van der Horst

Zweden: Neuville nipt leider na openingsdag

Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville gaat na de openingsdag in de Rally van Zweden, de tweede manche van het WRC-seizoen, aan de leiding. Hij heeft een kleine marge op zijn teamgenoot Andreas Mikkelsen. Hyundai bezet zelfs het hele podium. Sébastien Ogier raakt na een moeilijke dag de top tien niet meer binnen en gaat nog een lange rally tegemoet.
  • STX Motorhomes
1-2-3 voor Hyundai
1-2-3 voor Hyundai
Thierry Neuville (Hyundai i20 WRC) heeft zijn kleine voorsprong vrijdagmiddag met succes verdedigd al drongen Mikkelsen (Hyundai i20 WRC) en Craig Breen (Citroën C3 WRC), auteur van twee van mooie besttijden, wel stevig aan. Neuville reed echter een uitstekende slotproef van de dag en behield zo de koppositie. Niet onbelangrijk met het zicht op morgen, want de latere starters lijken veel voordeel te halen uit hun startpositie. Dat maakt de prestatie van Neuville op vrijdag, als vijfde starter, nog straffer. "Ik vecht met de jongens achter mij. Ik probeer vaart te maken zonder risico's te nemen", aldus Neuville aan de finish van de slotproef.

Neuville heeft nu een voorsprong van 4.9 seconden op zijn Noorse teamgenoot. Hayden Paddon, die ook twee keer de snelste tijd klokte, waaronder de slotproef, is nu derde op 12.1 seconden van de leider. Maar het gevecht voor de derde podiumstek is hels met Breen op 12.6 van de leider en Mads Ostberg (Citroën C3 WRC) op 13.2 seconden.

Esapekka Lappi/Janne Ferm - Toyota Yaris
Esapekka Lappi/Janne Ferm - Toyota Yaris
Daarachter zit een klein gaat. Teemu Suninen (Ford Fiesta WRC) is eerste Ford-rijder op bijna een halve minuut. Toyota bekleedt plek zeven tot en met negen, met Esapekka Lappi op 38.5 seconden, Jari-Matti Latvala op ruim een minuut en Tänak op anderhalve minuut. Lappi verloor vrijdagmiddag wel een halve minuut toen hij een foutje maakte op een kruispunt. Kris Meeke (Citroën C3 WRC) is tiende. 

De Franse wereldkampioen Sébastien Ogier (Ford Fiesta WRC) is pas twaalfde op bijna drie minuten van de leider. De Ford-rijder moest een hele dag sneeuw ruimen waardoor hij zijn kansen niet optimaal kon verdedigen. Tot overmaat van ramp wacht Ogier morgen opnieuw een slechte startpositie omdat de WRC-rijders in omgekeerde volgorde van het dagklassement starten.

Foto: Hyundai Motorsport



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op vrijdag 16 februari 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Zweden.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons