van der Horst

Zolder wordt thuiscircuit van de Formula ERA serie

ERA Mitsu-Bachi F110e
ERA Mitsu-Bachi F110e
De Formula ERA is een instapklasse voor elektrisch aangedreven formulewagens die volgend jaar van start gaat. Als basis werd gekozen voor het Dome F110 Formula 4 chassis, de batterij en elektrische krachtbron kunnen variëren. Circuit Zolder wordt de thuisbasis van de serie, wat wil zeggen dat alle ontwikkelingstesten van de bolide zullen plaatsvinden op de Limburgse omloop en dat naast een algemene testdag ook de eerste races op Zolder worden afgewerkt.
ERA Mitsu-Bachi F110e
ERA Mitsu-Bachi F110e
De planning voor het eerste seizoen is om races te hebben in de Benelux en het Verenigd Koninkrijk waarbij er twee manches voorzien worden op Circuit Zolder. Het kampioenschap kent twee klasses. De Innovation class, waarbij teams hun eigen krachtbron en batterij kunnen inbouwen in het Dome chassis, en de Sports class, voor standaard ERA Mitsu-Bachi F110e-wagens die klaar om te racen aangeboden worden. In deze laatste klasse moeten de wagens over een aandrijving van om en bij de 175pk, met een top van 190 km/h en een batterij van 24 Kwh. De organisatie is in handen van het Belgische The Driving Force - gekend van onder andere de Porsche Carrera Cup Benelux en de Porsche Endurance Trophy Benelux - dat voor het eerste seizoen 2 testdagen en vier manches van twee races voorziet.

Thierry Boutsen Chicane
Thierry Boutsen Chicane
Zolder positioneert zich met de komst van deze naar de toekomst gerichte raceklasse nogmaals als homebasis van vooruitstrevende mobiliteit en toekomstige technologie. ERA Championship Sporting & Communications Director, Beth Lily Georgiou: “Wij zijn uiterst tevreden met het aanbod van Circuit Zolder, dat met zijn rijke autosportgeschiedenis, een ideale lay-out voor onze wagens en met de focus gericht op hernieuwbare energie, de perfecte locatie biedt voor onze serie. Onze wagens kunnen zelfs ter plaatse opgeladen worden met energie komende van zonnepanelen. Zolder is klaar voor de komst van elektrische motorsport.”

Sven Pribylla, General Manager of Circuit Zolder, voegde daaraan toe: “Wij voelden dat er interesse was voor dit project en erkennen de belangrijkheid ervan. Circuit Zolder streeft ernaar om in de toekomst een pioniersrol te spelen in het domein van duurzame mobiliteit, van onderzoek tot het ontwikkelen van toekomstige raceseries.”

Foto's: ERA Championship



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Circuit Nationaal op donderdag 3 oktober 2019.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons