van der Horst

Zolder 200: Voorbeschouwing van de organisatoren

Belgian Gentlemen Drivers Club
Belgian Gentlemen Drivers Club
Het seizoen 2018 startte op het mooiste circuit van de wereld met de Spa 400 en de Hundred Series by BGDC kennen zaterdag hun finale op Circuit Zolder. Het doek valt traditioneel in de herfst en dat met een zeer mooi startveld, met een goede dertig wagens op de startgrid, die 200 minuten lang op de zeer veeleisende Limburgse omloop het beste van zichzelf zullen geven. De strijd om de zege in de divisies en klassen in de race zelf is één ding zaterdag, de strijd om de titels een andere. Als de duisternis over het circuit aan het Albertkanaal valt, dan kennen we immers ook de kampioenen. Er kan nog heel wat gebeuren in de Limburgse Kempen, zeker omdat het puntenbarema verdubbeld wordt.
  • STX Motorhomes
In de Division 1 mogen we ons aan veranderingen verwachten. Er is de jammere afwezigheid van de Renault Clio #28 van Charlier-Simon-Zahnen, waardoor de eindstrijd een zaak wordt tussen de Honda Civic #5 van Van Billoen-De Laet, de Vauxhall Astra Coupé #777 van Ménage-Katsers en misschien wel de Renault Clio #510 van Franken-Vernaillen!  Op papier is de Britse toerwagen de favoriet, maar met een betrouwbaarheid die het soms liet afweten, kunnen we ons aan diverse scenario’s verwachten.
 
Maar de titelpretendenten zullen in hun strijd ook met heel wat outsiders moeten afrekenen, alvorens te weten wie zich nu echt kampioen mag noemen. In de Zolder 200 zien we ook de Porsche Boxster #24 van Neutelers-Beeckman-Denis, de Renault Clio #37 van Degeer-Jeukenne-Debroux-Börner, de Renault Clio #55 van Naniot-Naniot-Dobbeleer-Ost, de Renault Clio #110 van Heinen-Hayot-Boeykens, of de Renault Clio #659 van Raemekers-Raas. Ook kijken we uit naar het potentieel van de BMW 325i E90 #169 van Poitevin-X, alsmede dat van de diverse ex-BMW Clubsport Trophy, op een omloop die hun ligt. In de Klasse D (2,5 liter), zijn er de #36 van Werckx-Werckx en de #66 van Eyckmans-Denys, afgelopen weekend nog mooi debuterend in VLN. Ook de Suzuki Baleno #88 van de ‘Young Guns’ van de BGDC, is er en de wagen is nu voor het trio Petralia-Gallina-Dauw.
 
Een duel tussen Honda en Renault zien we in de Klasse A (1,6 liter), met de Civic #48 (Habran-Ooms-Businaro) en #118 (Ronveaux-Pons), tegen de Clio #69 (Van Kuyk-Leten).
 
Aan het front van de Division 2, is de clan Semspeed bij de favorieten met de Peugeot 308 Racing Cup #226 (Semoulin-Semoulin-Heyninck) die een stevige voorsprong hebben op de Peugeot RCZ Cup #288 (Hortulanus-Tricoche-Dussoul) en de Peugeot 308 Racing Cup #2 (de Robiano-Dupont). Maar in een race van meer dan drie uur op Zolder, zijn er heel wat onbekende factoren, met een reeks bolides die kunnen verrassen. We hebben onder meer de BMW 123d 2 liter #17 (Qvick-Barten) en de BMW 325i E90 #90 (Duville-De Neef), maar hun potentieel kennen we niet echt. Opgepast ook met de Renault 21 Turbo #21 (Danneels-Danneels-Gillot) en BMW Z4 #94 (Patzé-Patzé-Aillaud), of de Britse Honda Civic 2.0 T. #99 (Comber-Gannon-Simmons), de BMW 118d #101 (Maes-Claes), de BMW M3 E90 #111 (Herstens-Baeten), uit de Belcar, of nog een BMW 120d #123 (Van Den Hove). Echter het grootste gevaar komt misschien wel van de Seat Leon 2.0 T #444 (Verbeke-Smets), want de Spaanse krijger versloeg de Franse Leeuwen al eerder dit seizoen…
 
Ook in Division 3 wacht ons een mooie strijd. De MARC Focus V8 #58 VDS Racing Adventures (van der Straten-de Latre du Bosqueau-Putz leidt in het kampioenschap, maar de Renault Mégane Trophy #10 (Asnong-Divoy-Frère) kan toeslaan bij het minste probleem van de Australische bolide. In de respectieve Klassen S+ en S- zijn de beide wagens al zeker van de titel.
 
Rest er de Division 4 met weer enkele mooie verrassingen in de Zolder 200. Beginnen doen we met de Mercedes-AMG Leipert #22 (Spinoy-Heyer), waardoor de liefhebbers kunnen genieten van de stuurmanskunsten van de zoon van de legendarische Hans Heyer. Kenneth doet het samen met een van de meest opvallende debutanten in Belcar dit seizoen: Wim Spinoy. Deze wagen mikt zonder meer op eindwinst in de finale van de Hundred Series by BGDC. Maar ook de spectaculaire Ford Mustang #9 (Hermans) en de BMW M235i Racing Cup #32 (Buffet-Buffet-Buffet) spelen mee voor de knikkers.
 
De finale van de Hundred Series by BGDC 2018 start zaterdag om 11u10 met de kwalificaties en de Zolder 200 zelf start om 14u20, met een aankomst voorzien om 17u40 et en een podium alvorens het doek over het seizoen 2018 in Limburg te laten vallen. See you in Zolder!

BGDCSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Gentlemen Drivers Club op woensdag 24 oktober 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Zolder Fun Festival.
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons