van der Horst

Zolder Historic GP: 60 years of Jaguar E-type at Circuit Zolder

Jaguar E-type @ Circuit Zolder
Jaguar E-type @ Circuit Zolder
De Jaguar E-type bestaat dit jaar 60 jaar en dat zal het publiek aan de Zolder Historic Grand Prix geweten hebben. Op verschillende manieren wordt deze verjaardag onder de aandacht van de aanwezige toeschouwers gebracht. Zo zal er op zondag bij de Concours D’élégance een speciale prijs uitgereikt worden voor de mooiste Jaguar E. Maar vrijdag was er al een heus verjaardagsfeest voor de E-type op Circuit Zolder, waar naast enkele Jaguars E ook andere iconische types van het Britse merk op aanwezig waren en zelfs enkele rondes op de piste aflegden.
  • 24 Hours of Zolder
Jaguar feest op Circuit Zolder
Jaguar feest op Circuit Zolder
De Jaguar Drivers Club, JLR Belux en Circuit Zolder kwamen overeen dat de Zolder Historic Grand Prix een ideale gelegenheid is om de zestigste verjaardag van ht E-type nog eens onder de aandacht te brengen. De Jaguar E kreeg al een speciale expo in AUTOWORLD Brussel, maar nu op Zolder was het ook mogelijk om de wagen in actie te zien op de piste. Maar naast enkele modellen van het E-type zoals een S1 OTS, een S1 ½ en een V12 Coupé 2+2 tekenden nog enkele andere iconische modellen present waaronder een XK 120 Coupé, een XK 140 DHC, een XK 150, een XJ-S SC, een C type Proteus alsook een C type racewagen.

Jaguar C
Jaguar C
Na en introductie door de eigenaars van de wagens zelf kregen enkele journalisten de kans om met elke wagen enkele rondes mee te rijden als passagier. Sommige eigenaars hielden het op een rustig tempo, maar andere zochten de limiet op wat zelfs resulteerde in een slipper in de Gilles Villeneuve chicane van een van de bolides. Vooral het tempo dat de Type C racewagen oplegde was gewoonweg impressionant. De eigenaars en passagiers spraken nadien over een geslaagd experiment.

Jaguar F-TYPE Heritage 60 Edition
Jaguar F-TYPE Heritage 60 Edition
Als extra was er ook de aanwezigheid van een Jaguar F-TYPE Heritage 60 Edition, de limited edition die de verjaardag van de E-type viert op gepaste wijze. Van deze exclusieve wagen werden maar 60 exemplaren gebouwd waarvan er een zijn weg vond naar België. Die laatste wagen stond dus tentoon op Circuit Zolder. De wagen ontworpen door SV Bespoke, beschikt over de originele lakkleur Sherwood Green en beschikt over een unieke uitrusting. Zo kreeg de wagen een met Oxford-leder bekleed tweekleurig interieur in Caraway en Ebony, een unieke aluminium sierlijst op de middenconsole alsook lichte Performance-zetels en ‘E-type 60’-logo’s.

Foto's: Niels Vaeck
 Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Autonieuws op zaterdag 21 augustus 2021.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons