van der Horst

24H Le Mans: Nissan ZEOD RC officieel snelste elektrische wagen ooit in Le Mans

Nissan ZEOD RC
Nissan ZEOD RC
De Nissan ZEOD RC is nu officieel de snelste elektrische wagen die ooit rondreed op het circuit van Le Mans. Satoshi Motoyama haalde tijdens de kwalificatie voor de 24 uren de 300 km/u op de rechte lijn van Mulsanne, terwijl de wagen enkel werd aangedreven door de twee elektrische motoren. Daarmee bereikte men bij Nissan één van de doelen die zij gesteld hadden voor de race, de volgende uitdaging die de ZEOD RC staat te wachten is het afleggen van een volledige ronde enkel steunend op elektrische energie.
24 Heures du Mans: De kwalificaties in beeld gebracht
De Nissan ZEOD RC (ZEOD staat voor Zero Emission On Demand) is uitgerust met een unieke drie cylinder benzinemotor die slechts 40 kilogram weegt en 400 pk levert. Daarnaast beschikt de wagen over twee 110 kW elektrische motoren en de rijder kan switchen tussen beide krachtbronnen. De ZEOD RC kwam woensdag wegens een versnellingsbakprobleem niet in actie op Le Mans maar op donderdag kon Motoyama  al bij zijn eerste run het nieuwe snelheidsrecord neerzetten. De Japanner kon grote delen van het circuit afleggen enkel gebruik makend van de elektrische krachtbronnen, maar zal tijdens de race proberen om een ganse ronde af te werken met de wagen in elektrische modus. Onze landgenoot Wolfgang Reip is één van de rijders van de ZEOD RC en ook de enige Belg aan de start van de etmaalrace. Lucas Ordonez is de derde rijder en alle drie konden zij donderdag zonder problemen de verplichte vijf ronden gedurende de nacht afleggen.

Foto's: Racing International Photography & Georges De Coster



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in 24 Heures du Mans op vrijdag 13 juni 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Heures du Mans.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons