van der Horst

Zoute GP: De Krugger FD of als een auto bouwen kunst wordt

Krugger FD
Krugger FD
De Krugger FD is het resultaat van een ongelooflijke uitdaging die Fred Krugger zich heeft gesteld: een absoluut exclusieve en unieke wagen bouwen, van A tot Z. Van deze bolide bestaat dan ook maar één exemplaar. Wat aanvankelijk een droom was werd realiteit dankzij de steun van twee mannen die dezelfde passie delen: François Fornieri en André Dupont. De Krugger FD belichaamt een perfecte mix van kunst en machine. Na een eerste onthulling in beperkte kring op 3 oktober valt de bolide binnenkort te bewonderen op heel wat grote evenementen gewijd aan elegante automobielen. Dus ook ook op de Zoute GP komend weekend.
Frédéric  Bertrand,  alias  Krugger,  is  vooral  bekend  in  de  wereld  van  de  tweewielers.  Als  ontwerper  van uitzonderlijke  motoren en  wereldkampioen  custom  bouwt  hij  zijn  modellen  helemaal  zelf,  machines  die wereldwijd  afnemers  vinden.  Iedereen  is  vol  lof  over  zijn  verwezenlijkingen,  waarbij  wordt  benadrukt  dat Krugger heel wat toewijding en zin voor detail in zijn werk steekt. Met een vijftiental motoren op zijn actief koesterde Fred de ambitie een nieuwe project aan te gaan, en over te stappen van twee naar vier wielen!

Toen hij zijn plannen deelde met François Fornieri en André Dupont kreeg Krugger meteen de steun die hem toeliet zijn droom te realiseren. Beide ondernemers gingen helemaal mee in de visie van Krugger, en gaven hem carte blanche voor het bouwen van zijn bolide. André Dupont: “Ik ken Fred al een paar jaar en ik weet ondertussen hoe hij in elkaar steekt. We hebben absoluut vertrouwen in hem en weten dat hij ons niet zal ontgoochelen.”

Vooraleer de productie te starten had Krugger voor ogen om 'met een eigen sausje', zoals hij zelf stelt moderne  vernieuwingen  en  technieken  te  combineren  met  de  lijnen  van  racebolides uit  de  jaren  '30.  Het geheel kan best als 'retrofuturistisch' worden omschreven. Een hele opgave. Fred zondert zich af in zijn atelier in Basse-Bodeux, in de omgeving van Spa, om er zijn precisiewerk uit te voeren. Het bouwen van de Krugger FD neemt tweeëneenhalf jaar in beslag. Fred werkt ordelijk en rustig. En hoewel hij de uren die hij in zijn atelier doorbrengt niet dagelijks bijhoudt, weet hij dat er minstens 10.000 in deze meest recente creatie steken.

Maar wat is die Krugger FD nu precies? “Mijn kindje”, glimlacht Fred Krugger. “De Krugger FD is de essentie van alles waar ik van houd en koester in de auto's van de jaren '30. De lijnen stammen rechtstreeks af van de Streamline, de allereerste aërodynamische ontwerpen in de automobielwereld.” Meer wil Fred er niet over kwijt. De artiest werkt volgens zijn eigen visie en enkel op basis van een paar schetsen. De wagen werd niet op een computer ontworpen. Er bestaat geen blauwdruk. En François Fornieri voegt er aan toe: “Het is net dat aspect dat van de Krugger FD een waar kunstwerk maakt. En van Fred Krugger een ware artiest, die we willen volgen en steunen.”

Onder de indrukwekkende lijnen steekt een zesliter W12 Bentley-turbomotor, goed voor 750 pk en 1.000 Nm. Is het toeval  dat  Bentley  op  het  moment  dat  de  wagen  wordt  onthuld  net  zijn  eeuwfeest  viert?  Op  de weegschaal  tikt  de  Krugger  FD  1.250  kg  aan.  Krugger  heeft  er  ook  over  gewaakt  een  hybridemodel  te ontwerpen, met een elektrische motor die de wagen toelaat om zich tegen lage snelheid voort te bewegen.

Zo een prestatie verdient niets dan lof, maar Fred reageert steevast met de glimlach, zal nooit nalaten iedereen te bedanken en herinnert aan elk die het wil horen: “Je moet in jezelf geloven, jezelf de middelen gunnen om je dromen waar te maken. Waarmee ik niet wil zeggen dat het makkelijk is, geloof me vrij! Maar Luik, en België in het algemeen, loopt over van talent en mijn grootste wens is dat we dat talent de mogelijkheden kunnen blijven geven om zich volledig te kunnen uiten.”

Krugger  geeft  afspraak  op  zijn  Instagram en  Facebook accounts  voor  verdere  avonturen,  en  om  de omzwervingen van de unieke #KruggerFD te volgen.

Krugger Press / Zoute GPSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Varia op donderdag 10 oktober 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Zoute Grand Prix.
  • Powercars

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons