van der Horst

Zweden: Neuville wint Rally van Zweden en is WK-leider

Thierry Neuville
Thierry Neuville
Thierry Neuville heeft voor de eerste keer in zijn carrière de Rally van Zweden op zijn naam geschreven. Het is al zijn zevende WRC-winst. De Belg haalde het voor een sterke Craig Breen.
Craig Breen - Citroën C3
Craig Breen - Citroën C3
Craig Breen (Citroën C3) drong op de openingsproef zondagochtend nog even aan, maar Thierry Neuville (Hyundai i20 WRC) maakte op de voorlaatste proef duidelijk dat de Ier vrede zou moeten nemen met een tweede plaats. De Oostkantonner werkte beheerst de afsluitende Power Stage af en heeft zo zijn revanche voor vorig jaar beet. Met die winst zit Neuville terug helemaal in de strijd om de titel. Breen eindigde uiteindelijk op 19.8 seconden.

Andreas Mikkelsen (Hyundai i20 WRC) zet een tweede Hyundai op het eindpodium. De Noor reed gecontroleerd naar de derde plaats. Esapekka Lappi (Toyota Yaris WRC) was de man van de ochtend. De Fin ging snel voorbij Mads Ostberg die zo vrede moet nemen met de zesde plaats en op de slotproef ging hij zelfs nog voorbij Hayden Paddon die wat tijd verloor toen hij de motor even liet afslaan. Lappi dus van zes naar vier, Paddon van vier naar vijf. 

Jari-Matti Latvala - Toyota Yaris WRC
Jari-Matti Latvala - Toyota Yaris WRC
Jari-Matti Latvala werd zevende voor Teemu Suninen (Ford Fiesta WRC) die zo de meubelen red van M-Sport  want Evans eindigde als tweede Ford maar net binnen de top tien. Sébastien Ogier speelde nog een slim spel aan het einde om extra punten te scoren op de Power Stage. Hij liet de tiende plaats aan Evans, pakte straftijd om een betere positie te hebben op de PS en pakte de vier punten van de tweede plaats. Ook Neuville pakte nog twee extra punten mee. Lappi was de snelste op de PS.

De volgende rally is die van Mexico, midden maart.

1. T. Neuville 2. C. Breen op 19.8 3. A. Mikkelsen 28.3 4. E. Lappi 45.8 5. H. Paddon 54.4 6. M. Ostberg 7. JML. Latvala 8. T. Suninen.

WK-stand: 1. T. Neuville 41 ptn. 2. S. Ogier 30 ptn. 3 JML Latvala & E. Lappi 23 ptn, 5. O. Tänak & A. Mikkelsen 21 ptn, 7. C. Breen 20 ptn.
 

Foto: Hyundai Motorsport, Toyota Gazoo, Citroën Racing



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zondag 18 februari 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Zweden.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons