van der Horst

Zolder: Reacties na de race

Allied Racing Esports Belcar - Porsche 911 GT3 Cup
Allied Racing Esports Belcar - Porsche 911 GT3 Cup
Zowel de Zolder Touring Cup als de Virtual Belcar hebben afgelopen weekend een mooie wedstrijd afgewerkt op Circuit Zolder. De redactie van Autosport.be ging op zoek naar de protagonisten uit beide competities en pende hun reacties hieronder neer.
Flemish Simsports GT4 - Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport MR
Flemish Simsports GT4 - Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport MR
Senne Hulsmans (Flemish Simsports GT4, derde in Belcar 3 en tweede algemeen Zolder Touring Cup): "De race op zaterdag verliep niet zoals gepland. Eerst gaven we enkele posities weg en vervolgens werden we van de baan getikt door een gedubbelde wagen. Omdat we daardoor heel vroeg moesten binnenkomen, was ik verplicht om in mijn stint heel wat benzine te sparen. Uiteindelijk kon ik van de achtste naar de derde plaats rijden en lagen we dus weer op podiumkoers. Hans Poelmans is een teamspeler en stemde in om zijn stint over te laten aan Diego Haems, die volledig kon focussen op brandstof sparen. In de slotfase kwam de top 3 weer bij elkaar en toen de leider een foutje maakte, konden we opklimmen naar de top van het klassement. Omdat we daarbij echter moesten uitwijken en een tragere Mazda raakten, kregen we een stop & go, die vertaald werd in een uiteindelijke tweede plaats."

"Onze deelname in de Virtual Belcar was dan weer meer een bonus, met plezier maken als voornaamste doelstelling. Onze reserverijder Sebastian Keijmel kon dankzij een strak tempo de derde plek vasthouden in de openingsstint. Ook ik en derde man Hans Poelmans slaagden daarin. De auto op de vierde plek kwam in de slotfase nog dichterbij, maar door constante tijden stonden we toch op het podium. Ik zou graag mijn en teamgenoten van Flemish Simsports bedanken dat ze mij de kans hebben gegeven om dit team te vervoegen!"

Simtag Racing - Radical SR8
Simtag Racing - Radical SR8
Fabrice Cornelis (Simtag Racing, winnaar algemeen en Belcar 1): "Door de 24 Uur van Le Mans op rFactor 2 die er binnenkort aankomt, had ik ook deze keer heel weinig tot bijna geen tijd om mij voor te bereiden. Gelukkig hadden we hier al de testrace gereden, dus wist ik al hoe ik hier snel moest rijden. Ik veroverde de pole, reed vrij vlot weg en kon de rest op meer dan een minuut zetten in mijn eerste stint. Toen nam Thomas het stuur over en hij leverde prachtig werk! Hij reed constante rondetijden, tot hij geraakt werd door een TCR en moest binnenkomen. Ik heb toen weer overgenomen en de auto gewoon rustig naar de finish gereden met uiteindelijk meer dan een ronde voorsprong op P2. Het verkeer goed managen was ook nu weer heel belangrijk. Alle verschillende klassen door elkaar geven mij een echt Belcar-gevoel, het is echt geweldig dat ik hiervan mag deel uitmaken!"

G-Drive Racing Eximia TCR - Audi RS3 LMS
G-Drive Racing Eximia TCR - Audi RS3 LMS
Ben Thaens (G-Drive Racing Eximia TCR, 24ste algemeen en winnaar Belcar 4): "Onze race kon niet beter starten door de overtuigende pole positie van Bram (van Putten, n.v.d.r.). Geen evidentie gezien het vele verkeer in de kwalificatiesessie! In de eerst stint kwam Simtag Racing sterk opzetten dankzij een andere strategie en moesten we hen acht ronden lang voor ons dulden. Bram heroverde vervolgens de leidersplaats en vanaf dan bouwden we onze bonus stelselmatig uit. We konden zeer constant en zonder fouten rijden en dat resulteerde uiteindelijk in een overtuigende voorsprong van meer dan een ronde aan de eindmeet. Bovendien nemen we met deze zege de leiding in de TCR-klasse, die we tijdens de volgende wedstrijden met hand en tand zullen verdedigen. Op naar Le Mans!"

Steven Dewulf (Dynamixx Racing Green, winnaar Zolder Touring Cup 4, zevende Belcar 3): "Op zaterdag reden we een race uit het boekje: pole posite, snelste ronde en winst. De eerste twee waren het werk van Steven Van Opstal. Na een uur wedstrijd had hij een ronde voorsprong opgebouwd op de andere Mazda's. Nick Puylaert en ik controleerden de rest van de race. Twintig strafpunten betekende een drive through en in een race over vier uur is dat best uitdagend. Ondanks enkele benauwde momenten waar wij niets konden aan doen, werd het al bij al een dominante overwinning."

Dynamixx Belcar Green - Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport MR
Dynamixx Belcar Green - Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport MR
"Zondag kwamen we door de zege op zaterdag ook aan de start in de Belcar met Steven Van Opstal, Daniël Ferreira en ikzelf. De Cayman is een heel andere auto en uiteraard trokken we met weinig voorbereiding naar die race. Het zat ook niet mee: onze auto werd een paar keer aangetikt en zo liepen we schade op. Ons tempo was echter nooit hoog genoeg om een podium te ambiëren. Maar we klagen niet: de Belcar-races zijn een kers op de taart en we blijven focussen op de Zolder Touring Cup."

Torque Freak Racing GT4 by Carrot - Porsche Cayman GT4
Torque Freak Racing GT4 by Carrot - Porsche Cayman GT4
Tim Claessens (Torque Freak Racing GT4 by Carrot, 18de algemeen en winnaar Belcar 3): "De kwalificatie bleek erg lastig omdat de auto enkele ronden nodig heeft om de banden op te warmen. Op Circuit Zolder is het bovendien onvermijdelijk om verkeer tegen het lijf tegen het lijf te lopen. De race begon niet al te best, aangezien ik met koude banden een fout maakte bij het uitkomen van de laatste bocht voor de start. Gelukkig kon ik de meubelen redden en mijn positie behouden. De verschillen in de kwalificatie waren miniem, dus waren we erg verrast met onze dominantie in de eerste stint van de race. Regelmaat en vlot omspringen met het verkeer waren cruciaal en daar zijn we in geslaagd. Na de laatste pitstop bedroeg de achterstand van Jeroen Vatlet (Scuderia Sim Racing, n.v.d.r.) slechts enkele seconden. Hij zat meteen in hetzelfde ritme en dus moest ik foutloos rijden. We hielden even ons hart vast door een aanrijding met een Belcar 2-auto, maar gelukkig was de baan vrij en konden we weer vertrekken zonder de leiding te verliezen. Aangezien de concurrentie een foutje had gemaakt met de pitstrategie, was de buit binnen. In Spa wonnen we ook, maar konden we met wat geluk de grote crash bij de start vermijden. Hier waren we een stuk competitiever en ik kan dan ook niet wachten op de volgende race in Le Mans!"

EMG Motorsport - Porsche 991 Cup
EMG Motorsport - Porsche 991 Cup
Boudewijn Kuster (EMG Motorsport, 9de algemeen en winnaar Belcar 2): "De wedstrijd is voor ons gelopen zoals we verwacht hadden. We hebben veel getest en verschillende situaties gesimuleerd tijdens die trainingen, zodat we wisten wat te doen bij welke situatie. Ik denk dat ik mag zeggen dat wij als team heel sterk voor de dag komen en dat blijkt ook uit de uitslag. In de eerste helft van de race hebben we een kloof kunnen slaan, maar we stonden wel onder druk van de mannen van Alied. Het was zonde om hen te zien crashen! Desondanks zijn wij ons ding blijven doen en eruit blijven halen wat erin zat. Een mooie strijd is geëindigd in ons voordeel. We pakken deze competitie professioneel aan en bekijken hoe we dit een mooi vervolg kunnen geven. Met onze sponsoren, Porsche Centre Paal en Bingoal.be, hebben wij hier alle vertrouwen in."

Foto's: Kurt VanhoenackerDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Belcar Endurance op maandag 1 juni 2020.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons