van der Horst

Zandvoort: Thed Björk wint afsluitende race na broedertwist

Jean Todt feliciteert winnaar Thed Björk
Jean Todt feliciteert winnaar Thed Björk
Bizarre race, die derde wedstrijd in de Zandvoortse duinen, gewonnen door Thed Björk die ook gisteren al triomfeerde. Een race waarin de gemoederen binnen de Lynk & Co-familie flink verhit raakten en waarover binnenskamers nog lang zal nagekaart worden. Niet Yvan Muller die zijn pole kwijtspeelde om in Q3 de overboost te hebben gebruikt en zo pas als vijfde startte, maar neefje Yann Ehrlacher vertrok vanop de pole met stalgenoot Thed Björk naast zich op de eerste rij. De 22-jarige kwam iets trager uit de startblokken en wou dit goedmaken door Björk op weg naar Tarzan vrij agressief de pas af te snijden en weg te drummen. Björk ging nietemin aan de leiding maar werd drie ronden later via de boordradio gesommeerd zijn plaats aan Ehrlacher af te staan, naar verluidt omdat gedacht werd dat deze voor zijn actie een drive through zou krijgen. Toen dit niet het geval bleek werd de Fransman nog eens drie ronden later verzocht om Björk opnieuw voor te laten, waarop de Elzasser via de boordradio woedend zijn ongenoegen over de gang van zaken liet blijken. Nog eens drie ronden verder plooide Ehrlacher zich dan toch met tegenzin naar de teamorders waarna de tweede zege van het weekend voor de Zweed een feit was. Een overwinning de hem tevens de tweede plaats in de tussenstand oplevert achter Guerrieri, de Argentijn finishte als achtste.
Start Race 3
Start Race 3
Ook bij Hyundai waren teamorders niet uit de lucht. Hoe anders verklaren dat Augusto Farfus die de hele race in het spoor van het Lynk & Co duo volgde, BRC-teamgenoot Norbert Michelisz in de slotmeters alsnog vrij doorgang verleende; dit alles onder het oog van Muller,vijfde, oom Yvan had zich tussendoor ook in het Lynk & Co-radiodebat gemengd.

Frédéric Vervisch - Audi Sport Comtoyou Audi RS3 LMS
Frédéric Vervisch - Audi Sport Comtoyou Audi RS3 LMS
Mikel Azcona stuurde zijn PWR Cupra naar een alweer sterke zesde plaats, de jonge Spanjaard klimt in de puntenstand zowaar naar de vijfde plaats. Johan Kristoffersson loodste de competitiever Golf GTI naar de zevende plaats voor puntenleider Esteban Guerrieri, Gabriele Tarquini en Rob Huff die in de slotronde Nicky Catsburg de tiende plaats afsnoepte.  Frédéric Vervisch kwam 365/1000sten tekort om Andy Priaulx P15 en het laatste puntje te ontzeggen.

In het kampioenschap wipt Thed Björk over Girolami naar de tweede plaats en nadert tot op elf punten van leider Esteban Guerrieri.


Zandvoort - Uitslag Race 3

Zandvoort - Stand na Race 3

Foto's: David Noels en DPPISchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op zondag 19 mei 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Zandvoort.
  • Circuit Zolder

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons