van der Horst

Zandvoort: zeges voor Paffett en Rast

René Rast en Gary Paffett aan de leiding in race 2
René Rast en Gary Paffett aan de leiding in race 2
Gary Paffett heeft een gouden zaak gedaan voor de DTM-titel anno 2018. Tijdens het treffen op Zandvoort won de Brit de eerste race in een ware Mercedes-triomf met vier C 63's in de top vier. In de tweede wedstrijd werd hij tweede. Titel concurrent Timo Glock werd slechts zesde en tiende in wat een voor BMW minder weekend was. Paul di Resta is nu eerste achtervolger van Paffett, de Brit werd tweede en derde. Verrassende winnaar van de race 2 was titelverdediger René Rast. Audi is al heel het seizoen op de sukkel en aan de resultaten van de andere Audi's bleek dat in Zandvoort ook zo te zijn. Met een ijzersterke prestatie kon Rast evenwel de eerste zege dit jaar boek voor de RS 5. De volgende race is op Brands Hatch, de eerste Britse race sinds 2013.
Gary Paffett leidt de Mercedes-dans
Gary Paffett leidt de Mercedes-dans
De eerste wedstrijd was andermaal een voortzetting van de huidige verhoudingen: Mercedes domineerde compleet. Paffett won vanuit pole en di Resta, Lucas Auer en Pascal Wehrlein maakte er een quadruple voor het merk uit Stuttgart van. Voor Paffett was het de 23ste zege uit zijn DTM-loopbaan waardoor hij op de eeuwige ranglijst op gelijke hoogte komt met Mattias Ekström. Enkel Klaus Ludwig (37) en Bernd Schneider (43) deden beter. Di Resta wipt over Glock in de tussenstand en is de enige piloot die dit seizoen elke wedstrijd punten pakte. Robin Frijns was voor eigen publiek de beste Audi op plaats vijf. Dit had evenwel Rast kunnen zijn die zijn verplichte pitstop erg laat wou uitvoeren, een afwijkende tactiek. Dit mislukte echter na een Safety Car door een foutje van Nico Müller. Rast zakte helemaal terug tot laatste.

René Rast
René Rast
Deze pech maakte Rast goed in de tweede wedstrijd met een race die hij niet snel zal vergeten. De Duitse titelverdediger koos voor een omgekeerde tactiek door in de eerste ronde al binnen te komen. Het plan lukte want na de pitstop van Paffett in de tiende ronde kwam Rast vóór de Brit weer buiten en nam de virtuele leiding. Na een neutralisatie door een botsing tussen Jamie Green en Bruno Spengler werd de twee seconden voorsprong van Rast weer teniet gedaan maar na de herstart geraakte de Mercedes niet voorbij de Audi. Di Resta werd derde en ontpopt zich tot grootste concurrent van Paffett. Eerste BMW was Philipp Eng op de vierde plaats.

UITSLAG RACE 1
UITSLAG RACE 2

Tussenstanden na 10/20 races
Rijders:
1. Gary Paffett (Mercedes) 148
2. Paul di Resta (Mercedes) 121
3. Timo Glock (BMW) 101
4. Marco Wittmann (BMW) 98
5. Edoardo Mortara (Mercedes) 97

Teams: 
1. Mercedes-AMG Motorsport Petronas 213
2. Silberpfeil Energy Mercedes-AMG Motorsport 186
3. BMW Team RMR 168
4. Mercedes-AMG Motorsport Remus 148
5. BMW Team RMG 120

Merken:
1. Mercedes 547
2. BMW 358
3. Audi 165

Foto's: DTM



Dit artikel werd gepubliceerd door Jonathan Haesaerts in Deutsche Tourenwagen Masters op zondag 15 juli 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Zandvoort DTM.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons