van der Horst

Zweden: Ott Tänak bezorgt M-Sport delirium

Ott Tänak - Hyundai i20 Rally1
Ott Tänak - Hyundai i20 Rally1
Ott Tänak heeft zondagmiddag de Rally van Zweden gewonnen. Dat is de tweede manche van het WRC. Voor M-Sport is het de eerste zege in twaalf maanden, sinds Sébastien Loeb in Monte-Carlo. Tänak is ook de nieuwe leider in het WK. Thierry Neuville besluit op het podium.
Het tij keerde zaterdagavond, toen Ott Tänak (Ford) eerst Craig Breen (Hyundai) onder druk ging zetten om dan later de Ier te grazen te nemen en hem zelfs achter te laten op zondagochtend.

Zondagochtend kende een soortgelijk scenario als zaterdag, met Kalle Rovanperä (Toyota) en Thierry Neuville (Hyundai) die de snelste tijden deelden. De Belg liet de Fin vakkundig achter zich en scoort zo een onverhoopt podium na een matige start vrijdag, wellicht nog door zijn griepje. Hij scoort bovenal meer dan Rovanperä, en doet zo een gouden zaak in het kampioenschap. Het plannetje van Hyundai, om Craig Breen achter de Belg te laten eindigen, werkte niet, omdat Neuville nog een foutje maakte op de Power Stage.

Opvallend, er stond dit weekend wel geen Toyota op het podium, dat was ook al van Sardinië 2022 geleden.

Elfyn Evans (Toyota) eindigde ietwat verloren vijfde. Pierre-Louis Loubet pakte een uitstekende zesde stek, en pakt zijn eerste punten voor M-Sport, samen met Nicolas Gilsoul. Het duo kreeg het wel nog letterlijk en figuurlijk warm, toen ze op de slotproef even moesten stoppen met een motor die te warm liep.

Esapekka Lappi (Hyundai) pakte in extremis nog de punten van de zevende plaats, en ging zelfs nog voorbij Oliver Solberg (Skoda), soeverein winnaar in WRC2, en achtste algemeen.

De volgende manche is die van Mexico, binnen exact vijf weken.

Foto: M-Sport



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zondag 12 februari 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Zweden.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons