van der Horst

Zolder Superprix: Gemengde gevoelens bij PK Carsport

PK Carsport - Porsche 991
PK Carsport - Porsche 991
Frustratie, gevloek en een topprestatie: zo laat zich het weekend van PK Carsport in de NASCAR Whelen Euro Series en het Belcar Endurance Championship samenvatten. De balans na het ontzettend drukke weekend was niet uitsluitend positief, maar de finale boodschap is duidelijk: “We geven niet op.”
Ontzettend heet was het in Tours, en best mogelijk dat die hitte zijn invloed heeft gehad op de rijstijl van sommige rijders. Anthony Kumpen werd tijdens de zaterdagrace op het Franse oval het slachtoffer van een onbesuisd manoeuvre van een concurrent, Kumpens weekend zat er meteen op.

Stienes Longin en Anthony Kumpen
Stienes Longin en Anthony Kumpen
“Ik mag al blij zijn dat het niet erger is”, aldus Kumpen, die een voetblessure opliep. “Tijdens de zaterdagrace werd ik bij een herstart tot drie keer aangetikt door een concurrent, met als resultaat dat ik zowat frontaal de muur in knalde. Van 140 per uur naar nul, in een paar meter. Een zware schok, zoals dat heet. Het gevolg van een heel gevaarlijk manoeuvre dat voor rijders van ons niveau niet kan, laat dat duidelijk zijn.”

Stienes Longin - PK Carsport Chevrolet
Stienes Longin - PK Carsport Chevrolet
Nochtans was het weekend goed begonnen voor Kumpen. “Tweede in de eerste halve finale, snelste tijd van het weekend – goed voor de pole op zondag – het liep uitstekend”, licht de Hasselaar toe. “Tot die duw in de finalerace van zaterdag dus. De wagen was te zwaar vernield om op zondag te rijden, iets wat ik door mijn kwetsuur sowieso niet had gekund. Enige lichtpuntje: ik werd door het hoge aantal uitvallers toch nog geklasseerd en door de pole – die ik dus nooit kon verzilveren – pak ik nog wat punten. In de titelstrijd heb ik een klap gekregen, maar helemaal onmogelijk is het door de dubbele punten in Hockenheim en Zolder niet. We geven niet op.”

Start 2018 Nascar Oval World Challenge Finale 1
Start 2018 Nascar Oval World Challenge Finale 1
Stienes Longin kwam aan de start met een vervangwagen, het gevolg van zijn zware crash in Brands Hatch enkele weken geleden. Maar iemand die dat niet wist, zou gedacht hebben dat de jonge Leuvenaar met zijn eigen bolide onderweg was, zo vlot liep het op zaterdag. “Mijn halve finale gewonnen, en dus een eerste startrij voor de finale”, aldus Longin. “Alleen zat ik dus aan de buitenkant, en is het van op die positie moeilijk plaatsen te houden of te winnen. Op een gegeven moment reed ik achtste, maar ik wist toch terug naar voor te vechten, om uiteindelijk als vierde te finishen. Net wel, net niet, dus. Maar een opsteker, dat wel.”

Longin jr. was er op gebrand om die prestatie op zondag te verbeteren, maar wegens een probleem met de gaskabel op de vervangwagen moest hij de strijd voortijdig staken. In Elite 2 kwam Guillaume Dumarey wegens de crash van Kumpen niet in actie – ze delen dezelfde wagen – Felipe Rabello legde beslag op een elfde en zevende plaats.

Podium in Belcar

Derde plaats 2018 Zolder Superprix Belcar 1
Derde plaats 2018 Zolder Superprix Belcar 1
De beste prestatie van PK Carsport dit weekend viel in de Belcar-race in Zolder. Daar legden Bert Longin en Roger Grouwels met de Porsche van het team beslag op een derde plaats in hun GT-klasse. Longin – duidelijk sneller – kwam in de eindspurt minder dan een seconde te kort om de Porsche van Bouvy te kloppen. “Goed verdedigd van Fred”, gaf Longin eerlijk toe. “Ik ben er niet de man naar om hem dan van de baan te duwen. We verloren wat tijd met de gordels bij de laatste pitstop, anders had er allicht meer ingezeten. Roger Grouwels reed trouwens uitstekend. We hebben spektakel geleverd, én een goede set-up voor de 24 Uur van Zolder gevonden, én stonden op het podium. Een topweekend, heet dat in mijn boeken.”

Persbericht PK Carsport  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons