van der Horst

2014 het jaar van de doorbraak voor GT3 in de States

Pirelli World Challenge
Pirelli World Challenge
Nadat GT3 vorig jaar al één voet aan wal zette op het Amerikaanse continent, oogt 2014 het seizoen van de doorbraak te worden voor de universele GT-klasse bij uitstek. Niet alleen is er het succes van de GT-Daytona klasse (GTD) in het Tudor United Sportscar Championship (TUSC), ook de Pirelli World Challenge heeft nu zijn deuren wagenwijd opengezet voor GT3-wagens. Het Amerikaanse sprintkampioenschap voor GT’s liet vorig seizoen al ondermeer de Audi R8 LMS, Mercedes SLS en BMW Z4 toe, en zal voortaan alle huidige GT3’s in FIA-specificatie verwelkomen.
Pirelli World Challenge
Pirelli World Challenge
Blijkbaar was er weldegelijk nood aan een kampioenschap waar FIA GT3 bolides zonder enige modificaties aan de start konden verschijnen. Voor de seizoensopener van de Pirelli World Challenge komend weekend op het stratencircuit van Saint Petersburg (Florida) staan er dan ook maar liefst 21 GT3’s van de laatste generatie op de deelnemerslijst, verdeeld over niet minder dan acht constructeurs. 
 
K-PAX Racing - McLaren MP4-12C GT3
K-PAX Racing - McLaren MP4-12C GT3
McLaren (2) ,Ferrari (4), Audi (6), BMW (1), Porsche (3), Viper (1), Mercedes (1) en Lamborghini (3) zullen er allemaal vertegenwoordigd worden. Reiter Engineering ziet duidelijk potentieel in de Amerikaanse markt en brengt meteen drie exemplaren van de Lamborghini Gallardo FL2 GT3 aan de start. Ook Vita4One Racing stond oorspronkelijk op de deelnemerslijst met een BMW Z4, maar het Duitse team trok zich net als voor de Bathurst 12 Hour voortijdig terug.
 
Turner Motorsport - BMW Z4 GT3 #94
Turner Motorsport - BMW Z4 GT3 #94
Ook in de GTD-klasse van het TUSC is GT3 prominent aanwezig, zij het in een aangepaste specificatie om maar zeker niet in het vaarwater van de fabrieksteams in de GTLM-klasse te komen (GTE). Hoewel de Porsche 911 GT America (gebaseerd op de Cup wagen) er duidelijk het populairste strijdwapen is, zijn alle overige wagens afgeleid van de GT3’s van Audi, Ferrari, Aston Martin, BMW en SRT Viper.

--- Deelnemerslijst Pirelli World Challenge St. Petersburg ---


Foto's: PWC, K-PAX & IMSA
 



Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in Circuit Internationaal op woensdag 26 maart 2014.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons