van der Horst

Zolder: Verrassende kwalificatie in Belcar Youngtimers & Historic Cup

Dirk Van Rompuy - BMW E30 M3
Dirk Van Rompuy - BMW E30 M3
Het voorlaatste raceweekend van de Belcar Historic en Belcar Youngtimer Cup op Circuit Zolder zorgde voor een startveld van maar liefst 44 wagens. Een schitterend deelnemersveld dat op zondag twee manches zal rijden met een gesplitste startopstelling, waarbij de Youngtimers een minuut voor de Historics van start gaan. Tijdens de kwalificaties was het wel zoeken naar een vrije ronde, terwijl de piste er op sommige plaatsen nog nat bij lag naast de ideale trajectoire.
Real Porsches 964 Cup van Moortgat en Paque
Real Porsches 964 Cup van Moortgat en Paque
Voor het eerst geen Porsche op de eerste startrij. Luc Moortgat moest het na motorbreuk stellen met een reservemotor in zijn Porsche 964 Cup en kwam niet verder dan een vijfde startplaats. Ook ploegmaat Pierre-Yves Paque kon niet echt overtuigen op de vettige piste met een derde chrono (pole Klasse 3) na de immer snelle Evertjan Alders in zijn BMW 325 en de verrassende John Timmermans met de Lancia Delta Integrale. De eerste startrij wordt dus volledig ingepalmd door wagens uit Klasse 4 terwijl Gentleman’s Fair met zijn Mercedes ook een meer dan degelijke kwalificatie op de tabellen zette met een vierde chrono tussen de twee Porsches van Real Racing. Van de zesde tot de negende plaats was het drummen geblazen met vier wagens binnen een seconde. Erik Bruynoghe testte met grotere wielen op zijn
Erik Bruynoghe - Peugeot 205 GTI
Erik Bruynoghe - Peugeot 205 GTI
Peugeot 205 en dat leverde hem geen windeieren op met een zesde chrono voor de Porsche 964 Cup van Eric Nulens en de BMW’s van Ben Thaens en Dirk Van Rompuy. De top 10 wordt afgesloten door de BMW E36 van Tim Kuyl die zodoende de pole pakt in Klasse 5 of de nineties. Niet minder dan zes wagens binnen de top 9 zijn uit de Klasse 4 en vier uit 4C dat de mooiste strijd brengt voor het kampioenschap.

Pas na de twee races van het weekend kunnen de piloten beginnen tellen hoeveel punten ze nog moeten scoren op de Nürburgring dat het seizoen traditioneel afsluit. In de Eifel worden de laatste twee races van het seizoen verreden en nadien worden de acht beste resultaten weerhouden in de eindafrekening na vijf weekends of tien races.

Gentleman's Fair - Mercedes 190 16V EVO2
Gentleman's Fair - Mercedes 190 16V EVO2
Een kleine minuut na de start van de Youngtimers en Nineties starten de Historics met op pole de onvermijdelijke Mazda RX3 van Gust Van Haelst die onder de 1’50” uitkwam. Gust is de snelste van het lot, maar rijdt op slicks en moet dus aantreden in de gastklasse. Naast hem staat de schitterende Ford Capri 2600RS van de Nederlander Wim Kuijl, terwijl Dieter Kuijl met de tweede Capri van het team op de vierde plaats staat na de Porsche 911 van Pieter Ooms die ook in de gastklasse rijdt.
Dieter Kuijl - Ford Capri
Dieter Kuijl - Ford Capri
De familie Kuijl dus op de beste startplaatsen in Klasse 2 met de Chevrolet Corvette van Luc Branckaerts, met een vijfde chrono en derde in Klasse 2, op vinkenslag. Hij moet de derde startrij delen met de Renault Alpine A110 van Andreas Fricke die de pole pakte in Klasse 1 voor FIA gehomologeerde Historics.     

Foto's: Niels Vaeck
 



  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons