van der Horst

Zweden Euro RX: Nitiss rukt zich los na off day van Marklund en bestraffing Raymond

Nitiss versus Walfridson & Dubourg
Nitiss versus Walfridson & Dubourg
Euro RX is niet zomaar een opvangnet van verdwaalde of minder gefortuneerde Supercar rijders. Het Europees kampioenschap Rallycross staat als een huis en pronkte met niet minder dan 30 wagens aan de start in Zweden. En ondanks het feit dat de snelheid van de meeste piloten kleiner is dan binnen het World RX, wat grotendeels is te wijten aan het materiaal dat nu eenmaal niet van fabriekskwaliteit is, stond het Euro RX borg voor spektakel en spanning. En 30 wagens is toch bijna het dubbele van de 17 die intekenden voor het WK in Zweden.
Nitiss versus Bryntesson
Nitiss versus Bryntesson
Enkelen zullen zich de race in Höljes, het mekka van de Rallycross in Zweden op een steenworp met de grens met Noorwegen, nog lang heugen. Na Barcelona en Mettet de derde ontmoeting in een reeks van vijf met Höljes in het midden als sleutelwedstrijd. En net tijdens deze belangrijke wedstrijd voor de zomerstop lieten enkele favorieten het afweten. De let Reinis Nitiss gng richting Zweden als leider met een voorsprong van 3 punten op de Zweedse thuisrijder Anton Marklund (VW Polo) en 15 op de Deense VW Polo van Ulrik Linnemann. En Nitiss kreeg het op een dienblad aangeboden. Marklund kwam op zijn thuisfront niet verder dan een 14de plaats terwijl Linnemann zelfs maar pas 23ste werd tijdens de kwalificaties. Geen halve finales dus voor de beide titelpretendenten.

Cyril Raymond - Peugeot 208 Supercar
Cyril Raymond - Peugeot 208 Supercar
Nitiss was de beste tijdens de kwalificaties maar voelde de hete adem in zijn nek van de Franse tweevoudige RX2 kampioen Cyril Raymond en de Noor Thomas Bryntesson die onderweg is met een ex-Olbergs Ford Fiesta en nog geen finale kon forceren in Barcelona en Mettet. Verder ook nog kampioenschapsrijders Lukas Walfridson, René Münnich, Peter Hedström, Jean-Baptiste Dubourg, enz. binnen de top 12 voor twee boeiende halve finales en finale.


Michaël 'MDK' De Keersmaecker stijgt op - Ford Fiesta Supercar
Michaël 'MDK' De Keersmaecker stijgt op - Ford Fiesta Supercar
Geen halve finale zoals in Mettet voor onze landgenoot Michaël De Keersmaecker op zijn lievelingsomloop. Niet ontevreden na dag één moest er worden gewerkt aan de power van de krachtbron en de verhoudingen van het versnellingsbak. Het had meer dan waarschijnlijk gelukt, maar MDK maakte een jumpstart en moest als straf tweemaal door de joker. Weg halve finale met een 15de kwalificatie net na Marklund en Tohill en op enkele punten van de 12de plaats.
“Spijtig, want we hadden de sleutel om een goede wedstrijd te rijden na de verbeteringen die we in de nacht van zaterdag op zondag uitvoerden,” aldus Michaël ‘MDK’ De Keersmaecker.

Thomas Bryntesson - Ford Fiesta Supercar
Thomas Bryntesson - Ford Fiesta Supercar
Nitiss en Raymond wonnen elk hun halve finale en mochten dus de eerste startrij delen van de finale voor Thomas Bryntesson, Lucas Walfridson, René Münnich en Peter Hedström. Nitiss, Raymond en Walfridson trokken de bende op gang terwijl Bryntesson, Münnich en Hedström vroeg gingen jokeren. In de vijfde ronde ging Nitiss als laatste jokeren en bleef net voor Raymond die prompt de aanval opende. Hij kon de Let naar de tweede plaats verwijzen, maar volgens de wedstrijddirectie deed de Fransman dit op een onsportieve manier en ging deels naast de piste rijden. Volgens onze bescheiden mening onterecht en bleef Raymond met twee wielen op de piste. De Fransman was heus niet de enige die op de jump deels naast de piste terecht kwam. Hij kreeg vijf seconden straftijd en verhuisde hierdoor naar de vierde plaats na Nitiss, Bryntesson en Walfridson.   

Anton Marklund - VW Polo Supercar
Anton Marklund - VW Polo Supercar
In de tussenstand pakt Nitiss nu een vlucht gezien Marklund en Linnemann niet scoorden. Zijn voorsprong van 3 punten wordt uitgediept naar 30 punten met nog 60 punten te verdelen over twee wedstrijden. De kampioen is dus bijna gekend. Raymond staat nu reeds derde op zes punten van Marklund in de strijd om de tweede plaats. Hedström en Linnemann staan respectievelijk vierde en vijfde.


Foto's: Johnny Loix
Info: Frieda LoixDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA European Rallycross Championship op dinsdag 3 juli 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting World RX of Sweden.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons