van der Horst

Zolder Fun Festival: NGT Lamborghini wint BGDC race na epische strijd

NGT - Lamborghini Super Trofeo
NGT - Lamborghini Super Trofeo
Met een dertigtal bolides op de startgrid, waarvan één derde in een Divisie 4 die heel wat nieuwigheden kende, werd het volop strijd op zaterdag over een wedstrijd van 200 minuten op het circuit van Zolder. In een race die gehouden werd onder perfecte weersomstandigheden, kregen we heel wat verrassingen en koersfeiten te verwerken. Op het einde van de rekening was het de Lamborghini Super Trofeo van het team NGT die het laatste woord had binnen het algemene klassement…
Start Zolder 200
Start Zolder 200
De bolides van de klassen X, G+, G++ en S+, of anders gezegd, de topwagens van de nationale competitie over de langere afstanden, zijn ondergebracht in de Divisie 4. Die divisie stond dan ook in het middelpunt van de belangstelling. De spectaculaire Lamborghini Super Trofeo, die werd ingezet door het NGT team van Marc Maton voor  Christoff Corten en de broers Hans en Frank Thiers, tekende dan wel voor de pole position om daarna te zege te grijpen, maar niet alles liep van een leien dakje.
 
Roos/Yondem - Porsche 992 GT3 Cup
Roos/Yondem - Porsche 992 GT3 Cup
In de hogere sferen van het klassement zagen we tijdens de race inderdaad achtereenvolgens de Porsche 992 GT3 Cup #32 van de familie Meurrens en de identieke bolide ingezet door het duo Roos-Yondem (#12). Uiteindelijk waren het incidenten die het verschil zouden maken, met de gravelbak aan de Jacky Ickx chicane voor de Porsche #12, terwijl de #32 ook de rol moest lossen en eindigde op de zesde positie nadat hij buiten de baan was gegaan.
 
VDS Racing Adventures - MARC Focus V8
VDS Racing Adventures - MARC Focus V8
De MARC Focus V8 VDS Racing Adventures, zoals gewoonlijk gereden door  Raphaël van der Straten en Nathan Vanspringel, zou hier kunnen geprofiteerd hebben, maar eerstgenoemde wilde absoluut een gooi doen naar de beruchte “landbouwprijs” van de BGDC en plaatste zich diep in de zandbak ter hoogte van de  Bianchi bocht!

 
Chris Van Woensel/Maurits Van Egdom/Dirk Mertens - MARC BMW V8
Chris Van Woensel/Maurits Van Egdom/Dirk Mertens - MARC BMW V8
Op het einde van de rit was het de #12 van Evren Yondem en Mees Roos die de tweede eindplaats pakte en de zege haalde in de klasse G++, op één ronde van de winnende Lamborghini, laureaat in het algemene klassement en de klasse X. De top 3 van het algemene klassement werd vervolledigd door van der Straten en Vanspringel, winnaars in de klasse S+. De andere Australische Silhouette-wagen, de MARC BMW V8 van Chris Van Woensel, Maurits Van Egdom en Dirk Mertens, kon deze keer de volledige afstand afleggen zonder noemenswaardige problemen. Het leverde hen de vierde plaats op voor de Porsche 991 GT3 Cup van de familie Van Peperzeel, de #32 van de onfortuinlijke Meurrens-Meurrens-Meurrens en de twee Porsche Cayman van Geeris-White-Peters en Rousseau-Vandierendonck.
 
Alain Boveroux - Alpine A 110 Cup
Alain Boveroux - Alpine A 110 Cup
Minder geluk was er voor de andere nieuwkomers, met de opgave van de BMW 135i van Dekker-De Wit en van de M4 van Luyten-Manderfeld, die beiden van de baan gingen! In de Divisie 2 bleven Manfred Verbeke en Denis Smets (Seat Leon) dan wel constant aan de kop van de hiërarchie, maar opvallend was wel de verschijning in de voorste linies van de nieuwe wagens binnen de 100 Series by BGDC, met de Alpine A110 Cup van Alain Boveroux, die de 200 minuten van de wedstrijd op zijn eentje afwerkte, en de Peugeot 308 Racing Cup van Fabrice Massin en Pierre Léonard, die eindigden in die volgorde. Het waren Hervé Duelz en Petra Carlier die met de BMW M3 E36 wonnen in de klasse F.
 
De Mazda MX-5 voor de Vauxhall Astra Coupé
De Mazda MX-5 voor de Vauxhall Astra Coupé
Er was een indrukwekkend rondje aan leiders binnen de klasse B van de Divisie 1, met de Mazda MX-5 van Patrick Dubois en Cedric Wauters en de Renault Clio Cup van Yvan Muller. Deze laatste werd het slachtoffer van een kapotte motor. Het was dan de onverwoestbare Vauxhall Astra Coupé van Guy Katsers en Philippe Ménage die zegevierden voor de Mazda #54 en de Renault Clio van Robin Dries en Samuel Hilgers. Hervé Deger en François Jeukenne (Renault Clio) strandden aan de voet van het podium. Zij gingen voor aan David De Saeger en Olivier Meurens (Renault Clio), en het trio op de Toyota GT86 bestaande uit Chloé Van Hove, Lucia Sirianni en José Close.
 
VDS Young Driver - Renault Clio
VDS Young Driver - Renault Clio
Thomas Vanloocke kende een uitstekend begin van de wedstrijd na een incident  tijdens de kwalificaties en plaatste zijn Renault Clio VDS Young Driver halverwege de race in tweede positie, voordat een probleem met de versnellingsbak hem noodzaakte om de handdoek in de ring te gooien.

 
Rogier Van Kuyk/Thomas Leten - Renault Clio
Rogier Van Kuyk/Thomas Leten - Renault Clio
Het scenario in de klasse A (1600cc) was zeer duidelijk. De Renault Clio van Rogier Van Kuyk en Thomas Leten profiteerde vroeg in de wedstrijd van de problemen die enerzijds de Peugeot 206 van Patrick Vander Eecken en Nicolas La Monica kende en anderzijds de Suzuki Baleno van Massimo Petralia en Christophe Cagnina, om zo een autoritaire zege te pakken.
 
Binnen een tiental dagen, in het kader van de 24H2CV/C1 op Spa-Francorchamps, houden de 100 Series by BGDC hun finale, met op het programma een race van 240 minuten. We komen hier nog op terug…

Hundred Series by BGDC
 



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Gentlemen Drivers Club op dinsdag 10 oktober 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Zolder Fun Festival.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons