Zweden: 30 wagens voor 12 plaatsen in de finales van Euro RX

Michaël 'MDK' De Keersmaecker - Ford Fiesta Supercar
Niet minder dan 30 Supercars moeten onder elkaar uitmaken wie de twaalf snelsten zijn die zullen doorstoten naar de halve finales. Het grootste deelnemersveld binnen het Euro RX dit seizoen. Onder die 30 met Michaël ‘MDK’ De Keersmaecker één landgenoot die hopelijk net als in Mettet de halve finales zal halen.
Cyril Raymond - Peugeot 208 Supercar
De komst van tweevoudig RX2 kampioen Cyril Raymond is in Mettet niet onopgemerkt voorbij gegaan. De Fransman was tijdens zijn maidentrip bij de Supercars met drie snelste chrono’s onmiddellijk de beste trainer van het lot en won in zijn Peugeot 208 de kwalificaties. Hij won bovendien de halve finale voor de ervaren Anton Marklund en werd derde in de finale na Marklund en Nitiss die de twee gedoodverfde favorieten zijn in de rush naar de Europese titel 2018. Ondanks het feit dat Raymond de eerste manche van het seizoen niet aan de aftrap stond, staat hij nu toch reeds zesde algemeen na de titelpretendenten. Nitiss, Marklund, Linnemann, Hedström en Dubourg.

Anton Marklund - VW Polo Supercar
De RX2 telde in 2017 zeven manches. Raymond won er zes van, maar bleef in Zweden hangen in de halve finale. Een seizoen eerder toen de RX2 nog door het leven ging als RX Lites werd de Fransman tweede in Höljes. Hij won er dus nog niet en dat zal zeker een rol spelen.
Maar dan moet hij wel voorbij de reguliere rijders die reeds twee wedstrijden achter de kiezen hebben. Met zes Zweden, vijf Noren, een Fin en twee Denen zijn de Scandinaven in de meerderheid in eigen streek.

Reinis Nitiss - Ford Fiesta RX Supercar
De zes tuisrijders met ondermeer Marklund, Hedström, Gehrman en Walfridson zullen uiteraard hun geel-blauwe kleuren verdedigen. Neem daarbij nog de Deen Linnemann en de actuele leider in het kampioenschap, Reinis Nitiss erbij en je hebt reeds een groot deel van de favorieten die kans maken op een plaats in de finale.

Voor Michaël De Keersmaecker is dit zijn lievelingsomloop. Laten we hopen dat onze landgenoot gevrijwaard blijft van technische problemen en dan is een plaats binnen de top 12 en een halve finale mogelijk. Ook al beschikt hij niet over het snelste materiaal binnen dit zeer competitief deelnemersveld. MDK ging reeds testen tijdens een wedstrijd voor het Frans kampioenschap in Essay. Op 23 wagens realiseerde hij een zesde kwalificatie, werd derde in de halve finale en vijfde in de finale. Hopelijk kan hij deze positieve lijn doortrekken en ook de kwalificatie van Mettet nog eens kan over doen.

Foto's: Johnny Loix

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA European Rallycross Championship op donderdag 28 juni 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting World RX of Sweden.