van der Horst

Zweden: In het hol van de leeuw

Kristoffersson versus Solberg
Kristoffersson versus Solberg
Als we Johan Kristoffersson en zijn VW Polo weg denken, dan hadden we een waanzinnig spanend kampioenschap met vijf fabrieksrijders op een zakdoek met een verschil van amper 10 punten. Alleen zijn die eigenlijk op zoek naar de tweede plaats in het kampioenschap dat net als vorig seizoen wordt gedomineerd door de Zweed Johan Kristoffersson.
Zweden 2017: Winst voor Kristoffersson voor Bakkerud en Loeb
Zweden 2017: Winst voor Kristoffersson voor Bakkerud en Loeb
De Zweed, zoon van rallycrosslegende Tommy Kristoffersson lijkt een abonnement te hebben op zeges en gunt de concurrentie enkel de kruimels. Vorig seizoen werd hij voor de eerste maal wereldkampioen Rallycross en scoorde daarbij zeven zeges op negen wedstrijden nadat zijn landgenoot en wereldkampioen Matthias Ekström een hattrick scoorde met zijn Audi S1 in het begin van het seizoen. Maar vanaf de vierde race kregen we een waanzinnige Kristoffersson te zien die recht richting de titel reed. En dit seizoen ging hij door op zijn elan. De Volkswagen-rijder scoorde vier zeges op vijf wedstrijden wat neer komt op 11 zeges tijdens de laatst verreden 14 wedstrijden. Waanzinnig en dat met de zwaarste concurrentie ooit en drie officiële merken.

Zweden 2017: Kristoffersson versus Loeb
Zweden 2017: Kristoffersson versus Loeb
Zweden is de zesde wedstrijd van het seizoen en na deze race in Höljes zijn we precies halfweg het kampioenschap. Kristoffersson telt een voorsprong van 31 punten op Loeb terwijl er maximaal 30 te verdienen zijn tijdens een race. Hij is dus zeker dat hij de zomer als leider mag ingaan.

De wedstrijd in Zweden is sinds de start van het WK rallycross in 2014 telkens door een Scandinaaf gewonnen. Ekström opende de score in zijn thuisbasis in 2014 om het in 2015 nog eens over te doen. De Noor Bakkerud pakte met de Ford Focus de zege in 2016 en vorig jaar was het terug de beurt aan een Zweed. Juist, Johan Kristoffersson. Na vier WK manches in Zweden hebben we dus drie verschillende winnaars en drie verschillende wagens.

Solberg voor Ekström & Bakkerud
Solberg voor Ekström & Bakkerud
Johan Kristoffersson is uiteraard de gedoodverfde favoriet op zijn thuisfront, maar Zweden heeft nog kanjers rondlopen die deze race achter hun naam willen zetten. En dan denken we vooral aan thuisrijders Ekström (Audi) en de broertjes Hansen. Timmy krijgt net als ploegmaat Loeb een nieuwe en geëvolueerde Peugeot onder de bips geschoven, terwijl Kevin Hansen een van de andere wagens erft en dit seizoen reeds heeft bewezen dat ook hij zijn plaatsje heeft veroverd bij de absolute toppers. Dan hebben we nog de Noorse buren met Bakkerud die deze race reeds meermaals won in het Europees en Wereld kampioenschap en uiteraard tweevoudig kampioen Petter Solberg die nog nooit wist te zegevieren op eigen bodem en bij de Zweedse buren. Rallycross blijft een discipline waarin de verschrikkelijke Noormannen steeds een vooraanstaande rol hebben gespeeld. Ondanks het feit dat Loeb tweede staat in het kampioenschap, durven we ons geld niet te verwedden op de Fransman.

Timmy & Kevin Hansen
Timmy & Kevin Hansen
Zoals we reeds meldden staat Kristoffersson (VW Polo) ruim aan de leiding met 135 punten tegenover 104 voor Loeb (Peugeot 208). Maar deze voelt de hete adem in zijn nek van de VW Polo van Petter Solberg (102) en de Audi’s van Bakkerud en Ekstöm met respectievelijk 101 & 97 punten achter hun naam. Het rijtje van officiële wagens wordt voorlopig afgesloten door de Peugeot 208 van Timmy Hansen met de zesde plaats en 94 punten of amper 10 minder dan ploegmaat Loeb die tweede staat in het kampioenschap.   

Door het feit dat ook het Europees RX in Zweden aanwezig is staan er amper 17 wagens op de startlijst van het WK voor 12 plaatsen in de halve finale. We zien evenwel terug Timo Scheider op de startgrid met een Seat Ibiza RX van ALL-INKL.COM Muennich Motorsport. In totaal  komen met Kristoffersson, Ekström, de broertjes Hansen en het MSE Olbergs-duo Kevin Eriksson en Robin Larsson maar liest zes thuisrijders op de grid die het moeten opnemen tegen twee Noren, een Fin en acht niet-Scandinaven. De kans dat er opnieuw een Viking met de zege gaat lopen is zeer groot.

Foto's: Johnny Loix
Info: Frieda Loix

 Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op donderdag 28 juni 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting World RX of Sweden.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons