van der Horst

Zolder: Wie worden de eerste kampioenen in de Zolder Touring Cup?

Start Zolder Touring Cup 4H Zolder
Start Zolder Touring Cup 4H Zolder
Terwijl het Virtual Belcar kampioenschap stilligt tot begin november, krijgen we dit weekend wel al de finale van de Zolder Touring Cup voorgeschoteld. Hun laatste wedstrijd zal dan ook zeer interessant worden met een race van 10 uren op het Circuit Zolder. Wat wel misschien een aanpassing wordt is dat de race in november gesimuleerd zal worden. Met andere woorden: koude temperaturen en zeer snel donker. Er zullen ook teams uit de Virtual Belcar aanwezig zijn om te testen, maar zij zullen geen invloed hebben op het belangrijkste punt op de agenda: wie worden de allereerste kampioenen in de Zolder Touring Cup. Een overzicht van de grootste kanshebbers.
  • Hamofa Performance
Flemish Simsports GT4 - Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport MR
Flemish Simsports GT4 - Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport MR
In ZTC 1, dat het grootste aantal verschillende winnaars kent, staat Flemish Simsports GT4 er het beste voor. Diego Haems was meestal de man die de pole pakte en de eerste stint voor zijn rekening nam, terwijl Senne Hulsmans - een revelatie in het virtuele kampioenschap - en Hans Poelmans, soms Sebastian Keijmel, voor de afwerking zorgden. Logischerwijs zijn zij ook topfavoriet om zowel de zege in de finalerace als het kampioenschap binnen te halen. Met dubbele punten die te verdienen zijn - de helft na 3 en 6 uur en de volle pot op het einde - kan het kampioenschap snel beslist worden aangezien het team 27 punten bonus telt op Torque Freak Racing La Source van Maarten Dekens en Dieter Aerts. Trackvelocity Racing - winnaars van de knotsgekke laatste race in Zolder - zijn ook nog altijd in de running voor de titel, maar dan moeten er al gekke dingen gebeuren met de twee teams bovenaan in de stand.

Flemish Simsports TCR - Audi RS 3 LMS
Flemish Simsports TCR - Audi RS 3 LMS
In ZTC 3 is de opdracht van Flemish Simsports TCR vrij simpel: vooraan postvatten tijdens de eerste drie uur en het kampioenschap is binnen. Kim Beheyt, Anton Dupan en Keanu Borgonjon waren een ijzersterk team dat zelfs vanuit een moeilijke positie gewoon zonder problemen richting de overwinning kon rijden. Wat wel een nadeel kan vormen dit weekend is een andere race: de virtuele 24 Hours of Spa. Teambaas Beheyt wil ook daar aan de start verschijnen, nadat zij ook al de virtuele 24 Heures du Mans wonnen. Hierdoor zullen er keuzes gemaakt moeten worden. Voor het overige ligt de tweede plaats bijna zo goed als vast gezien BMS Motorsport ZTC een mooie voorsprong heeft kunnen uitbouwen. Voor de derde plaats kan het nog interessant worden, gezien McDonald's Racing en SGRT.BE op slechts 6 punten van elkaar liggen.

Dynamixx Belcar Green - Mazda MX-5 Cup
Dynamixx Belcar Green - Mazda MX-5 Cup
Tot slot komen we uit bij ZTC 4. Dynamixx Belcar Green van Steven Dewulf, Steven Van Opstal, Daniel Ferreira Vidal en Nick Puylaert heeft een comfortabele leiding. Mathematisch kan FW Racing van Frank Wils en Lieven op de Beeck nog kampioen worden, maar met een gat van 41 punten is die kans bijzonder klein. Achter hen zijn er nog kandidaten om die tweede plaats aan te verliezen, al was Stage One Racing Mazda niet aanwezig tijdens de laatste wedstrijd en of ze aanwezig zullen zijn voor de laatste manche, is eveneens onzeker. Hierdoor kan DESOPIT Racing van Pierre-Yves Soete en Jean-Paul Samyn mogelijk profiteren. Hun laatste resultaat met een tweede plaats was buiten hun eigen verwachtingen en ze kunnen nu mikken op het podium om het seizoen in schoonheid af te sluiten.

Gezien het contingent vaste deelnemers van de ZTC aan de lage kant is, zette de organisatie ook de deur open voor andere teams om deel te nemen, mits een bijdrage van 30 euro. Zij zullen weliswaar geen punten verdienen, maar verwacht wordt dat een aantal Belcar-teams zal deelnemen om info te vergaren, gezien de gesimuleerde datum 7 november zal zijn - dezelfde periode in het jaar wanneer de Virtual Belcar zijn 24-uurs race afwerkt. Al is dat niet de enige link met de 24 Hours of Zolder, want voor de ZTC-deelnemers valt er nog een mooie bonus te versieren. De kampioenen worden namelijk gelauwerd op 7 november, net voor de start van de 24 Hours of Zolder.

Foto's: Kurt VanhoenackerDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Belcar Endurance op woensdag 8 juli 2020.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons