van der Horst

Zolder: Parade NASCAR Whelen Euro Series in Hasselt

Nascar Whelen Euro Series Elite 1 Race 1 te Raceway Venray
Nascar Whelen Euro Series Elite 1 Race 1 te Raceway Venray
Dit weekend is het zover: de Europese finale van de NASCAR Whelen Euro Series op Circuit Zolder. Donderdagavond al begint het Amerikaanse feest in Limburg met een parade van Circuit Zolder naar Hasselt, terwijl de actie op de piste zaterdag en zondag aan een hoog tempo zal verder gezet worden. Niet minder dan 4 Belgen maken nog een kans op één of meerdere titels en het Hasseltse PK Carsport kan de teamtitel van 2014 nog verlengen. Bovendien is er enorm veel actie in de paddock, in het verlengde van de parade op donderdagavond.
  • Powercars
Kumpen kampioen?
 
Anthony Kumpen
Anthony Kumpen
Anthony Kumpen staat op scherp. De Limburger veroverde vorig jaar in zijn maidenjaar de titel in de NASCAR Whelen Euro Series en kon zo dit seizoen aan het werk in de Amerikaanse NASCAR, zonder evenwel de Europese competitie te verwaarlozen.
 
“Ik kom inderdaad op 3 en 4 oktober naar Circuit Zolder om mijn Europese NASCAR titel te verdedigen. Voor wie nog niet weet wat NASCAR is, een kleine inleiding. NASCAR is de tweede sport in VS, een sport die tot voor enkele jaren overigens enkel in USA werd bedreven. Door het enorme succes van NASCAR trachten de organisatoren daar deze autosporttak te globaliseren. Daarom is NASCAR enkele jaren geleden begonnen met een Mexicaans, Canadees en Europees kampioenschap, overigens met behoorlijk wat succes”, legt Kumpen als perfecte ambassadeur uit.
 
Anthony Kumpen is de regerende kampioen in Europa. In Zolder, zijn thuisbasis, tracht hij zijn titel te verlengen. Het wordt echter een enorm moeilijke opdracht, want dit seizoen werd getekend door veel pech:
 
Anthony Kumpen - Heinz Performance Chevrolet SS
Anthony Kumpen - Heinz Performance Chevrolet SS
“Tot nu was het inderdaad niet mijn beste seizoen, ik ben tweemaal uitgevallen met een technisch probleem,  steeds in een goede positie. Ook ben ik betrokken geraakt in een incident met een achterblijver, terwijl ik aan de leiding lag. En in de halve finale in Italië, enkele weken geleden, heb ik de leiding verloren door een enorm domme fout. We gaan de finale in met een aanzienlijke achterstand van maar liefst 62 punten en dat op een 5de plek. Tijdens de finale in Zolder kan je echter nog 192 punten verdienen. De kloof is groot, maar ik geef niet op tot het vallen van de finishvlag. Ik hoop vooral op een Belgisch gekleurde tribune om alle Belgen, en we zijn met veel, aan te moedigen!”
 
Gewoon de weg op met Bert Longin
 
Bert Longin
Bert Longin
Ook zijn teamgenoot Bert Longin is één van de sterkhouders van de competitie, en ook hij heeft de nodige ambities. Longin is niet alleen een enorme liefhebber van het racen met de NASCAR-wagens, de Leuvenaar is ook enorm te spreken over alles wat er rond de meetings leeft.
 
Bert Longin: “Kijk naar wat we hier klaar krijgen, een parade van de auto’s van Circuit Zolder naar Hasselt op donderdagavond. Al die schitterende Amerikaanse monsters, samen goed voor meer dan 10.000 pk rijden van
van Circuit Zolder naar Hasselt om vervolgens plaats te nemen op het Dussartplein. Het is voor de fans, maar ook voor de mensen die minder met autosport vertrouwd zijn een schitterende kans om alles van dichtbij mee te maken. Ik kijk er alvast enorm naar uit om het eenmalige parcours af te leggen.”
 
Bert Longin - PK Carsport - Chevrolet SS
Bert Longin - PK Carsport - Chevrolet SS
Op het Dussartplein volgt de technische controle en de rijders zijn volgens de typische Amerikaanse filosofie beschikbaar voor interviews, handtekeningen en foto’s. De wagens vertrekken in Zolder rond 16u00 en zullen tussen 16u45 en 17u00 aankomen op het Dussartplein te Hasselt. Van 17u tot 18u30 blijven de wagens op dat Dussartplein alvorens ze terug richting Circuit Zolder rijden.
 
Naast Kumpen en Longin Sr. zijn er van Belgische zijde ook Stienes Longin (Elite 2 en Rookie), Jerry De Weerdt (Challenger) en Eric De Doncker (Legend) die nog een kans op één of twee titels maken. Ook zij zullen in Zolder hun beste beentje voorzetten. Maar Tim Verbergt, Maxime Dumarey, Guillaume Deflandre en Philippe Stéveny zullen op eigen bodem zeker trachten een goed resultaat neer te zetten.
 
Ambiance in de paddock
 
Pascal Ursi, marketingmanager van Circuit Zolder werpt ook een blik op wat er in de paddock staat te gebeuren:
 
“Op en naast de track zien we een parade van vintage auto's en motoren, er zijn de zo typische Amerikaanse Cheerleaders en een motorshow met Harley-Davidson, met zelfs de mogelijkheid om een demorit te maken met exclusieve modellen van het befaamde Amerikaanse merk Harley-Davidson. Er is bovendien een open pitwalk + starting grid voor het publiek en in de paddock is er een American Festival, tentoonstellingen van diverse clubs, waaronder Mustang, Shelby, Corvette, Cadillac… Maar er zijn ook country dansers, een Bull Rodeo-competitie, een showcar NASCAR en pitstopcompetitie en nog veel meer.”  
 
Circuit Zolder Press
 

   • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons