van der Horst

Zweden: Tänak zet zich op kop in openingsfase

Ott Tänak - Ford Puma Rally1
Ott Tänak - Ford Puma Rally1
Ott Tänak staat na vier van de achttien proeven op kop van de Rally van Zweden, de tweede manche van het WK Rally. De Est heeft een kleine voorgift op de Hyundais van Craig Breen en Esapekka Lappi. Thierry Neuville is pas zevende.
Craig Breen (Hyundai) schoot het snelst uit de startblokken met een sterke besttijd op de openingsproef, 3.8 seconden sneller dan zijn eerste achtervolger. Dat was de Est Ott Tänak (Ford) die wel de leiding overnam van Kalle Rovanperä (Toyota), winnaar de showproef donderdagavond. Tänak komt dus voor het eerst aan kop van een rally met zijn nieuwe Puma.

Rovanperä kende wel een moeilijke start, als eerste op de weg, maar zette zich daar snel over. De wereldkampioen pakte namelijk de scratch op de tweede proef. De slotproef van de ochtend ging dan weer naar Takamoto Katsuta (Toyota) die in goeie doen is.

Esapekka Lappi - Hyundai i20 Rally1
Esapekka Lappi - Hyundai i20 Rally1
Tänak behield wel de kop. Hij heeft 2.1 seconden voorsprong op Craig Breen en 4.1 seconden op Esapekka Lappi (Hyundai). Hyundai verkeert dus in goede vorm. Opvallend, in de top drie staat geen enkele Toyota. Rovanperä is wel niet veraf, met een achterstand van 4.7 seconden op Tänak. De Fin zal deze middag minder moeten vegen, maar zal wel in het spoor terechtkomen van de kleinere wagens, immer een probleem in Zweden.

Katsuta is vijfde op 7.1 seconde. Daarachter gaapt een kloofje. Elfyn Evans (Toyota) volgt op een kwartminuut van de wedstrijdleider. Hij zit in een gevecht met Thierry Neuville (Hyundai) die nog altijd een beetje ziekjes klinkt na griep, eerder deze week. Pierre-Louis Loubet (Ford) is achtste.

In WRC2 is er een heerlijke strijd aan de gang. Oliver Solberg (Skoda) leidt daar de dans, voor Sami Pajari (Skoda). De Juniorkampioen van 2021 komt nu echt wel zijn neus aan het venster steken in WRC2. Teemu Suninen (Hyundai) is derde. Vroege leider en WRC2-kampioen Emil Lindholm (Skoda) ging van de baan en verloor twee minuten.

In RC3 is William Creigton nog altijd leider. Grégoire Munster is knap derde, en tweede junior. Tom Rensonnet verloor al snel drie minuten en is voorlopig laatste.

Vrijdagmiddag doen de rijders het ochtendlusje nog eens over, aangevuld met de showproef in thuisbasis Umea.

Foto: M-Sport & Hyundai Motorsport Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op vrijdag 10 februari 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Zweden.
  • Belgian Truck GP

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons