van der Horst

Zweden geeft de aftrap voor World RX en Euro RX

Start Supercars WorldRX
Start Supercars WorldRX
Komend weekend wordt in het Zweedse Höljes de aftrap gegeven van het Wereld- en Europees kampioenschap rallycross. Een week nadien gaat het richting Kouvola in Finland waar de WK-rijders hun derde en vierde wedstrijd rijden. De toestand blijft met de coronacrisis ingewikkeld en kan per dag veranderen, want naar we hebben vernomen zou Noorwegen de Zweedse streek Wördland, waar Höljes zich bevindt, rood hebben gekleurd en zouden bepaalde piloten die niet beroepshalve naar Zweden afreizen in de problemen kunnen komen.
Geen publiek en geen pers in Zweden en Finland. IMG is bijzonder streng. Onze vaste fotograaf alsook onze verslaggever, Johnny & Frieda Loix zijn zodoende voor het eerst in hun 45-jarige carrière binnen de internationale rallycross technisch werkloos.

Twee races met drie kwalificaties voor World RX en amper één race voor het Euro RX
Audi en Hyundai te snel voor Peugeot in Spa
Audi en Hyundai te snel voor Peugeot in Spa
In tegenstelling met wat voorheen werd gecommuniceerd werden de zaken afgelopen weken enigszins veranderd. In Zweden zullen de WK rijders zoals voorzien twee races afwerken op zaterdag en zondag. Maar ipv de traditionele vier zullen ze maar drie kwalificaties rijden per wedstrijddag. Dus drie kwalificaties gevolgd door twee halve finales en een finale op zaterdag. En dan nog eens een idem scenario op zondag. De Euro RX rijders rijden maar één wedstrijd ondanks de belofte van twee races. Maar zij rijden wel vier kwalificaties. Twee kwalificaties op zaterdag, twee op zondag en nadien de halve finales en de finale. Idem tijdens de derde ontmoeting in Letland. Dus zoals de zaken er nu voorstaan zullen de Euro RX rijders met Zweden, Letland en België maar drie manches rijden dit jaar.       

Kristoffersson en Ekström opnieuw van de partij
Ekström komt het dichtst in de buurt van Kristoffersson
Ekström komt het dichtst in de buurt van Kristoffersson
Bovendien rijden de WK rijders hun derde en vierde manche in het Finse Kouvola. Laat ons hopen dat de toestand zich in Scandinavië een beetje stabiliseert, want er zijn nu reeds piloten die om reden van COVID-19 niet aan de start zullen staan. De Let Janis Baumanis geeft forfait in Zweden en wordt bij KYB Team JC vervangen door thuisrijder en terug-van-weggeweest Mattias Ekström, de ex wereldkampioen die zodoende opnieuw de weg vindt naar de Audi S1 en dat als ploegmaat van zijn landgenoot Robin Larsson. Dit Zweeds duo zal het ondermeer moeten opnemen tegen de meest succesvolle rallycrosser sinds het ontstaan van het World RX, Johan Kristoffersson. Deze slaagde erin om twee seizoenen geleden met de VW Polo maar liefst elf van de twaalf manches te winnen en werd zodoende voor de tweede
Timmy & Kevin Hansen - Peugeot 208 WRX
Timmy & Kevin Hansen - Peugeot 208 WRX
maal op rij wereldkampioen. Nadien ging hij zijn geluk beproeven op circuit en in rally, maar keert nu terug naar de discipline waarin hij en zijn vader Tommy naambekendheid kregen. Kristoffersson is ingeschreven als individueel rijder onder Volkswagen Dealerteam Bauhaus en wil vol gaan voor een derde wereldtitel.


Jérôme Grosset-Janin - Renault Mégane RS RX
Jérôme Grosset-Janin - Renault Mégane RS RX
Maar dan moet hij naast Ekström en Larsson nog enkele kleppers kloppen, zoals regerend wereldkampioen Timmy Hansen en diens broer Kevin die vorig seizoen mee het mooie weer maakten. Naast deze zes Zweden zijn er nog twee thuisrijders die in goede omstandigheden een plaats ambiëren in de kop van het klassement. Enerzijds Sebastian Eriksson die een Honda Civic bestuurt die we kennen uit de Amerikaanse RX en wordt gerund door Olbergs MSE. Anderzijds is er Anton Marklund die zijn bips mag schuiven in een Renault Mégane Mk4. Dit is een van de vijf Renaults die wordt ingezet door Chicherit, verdeeld over drie teams; zijnde GCK Bilstein (Mégane Marklund), Unkorrupted (Clio’s voor Guerlain Chicherit en Rokas Baciuška) en Monster Energy GCK RX Cartel (Méganes
Liam Doran & Andreas Bakkerud maken de overstap naar GCK van Guerlain Chicherit
Liam Doran & Andreas Bakkerud maken de overstap naar GCK van Guerlain Chicherit
voor Andreas Bakkerud en Liam Doran). Dit laatste duo ruilde Audi voor Renault en Bakkerud zal zeker een van de te kloppen mannen worden. Hij eindigde vorig seizoen tweede in het WK achter Timmy Hansen, maar scoorde wel een ex aequo inzake het puntentotaal.



Niclas Grönholm - GRX Hyundai i20
Niclas Grönholm - GRX Hyundai i20
Ook van de Hyundai bemanning wordt veel verwacht. De Noor Niclas Grönholm werd pas vierde in de eindafrekening vorig seizoen, maar miste twee races door een operatie aan de appendix. Hij eindigde op 25 punten van de titel terwijl hij over gans het seizoen een gemiddelde scoorde van 19 punten. De razendsnelle Fin en zoon van ex wereldkampioen rally Markus zou vorig seizoen dus quasi zeker een rol van betekenis hebben gespeeld in de titelontknoping. Ook zijn ploegmaat bij GRX Taneco, de Rus Timur Timerzyanov,  die vorig seizoen nog wist te winnen in Francorchamps, bulkt van
Timur Timerzyanov - Hyundai i20 RX
Timur Timerzyanov - Hyundai i20 RX
ervaring en strijdt telkens voor een plaats in de finale. Krisztián Szabó zal de derde Hyundai van GRX bemannen in Zweden. Last but not least is er de Duitse ex DTM kampioen Timo Scheider die opnieuw de handschoen opneemt met een SEAT Ibiza Mk4 ALL-INKL.COM Münnich Motorsport als ploegmaat van teameigenaar René Münnich.


Veel forfaits in Euro RX en 74-jarige Per Eklund aan de start
Eklund Motorsport - VW Beetle
Eklund Motorsport - VW Beetle
De deelnemers aan het EK RX kregen enkele weken geleden nog een koude douche. Er was beloofd dat de piloten tijdens drie weekends in totaal vijf proeven konden rijden met een dubbel programma in Zweden en Letland. Maar daar is IMG op terug gekomen zodat dit kampioenschap maar drie proeven meer telt, inclusief de manche in Francorchamps. Voor de eerste manche van de Euro RX in Zweden zijn er verschillende piloten die hun kat sturen. Nadat onze landgenoot Enzo Ide reeds eerder van de tabellen verdween, zien we nu ook de forfaits van Mikko Ikonen, Sivert Svardal, Stene Johansen, Frank Valle en Ulrik Linnnemann. In totaal strijden 16 piloten voor winst tijdens de eerste manche van het seizoen waaronder de 74-jarige Per Eklund die voor eigen volk zal trachten te schitteren in zijn VW Beetle.

Foto's: Johnny Loix / Eklund Motorsport
Info: Frieda Loix

 



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op vrijdag 21 augustus 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting World RX of Sweden.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons