandvoort - Uitslag FP2

Kampioenschap na Slovakia Ring

Foto: Clement Luck/DPPISchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op vrijdag 17 mei 2019.
  • VR Racing

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons