van der Horst

Zolder: Winst voor Belgium Racing

Podium Porsche GT3 Cup Challenge Benelux BSS Zolder
Podium Porsche GT3 Cup Challenge Benelux BSS Zolder
Afgelopen weekend werd in het kader van de FIA Blancpain Sprint Series op Circuit Zolder het tweede raceweekend van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux afgewerkt. Opnieuw twee sprintraces van 30 minuten, voorafgegaan door twee kwalificaties van telkens 15 minuten. Het echte sprintwerk dus waarin geen ruimte is voor improvisatie en waarbij een klein foutje amper kan gecorrigeerd worden. Bij Belgium Racing was er maar één betrachting; beter doen dan het reeds geslaagd eerste raceweekend in Spa-Francorchamps en schitteren op het thuisfront. En daarin zijn ze gelukt. De eerste zege in de Klasse PRO is binnen terwijl in de Klasse AM reeds een derde zege op rij werd gerealiseerd.
  • Prospeed Competition
Dylan Derdaele - Porsche 991 Cup Belgium Racing
Dylan Derdaele - Porsche 991 Cup Belgium Racing
Ondanks tevreden gezichten na het eerste raceweekend in Spa, was er binnen Belgium Racing nog wat werk aan de winkel. Ook voor dit gerenommeerd en ervaren Limburgs team, dat vooral veel ervaring heeft in endurance, was het nog wat zoeken naar de ideale afstelling voor deze nieuwe wagens op het voor hen onbekend schoeisel van Continental. Afgelopen donderdag werd er dus hard gewerkt op Circuit Zolder en dat heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen. De kleine kloof met het team van Max van Splunteren is gedicht en we kregen dan ook knappe en spannende wedstrijden te zien met twee pole’s voor Peter Hoevenaars in de Klasse PRO en evenveel voor Yannick Hoogaars in de Klasse AM. De drie vaste piloten binnen het team stonden telkens op het podium.

Peter Hoevenaars - Porsche 991 Cup Belgium Racing
Peter Hoevenaars - Porsche 991 Cup Belgium Racing
Team owner Patric Derdaele was dan ook zeer tevreden met de bilan na de twee sprintraces.
“Met twee snelle jongens binnen het team in de PRO Klasse is het niet altijd makkelijk om de juiste keuzes te maken en een strategie te bepalen. Na Spa, waar Peter Hoevenaars tweemaal de tweede plaats pakte na van Splunteren, moeten we ook een beetje naar het team kijken en niet alleen naar de piloten zelf. Peter miste tijdens de eerste manche een beetje zijn start waardoor Dylan kon aansluiten in 2de positie onder de achtervleugel van van Splunteren. Misschien had hij wat meer druk kunnen of moeten zetten op de Nederlander. Maar Dylan besloot om de deur open te houden voor de best geklasseerde binnen het team en ondanks het feit dat Peter volgens ons iets sneller was dan van Splunteren raakte hij er niet over en werd de top 3 afgevlagd op een zakdoek van elkaar. We hebben een schitterende race gezien met drie toppers die een ganse race in elkaar buurt toefden”.

Yannick Hoogaars - Porsche 997 Cup Belgium Racing
Yannick Hoogaars - Porsche 997 Cup Belgium Racing
Tijdens de start van de tweede manche schoot Hoevenaars deze keer wel perfect uit de startblokken met in zijn spoor Xavier Maassen die een kanonstart lukte met de wagen van Thems Racing by DVB. In het kanaalgedeelte na de start kwam het tot een contact tussen Derdaele en van Splunteren waardoor Dylan een viertal plaatsen verloor en Van Splunteren diende op te geven. Hoevenaars legde zichtzelf een moordend tempo op, hij klokte de snelste wedstrijdronde en Maassen moest de rol lossen. Ook Dylan reed een dijk van een wedstrijd, klom terug op naar de derde plaats en reed een gat van elf seconden quasi volledig dicht met Maassen. Yannick Hoogaars, die uitkomt in de AM Klasse met de ‘oude’ 997 Cup, reed ook twee fantastische races en werd telkens vierde algemeen en winnaar in zijn Klasse. Hij realiseerde ook telkens de pole en snelste wedstrijdronde in de AM Klasse, waardoor hij net als in Spa het maximum van de punten sprokkelde en verder uitloopt in de tussenstand. Met een voorlopige score van 44 punten is hij momenteel primus en telt hij een voorsprong van acht punten op Nicolas Vandierendonck die nog steeds de tweede plaats in handen heeft.    

In de tussenstand van de PRO Klasse kruipt Peter Hoevenaars (39) één puntje dichter bij van Splunteren (43) die nog steeds de leiding in handen heeft. In de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux is het altijd het beste resultaat van het weekend dat in rekening wordt gebracht. Ondanks de opgave van van Splunteren in de tweede race, realiseerde hij de zege en de snelste wedstrijdronde in de eerste manche van het weekend en pakt zodoende 21 punten. Peter Hoevenaars deed hetzelfde in de tweede manche, maar met nog een extra bonuspunt voor zijn pole wordt hij de winnaar van het weekend met een score van 22 punten. Maassen (33) staat nog steeds derde in de tussenstand voor Dylan Derdaele (30).

Luc Moortgat - Porsche 997 Cup
Luc Moortgat - Porsche 997 Cup
Patric Derdaele: “Het probleem is dat je nooit kan weten hoe het weekend zal verlopen. Indien Dylan zijn tweede plaats had behouden tijdens de eerste manche, dan hadden we nog beter gescoord. Hij zou dan iets dichter zijn gekomen bij Maassen of misschien wel de derde plaats kunnen over nemen. Maar uiteraard weet je niet wat Hoevenaars zou presteren tijdens de tweede manche. Het ganse team en zijn piloten hebben gereden in functie van het team en dat is een goede mentaliteit. Eerst en vooral willen we allemaal dat Belgium Racing kampioen wordt, maar welke piloot is momenteel niet aan de orde”.  

Luc Moortgat bestuurde de vierde wagen binnen het team en was meer dan gelukkig aan de meet. De Historic kampioen maakte gedurende het weekend flink wat progressie met een voor hem compleet onbekende wagen en hij kon tijdens de eerste manche zijn Historic-teammaat Pierre-Yves Paque voorblijven. Mission accomplished voor de Real rijder.           

Belgium Racing PressSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Porsche GT3 Cup Challenge Benelux op dinsdag 9 juni 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Blancpain Sprint Series Zolder.
  • St. Paul

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons