van der Horst

Zweden: Breen fiere leider na openingsdag

Craig Breen - Hyundai i20 Rally1
Craig Breen - Hyundai i20 Rally1
Craig Breen is de leider na de openingsdag in de Rally van Zweden, manche twee van het WRC. Hij houdt Ott Tänak en Esapekka Lappi af. Thierry Neuville is pas zesde.
Zelden was een wedstrijdleider zo fier als Craig Breen (Hyundai). De Ier was vrijdagochtend na zijn snelste tijd op de openingsproef al emotioneel. Na de middag, toen de Ier iedereen een pak voor de broek gaf, was hij door het dolle heen. Op de vijfde proef pakte hij met de snelste tijd de leiding. Hij versterkte zijn plaats met een nieuwe besttijd op de zesde proef, maar verloor dan wat van zijn pluimen. Maar dat kon de pret niet drukken bij de Ier en bij Hyundai.

Hij heeft een bonus van 2.6 seconden op Ott Tänak (Ford) die in het slot van de vrijdagetappe nog sterk kwam opzetten. Esapekka Lappi (Hyundai) zet de Est in de tang, als derde, op 11.2 seconden.

De rest heeft werk. Elfyn Evans (Toyota), is de eerste Toyota, maar de Welshman staat al 26.5 seconden van de kop. Wereldkampioen Kalle Rovanperä (Toyota), niet geholpen door zijn startpositie, volgt op ruim een halve minuut. De Fin hangt in de buurt van Thierry Neuville (Hyundai). De Fin en vooral de Belg, genieten morgen weer niet de beste positie op de baan. Pierre-Louis Loubet (Ford) is een stevig zevende. 

Oliver Solberg (Skoda) leidt WRC2 als achtste algemeen, voor een uitgekookte Sami Pajari (Skoda) en Jari Huttunen (Skoda).

In WRC3 is Grégoire Munster vierde. De Belg verloor zowat een halve minuut in de sneeuw, kort voor de middag. Tom Rensonnet  profiteerde van opgevers om op te rukken naar plaats acht nadat ook hij enkele minuten verloor in de openingsfase.

Morgen volgt de langste dag. De rally eindigt zondagmiddag met de Power Stage.

Foto: Hyundai MotorsportDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op vrijdag 10 februari 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Zweden.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons