van der Horst

Zolder DTM: Van Splunteren klopt Derdaele in geanimeerde race - Controverse in Klasse B

Podium race 2 Zolder
Podium race 2 Zolder
Max Van Splunteren ging tijdens de tweede wedstrijd van de Porsche Carrera Cup Benelux in het kader van de DTM-meeting in Zolder aan de haal met de zege. Onze Noorderbuur, die een jumpstart maakte, was in de eerste wedstrijdhelft verwikkeld in een felle driestrijd met Dylan Derdaele en Loek Hartog, maar finaal trok Van Splunteren het laken naar zich toe en moest de Belgium Racing-rijder zich na de zege van gisteren vandaag tevredenstellen met P2, voor Loek Hartog. Xavier Maassen kende een moeilijke race, maar besloot uiteindelijk op een vierde plaats, op meer dan 20 tellen van de leider. Roger Grouwels won het B-klassement, nadat Nicolas Saelens een zwarte vlag negeerde.
  • St. Paul
Derdaeke versus Hartog
Derdaeke versus Hartog
Max Van Splunteren miste zijn start ietwat en trachtte een aanrijding te vermijden, wat hem lukte. Derdaele profiteerde van het foutje en nam de leiding over, maar het duurde niet lang alvorens Van Splunteren kwam opzetten. De Nederlander ging voorbij de Belgische Limburger, maar verremde zich vervolgens in de Rea-bocht, waardoor Derdaele terug binnendoor schoot. Even later ging de GP-Elite-rijder evenwel finaal voorbij de Belgium Racing-piloot en kon een beslissende kloof slaan. Dat was nodig, want Van Splunteren zou nog een tijdstraf van vijf seconden krijgen vanwege zijn jump start. Dylan Derdaele tikte later in de wedstrijd nog Loek Hartog rond, maar dat zou zonder gevolg blijven.

Nicolas Saelens - Belgium Racing
Nicolas Saelens - Belgium Racing
Incidenten zouden ook het klassement in de categorie B bepalen, al kwamen er daar slechts drie rijders aan de start. Roger Grouwels won uiteindelijk, nadat Nicolas Saelens een drive-through uitzat voor het rondtikken van GP Elite-rijder Ziad Geris. Saelens deed dat echter veel te laat en werd daarom de zwarte vlag getoond. Volgens teameigenaar Patric Derdaele beschikte Saelens evenwel niet over een werkend communicatiesysteem en had hij de signalen van de wedstrijdleiding te laat gezien. Hij moest zich bij de wedstrijdleiding verantwoorden, maar mocht wel op de tweede podiumtrede plaatsnemen tot grote ontsteltenis van GP Elite.

Max Van Splunteren
Max Van Splunteren
Max Van Splunteren, "Bij de start hield ik mijn koppeling iets te veel tegen het bite point, waardoor de wagen lichtjes vooruit rolde. Ik verremde mij licht bij het aansnijden van de eerste bocht en dat kostte mij mijn leidersplaats.  Dylan was sneller in de openingsfase, maar ik heb gewacht tot mijn wagen op gang kwam en na enkele ronden voelde ik dat ik sneller was. Ik ben hem dan voorbij gestoken, maar in de Rea-bocht ging ik iets te diep en kon hij me terug passeren. Vervolgens kon ik in de Villeneuve chicane de leiding heroveren en heb ik een voorsprong uitgebouwd. Dat was nodig, want ik kreeg een tijdstraf van vijf seconden voor een jump start. Uiteindelijk kon ik nog de zege pakken en daar ben ik vanzelfsprekend zeer blij mee."

--- Uitslag Race 2 Porsche Carrera Cup Benelux DTM Zolder (pdf) ---

Foto's: Niels VaeckDit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Porsche Carrera Cup Benelux op zondag 19 mei 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Zolder DTM.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons